Sosyal Medya

Güncel

Çipli kimlik kartlarında e-imza da olacak

Pilot il olan Kırıkkale’de dağıtımına başlanan çipli kimlik kartlarına isteyen vatandaşlar e-imzalarını yükleyebilecek.



Yeni Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartları birçok özelliği barındırıyor. İleri derecede güvenlikli olan kimlik kartları ile birlikte sahte kimlik olayları da tarihe karışacak. Biyometrik veri bilgileri kişinin parmak izi, avuç izi ve damar bilgisini barındıracak. Şekil itibariyle ehliyet büyüklüğünde olması sebebiyle taşınması daha kolay olan yeni kimlik kartları, tüm resmi işlemlerde vatandaşa kolaylık sağlayacak. Banka, Noter, Maliye, hastane ve Tapu Müdürlüklerinde işlem sürelerinin daha da kısalması bekleniyor. Ayrıca yeni kimlikler e-devlet uygulamalarında kimlik doğrulama aracı olarak da kullanabilecek. Böylelikle zamandan büyük tasarruf sağlanacak.

Ä°STEYEN E-Ä°MZA ATABÄ°LECEK

Elektronik imza hizmet saÄŸlayıcısı E-imzaTR’nin Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Orhan Kılıç, yeni kimlik kartlarında e-imza için ayrılmış özel bir alan bulunduÄŸunu, arzu eden vatandaÅŸların bu alana e-imzalarını yükleyeceklerini belirtti. Kimlik kartlarına yüklenecek e-imzaların testlerine çok yakında baÅŸlayacaklarını belirten Kılıç, 2016 yılı sonu itibariyle kimliklere e-imza yüklemeyi planladıklarını söyledi.

"E-Ä°MZAYA KÄ°RA YOK"

Kamuoyunda elektronik kimliklerdeki e-imzaya kira ödeneceÄŸi gibi haberlerin doÄŸru olmadığını belirten Kılıç, e-imza kavramının kiÅŸiye özel üretilmiÅŸ bir sertifikadan ibaret olduÄŸunu ifade etti. Bu sertifikaların sadece kiÅŸinin bizzat talebiyle BTK tarafından yetkilendirilmiÅŸ kuruluÅŸlar tarafından verilebildiÄŸini, bu kuruluÅŸlar dışında hiçbir kurum ya da kuruluÅŸun yetkisinin olmadığını belirten Kılıç, üretilen bu özel sertifikaları ve sertifikalara ait ÅŸifrelerin asla ve asla baÅŸkalarıyla paylaşılmaması gerektiÄŸini hatırlattı. TÃœBÄ°TAK altyapısına sahip Kamu Sertifikasyon Merkezi ve E-imzaTR’nin daha hızlı hareket edeceÄŸini, bunun da yerli ve milli altyapı kullanmanın avantajı olduÄŸunu kaydeden Orhan Kılıç, yeni kimlik kartlarına yüklenecek e-imzaların ÅŸu andaki fiyatlarından çok daha ucuz olacağını, yıllık 60-70 TL civarında bir fiyat öngörüldüğünü söyledi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.