Sosyal Medya

Güncel

Şimşek: Geçici bahar havasına aldanmamak lazım

Başbakan Yardımcısı Şimşek 'Türkiye için de dünya için de çok temel sorunlar var. Biz geçici bir bahar havası yaşıyoruz, bu geçici bahar havasına aldanmamak lazım' dedi.



BaÅŸbakan Yardımcısı Mehmet ÅžimÅŸek, "Forum Ä°stanbul 2016"nın ikinci gününün açılışında yaptığı konuÅŸmada, Türkiye'nin yapısal sorun alanlarını ve bunlara çözümleri ortaya koyacağını belirterek, aslolanın günlük piyasa iniÅŸ ve çıkışlarının olmadığını kaydetti.

Bu yılın ocak ayına küresel piyasaların kötü bir başlangıç yaptığını ifade eden Şimşek, şunları söyledi:

"Çin'de sert düşüş riskini, ABD'de hızlı faiz artışını ve küresel ekonomide ciddi yavaşlamayı fiyatlamaya başladılar. Dünya ekonomisine ocak ayı itibarıyla baksanız yüzde 3'lükbüyümeyi bile hayal etmezsiniz. Türkiye için de dünya için de çok temel sorunlar var. Biz geçici bir bahar havası yaşıyoruz, bu geçici bahar havasına aldanmamak lazım. Aslolan yapısal sorunlara çözüm üretmemizdir. Hükümetlerimizin de uzan zamandır çabası bu noktadadır. 2000'li yılların başından itibaren Türkiye'nin birçok yapısal sorunu masaya yatırıldı, bir kısmına çözüm üretildi, ama bu reform süreci dinamiktir, süreklilik arz eder ve çözüm üretmeyi gerektirir."

"Yüksek büyüme yapısal reformların uygulanmasına bağlı"

Şimşek, büyüme öngörülerinden bu seneye ilişkin büyümenin iç talebin güçlü seyredeceğine dayalı olduğunu belirterek, "Orta vadeli yüksek büyüme hedeflerini tutturmak mutlaka yapısal reformların güçlü bir şekilde uygulanması koşuluna bağlıdır. Bu tahminler yapılırken, model kurmanız gerekiyor ve varsayımları lazım. Yüzde 5'lik büyümeyi bugünkü çaba ile yakalayamayız. Yüzde 5'lik büyümeyi ancak reform sürecini hızlandırarak başarabiliriz. OVP'nin önkoşullarından birisi verimliliği, rekabet gücünü artıracak, Türkiye'yi katma değer zincirinde yukarılara çıkaracak yapısal reformların uygulanması varsayımı vardır" değerlendirmesinde bulundu.

Türk lirasının gidişatı

ÅžimÅŸek, Türkiye'nin uzun bir kronik enflasyon tarihinin bulunduÄŸunu anımsatarak, enflasyonu tek haneye düşürdüklerini, fakat düşük tek haneye indiremediklerini, çekirdek enflasyonun son derece yüksek olduÄŸunu dile getirdi.

"Enflasyonda kalıcı bir şekilde yüzde 5'e doğru, daha sonra yüzde 5'in altına doğru bir gidiş içerisindeyiz demek için erken" diyen Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Enflasyon Türkiye'nin karşı karşıya olduğu en büyük sorunlardan biridir. Bunu aşağı çekmenin yolu da yine reformdur. Enflasyonun görünümünü Merkez Bankası yüzde 7,5'in altında tutma aşamasında olacak. Çekirdek enflasyon bunun 2 puan üzerinde bulunuyor. Riskler nelerdir, diye sorarsanız, asgari ücreti güçlü bir şekilde artırdık, henüz yansımalarını görmedik. Bu olumlu bir şey ama risk faktörü olarak genelde algılanmıştır.

Türk lirasının gidiÅŸatı çok önemli. Dünyada dolar cinsinden ithalat fiyatları düşüyor. Türk lirası deÄŸer kaybetmese dünyadaki fiyat geliÅŸmeleri Türkiye'de dezenflasyonist bir süreci gerektiriyor. Dünya fiyatları özellikle imalat sanayi fiyatları hızla çöküyor. Dünyanın en önemli sorunlarından biri aşırı yüksek kapasite. Birçok sektörde dünya talebinin gerektirdiÄŸinin çok üzerinde kapasite var bu da imalat sanayi fiyatlarına baskı kuruyor, kar marjları yok oluyor."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.