Sosyal Medya

Güncel

Bozkır: Kriterlerin karşılanması kolay

AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Avrupa'yı, Türklerin sığınma talebi olmayacağına ikna edeceklerini söyledi



AB Bakanı ve BaÅŸmüzakereci Volkan Bozkır, AB Komisyonu’nun vize raporunu “Kalan kriterleri karşılamak kolay” sözleriyle deÄŸerlendirdi. Raporda vurgulanan terör tanımına iliÅŸkin olarak “Siyasi iltica taleplerinin patlamasından endiÅŸe ediyorlar” diye konuÅŸan Bozkır, “Türklerin sığınma talep etmeyeceÄŸi konusunda onları konuÅŸa konuÅŸa ikna edeceÄŸiz” dedi.

AB Bakanı ve BaÅŸmüzakereci Volkan Bozkır, AB Komisyonu’nun Türk vatandaÅŸlarına vizesiz seyahat yolunu açan kararını deÄŸerlendirdi. Bir grup gazeteciye demeç veren Bozkır, “Bize göre, 72 kriterin tamamı karşılanmıştır. AB bakımından siyasi olarak teyit ediliyor. AB Komisyonu’nun Türkiye’ye vize serbestisi, tavsiye kararı niteliÄŸinde. Kararda, 7 konuda ilerleme kaydedilmesinde yarar olduÄŸu ifadesi var” dedi. Bozkır, kalan bu 7 kriterin karşılanmasının zor olmadığını vurguladı.

‘GÄ°DEN 1.5 MÄ°LYON ARASINDA TÃœRK YOK’

AB Komisyonu’ndan çıkan kararda öne çıkan “terörün tanımı” üzerine Bozkır, ÅŸu ifadeyi kullandı: “Avrupa standartlarında kullanılan ortak bir ifadedir. Bunun gibi Avrupa tabirlerinde olup da Türkiye’de olmayan bazı kelime deÄŸiÅŸikliÄŸi düşüncesi var. Biz de onlara diyoruz ki; bu kadar ÅŸehit verirken, terörle mücadele bu kadar yoÄŸun devam ederken sanki Türkiye’de bir ÅŸey yokmuÅŸ gibi güzel günlerde bahsedilecek deÄŸiÅŸikleri yapma lüksüne sahip deÄŸiliz.” Bozkır, terör tanımında AB’nin ısrarı için “Buradaki amaçları, terörle mücadele deÄŸil mülteciler, yani geri kabuller baÅŸladığında veya vize kalktığında Türkiye’den gidecek olanlar. Terörle mücadele kanunundan yararlanarak siyasi iltica talebinin artacağı endiÅŸesi var. Biz de diyoruz ki; 1.5 milyon insan gitti. Bunların içinde neredeyse bir tane Türk yok. Bir tane siyasi iltica talebinde bulunan yok. Bunları konuÅŸa konuÅŸa ikna edeceÄŸiz” diye konuÅŸtu.

 

Habertürk’ü ziyaret eden Avrupa BirliÄŸi Bakanı ve BaÅŸmüzakereci Volkan Bozkır, Ciner Yayın Holding Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Kenan TekdaÄŸ ile görüştü.

‘RUM KESÄ°MÄ° TANINMIYOR’

Bozkır, vizelerin kaldırılmasının, Kıbrıs Rum Kesimi’nin tanınmasına yol açıp açmayacağı konusunda, “Biz Avrupa BirliÄŸi ülkesinde olan 10 ülkeye vize uyguluyoruz. Bunun içinde Kıbrıs Rum Kesimi de var. Vize serbestisi yaÅŸandığı an bu 10 ülkeye de vize uygulaması kalkacak. Güney Kıbrıs Rum vatandaÅŸları artık vize almayacakları için ülkeyi tanıma noktasında, onlarla bir karşı karşıya gelme yok. Pasaportunu alacak, gelecek gidecek. Tanı-mayla ilgili bir statü tanımlaması yapmayacağız” bilgini verdi.

RAPORTÖR Ä°HTÄ°MAL VERMEDÄ°

AVRUPA Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Kati Piri, Türkiye vatandaÅŸlarına temmuzda Schengen bölgesinde vize serbestisi verilmesinin düşük bir ihtimal olduÄŸunu söyledi. Piri, Türkiye’nin “vizesiz Avrupa” konusunda istenen 72 koÅŸulu 1 Temmuz’a kadar yerine getiremeyece- ÄŸini savundu. Piri, “Türkiye’nin mevcut terörle mücadele yasalarının” demokratikleÅŸme önünde engel olduÄŸunu belirtti.

HOLLANDA: GÖÇ DALGASI OLMAZ

Türk vatandaÅŸlarına vizekolaylığı saÄŸlanması görüşü Hollanda’da da memnuniyet yarattı. DışiÅŸleri Bakanı Bert Koenders, “Türkiye’den AB ülkelerine göç dalgası olacağı” yönündeki kaygıların “yersiz” olduÄŸunu söyledi. Koenders, eÄŸer vize serbestisi iÅŸlemezse ya da getireceÄŸi sonuçlar anlaÅŸma dışına çıkarsa bu kararın iptal edilebileceÄŸi uyarısında bulundu.

BULGARÄ°STAN Ä°LE KRÄ°TÄ°K ANLAÅžMA

Türkiye'nin AB ile 18 Mart’ta vardığı sığınmacılara iliÅŸkin anlaÅŸma uyarınca Bulgaristan ile de geri kabul anlaÅŸması, İçiÅŸleri Bakanı Efkan Âlâ ile Bulgaristan BaÅŸbakan Yardımcısı ve İçiÅŸleri Bakanı Rumyana Baçvarova tarafından imzalandı. Bakan Âlâ, törende yaptığı konuÅŸmada, “AB arasında imzalanan geri kabul anlaÅŸması çerçevesinde, AB üyesi ülkelerle uygulama protokolleri imzalıyoruz. Bu uygulama protokolleri, geri kabul sürecinin sorunsuz, problemsiz bir ÅŸekilde iÅŸlemesinin ve düzensiz göçle mücadelede, yakın iÅŸbirliÄŸinin saÄŸlanmasının önemli enstrümanıdır. Bu, mekanizmanın iÅŸlemesi bakımından büyük önem taşımaktadır” diye konuÅŸtu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.