Sosyal Medya

Güncel

Grevdeki gazeteciler Sisi'den özür bekliyor

Mısır'da gazeteciler başlattıkları grevi sonlandırmak için Sisi'den özür, içişleri bakanından ise istifa bekliyor



Mısırlı gazeteciler, sendikalarının güvenlik güçleri tarafından basılmasının ardından başlattıkları grevi bitirmek için içişleri bakanının istifa ettirilmesi ve cumhurbaşkanının özür dilemesini istedi.

Mısır Gazeteciler Sendikası, sivil polislerin pazar günü sendika binasına girip iki gazeteciyi gözaltına almasının ardından BaÅŸkan Yahya KallaÅŸ’ın çaÄŸrısı üzerine dün akÅŸam olaÄŸanüstü toplandı. Toplantı gece geç saatlere kadar sürerken, alınan kararlar yazılı açıklamayla duyuruldu.

Sendikadan yapılan açıklamada, öncelikle İçişleri Bakanı Mecdi Abdulgaffar'ın istifası talep edildi. Abdulgaffar hakkında suç duyurusunda bulunulması da kararlaştırıldı.

Ayrıca iki gazetecinin tutuklanması ve sendika binası etrafındaki polis ablukasından dolayı Cumhurbaşkanlığının gazetecilerden açık bir şekilde özür dilemesi ve tüm tutuklu gazetecilerin serbest bırakılması istendi.

Gazetecilere yönelik bu tür tutumlara karşı daha caydırıcı kanunların çıkarılması ve gazetecilerin yazdıkları yazılardan dolayı tutuklanmasının yasal düzenlemelerle önüne geçilmesi için meclise çağrıda bulunuldu.

İçişleri Bakanı Abdulgaffar hakkında haber yapılmaması, bakanın fotoğrafının medyada yayımlanmaması, yayımlansa bile sadece negatifinin kullanılması dikkati çeken kararlar arasında yer aldı.

Toplantıda ayrıca bütün özel gazete, televizyon ve haber sitelerinde, “basına yönelik yasaklara hayır”, “basın özgürlüğünün kısıtlanmasına hayır” gibi sloganların kullanılmasına karar verildi.

Başbakan hakkında gensoru verilmesi için milletvekili olan gazetecilerin hareket geçmesi ve yabancı ülkelerin Mısırlı gazetecilerle ilgili konulara karışma girişimlerinin reddedilmesi kararları dikkati çekti.

Olağanüstü toplantıda ayrıca gelecek salı günü genel kongre düzenlenmesi ve kongreye kadar sendika binasında oturma eylemine devam edilmesi kararlaştırıldı.

1 Mayıs'ta, sivil polisten bir ekip, gazeteci Amr Bedr ve Mahmud es-Sakka'yı gözaltına almak amacıyla Gazeteciler Sendikası binasını basmıştı.

İçişleri Bakanlığının açıklamasına göre, gözaltına alınan 2 gazetecinin hakkında Facebook hesaplarında hakim, polis ve orduya karşı kışkırtıcı yazıları tutuklama emri çıkmıştı. Polislerin yaptığı aramalar sonucunda 2 gazetecinin gazeteciler sendikası binasında birkaç gündür saklandığı ortaya çıktı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.