Sosyal Medya

Ekonomi

Rus gazında fiyat yarılandı

2016 yılının ilk çeyrek döneminde geçen yıl aynı dönemlere göre Rusya'nın gaz fiyatlarının yarı yarıya düştüğü açıklandı



Rus gazının fiyatı son bir yıl içinde yarı yarıya düştü.

Rusya’nın Vedomosti gazetesi Uluslararası Para Fonu (IMF) verilerine dayanarak 2016 yılının ilk çeyreÄŸinde Almanya'nın sınır bölgesinde Rus gazının 2015 yılının aynı dönemine göre yüzde 50,2 düşerek bin metreküp gaz için 167.6 dolara indiÄŸini haber verdi.

2016 yılının Mart ayında ise doğalgaz ortalama sözleşme fiyatları Şubat ayı ile karşılaştırıldığında yüzde 14.6 düşerek bin metreküp gaz için 147.2 dolar olarak gerçekleşti.

Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı yetkilileri Avrupa pazarında Rus gazı fiyatlarının düşüşünde temel faktörün 2015 yılında yaşanan petrol fiyatlarının düşüşü olduğunu öne sürdü.

2015 yılının aynı döneminde 52.8 dolar olan petrol fiyatı, 2016 yılının Ocak-Mart döneminde varil başına ortalama 31.8 dolar olarak gerçekleşti.

Analistlere göre, Rus Gazprom gazının fiyatındaki bu düşüşler onun dünya pazarındaki etkinliğine olumlu olarak yansıyacak.

Rus kaynaklara göre, Nisan ayında Rus gazının yakın komşulara ihracatı 12 ay sonra ilk kez azaldı. JPMorgan uzmanları ise Nisan ayındaki fiyat düşüşlerini Avrupa'da havanın önceki seneye göre daha sıcak olmasına bağlıyor. Uzmanlara göre, Avrupa'da kendi üretimlerinin azalmasına bağlı olarak giderek artacak.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.