Sosyal Medya

Güncel

ABD: El Kaide ile Taliban yakınlaştı

Amerikalı General Charles Cleveland, Afganistan'da El Kaide ile Taliban'ın birbirine yaklaştığını ve bu durumun örgütleri yeniden yapılandırabileceğini açıkladı.



Afganistan’daki Kararlı Destek Misyonu yetkilisi Amerikalı General Charles Cleveland, El-Kaide’nin Afganistan’da Taliban ile daha yakın çalışma içerisine girdiÄŸini bildirdi.

Kararlı Destek Misyonu sözcülerinden Cleveland, Afganistan’dan video konferans yöntemiyle, Pentagon’daki gazetecilerin sorularını yanıtladı.

El-Kaide’nin Afganistan’da varlığı ve Taliban’la iliÅŸkisine dair bir soru üzerine Cleveland, Afganistan'da iki örgütün yakından çalışma içerisini girdiÄŸine dikkati çekti.

Cleveland, "Sadece kendi baÅŸlarına Afganistan hükümetine reel bir tehdit oluÅŸturduklarını tahmin etmiyorum ancak El Kaide’nin Taliban’la daha fazla çalışmaya baÅŸladığını düşünüyoruz. Bu Taliban’a ivme kazandırabilir. Dolayısıyla onlar kapasite, beceri ve bu tür ÅŸeyler sunabilir." diye konuÅŸtu.

El-Kaide lideri Eymen el Zevahiri’nin Taliban’ın yeni lideri Molla Aktar Mansur’a baÄŸlılık yemini ettiÄŸini anımsatan Cleveland, "O andan itibaren karşılıklı bir iliÅŸkiye ÅŸahit oluyoruz. Onların daha fazla birlikte çalıştıklarını görüyoruz." ifadesini kullandı.

Cleveland, El-Kaide’nin Afganistan’daki savaşçılarının sayısının 100 ile 300 arasında olduÄŸunu tahmin ettiklerini kaydetti.

General Cleveland, "Önemli ölçüde sayıları azaltılsa da onların çok hızlı bir şekilde yeniden yapılanma kabiliyetleri var ve hala tehdit oluşturabilirler." dedi.

ABD güçlerinin ocak ve mart ayları arasında Afganistan’daki El-Kaide ve IŞİD militanlarına yönelik hava saldırıları düzenlediÄŸi bilgisini veren Cleveland, geçtiÄŸimiz ay ise 19 hava saldırının gerçekleÅŸtirildiÄŸini açıkladı.

Cleveland, ilk baÅŸta yaklaşık 3 bin olarak tahmin ettikleri Afganistan’daki IŞİD militanlarının sayısının hava saldırılarının etkisiyle bine gerilediÄŸini düşündüklerini ifade etti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.