Sosyal Medya

Güncel

Halep'te rejimden ateşkes ihlâli

Son iki haftada ağır bombardıman altında olan ve 300 kişinin öldüğü Suriye'nin Halep kentinde ateşkes gece 01.00’de yürürlüğe girdi. Esed rejiminin açıklamasına göre, Rusya ile ABD'nin girişimiyle hayata geçirilen ateşkes 48 saat sürecek. Ancak ateşkese uyacağını söyleyen rejim güçleri, kent merkezini ve kırsalını bombaladı.



Beşşar Esed ordusu, Halep'in merkezinde muhaliflerin denetimindeki Leyramun ve Raşidin Cenubi bölgelerine hava saldırıları düzenledi. Sadece kentin merkezi değil kentin kırsalındaki Han Tuman, Kefer Hamra ve Anadan bölgeleri de bombardımanın hedefi oldu. Rejimin hava saldırıları, Rusya ile ABD arasında varılan ateşkes anlaşmasına ilk ihlâli.

AteÅŸkes anlaÅŸması, 27 Åžubat’taki anlaÅŸmada olduÄŸu gibi Washington ve Moskova öncülüğünde gerçekleÅŸti. ABD DışiÅŸleri Bakanı John Kerry, ateÅŸkesin sahadaki tüm aktörlerce kabul edilmesi için Rusya ile iletiÅŸimin devam ettiÄŸini söyledi.

ABD DışiÅŸleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "ABD ile Rusya, Suriye'de ÅŸiddetin düşürülmesi ve çatışmaların durdurulmasını ülke geneline yaymak için gösterdiÄŸimiz acil çabalar çerçevesinde, ateÅŸkesin Halep ve çevresinini içerecek ÅŸekilde geniÅŸletilmesi için gerekli düzenlemeleri Salı günü geç saatlerde sonuçlandırdı" denildi.

Tekrar başlayan çatışmaların durdurulmasının sürdürülebilir olması için Rusya ile koordinasyon içinde olunduğu belirtilen açıklamada, tüm taraflara yenilenen ateşkesin ve Şubat ayında mutabakâta varın çatışmasızlık anlaşmasının koşullarına uyulması çağrısı yapıldı.

ABD Dışişleri Bakanlığı, amaçlarının Suriye'de bölgesel ateşkesler yerine ülke genelinde geçerli olacak bir çatışmasızlığın sağlanması olduğunu vurguladı.

Halep'te Salı günü rejimin hava saldırılarına muhaliflerin roketlerle yanıt vermesi sonrası şiddetli çatışmalar olmuştu. Muhalifler "Halep'in Fethi" adlı yeni bir ittifak kurmuş ve rejim güçlerine karşı saldırıya geçmişti. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'ne göre, ertesinde kentteki en şiddetli çatışmalar başladı.

Suriye'de siyasi çözüme ÅŸans tanımak için Rusya ile ABD ‘Åžiddeti Durdurma’ konusunda bir anlaÅŸmaya varmıştı. 27 Åžubat’ta yürürlüğe giren anlaÅŸmanın ilk gününden itibaren ihlallere maruz kalmasına raÄŸmen çatışmalar ve bombardıman yüzde 80-90 oranında düşmüştü. Ancak Cenevre’deki siyasi çözüm çabalarında istenilen ilerleme saÄŸlanmaması ve muhaliflerin müzakerelere katılımını askıya almasıyla ÅŸiddet Halep'te yeniden ivme kazandı.

Esed rejimi, Halep’i 21 Nisan’dan beri ağır bombardımana tabi tutuyordu. Hastanelerin ve sivil savunma teÅŸkilatlarının hedef alındığı saldırılarda en az 300 kiÅŸi öldü. Aralarında çocukların ve kadınların da olduÄŸu ölülerin çoÄŸunlukla sivildi.

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.