Güncel
Mayıs sıkıntısı
Ankara’da son yıllarda yaz aylarına denk gelen seçim atmosferleri nedeniyle tansiyon hep yüksekti. Bu durum bu yıl da değişmedi. Mayıs ayının son iki haftası Türkiye’de siyasi dengeleri etkileyecek gelişmelere ev sahipliği yapacak. MHP kongresi, dokunulmazlıkların kaldırılması ve AK Parti kongresi…
Mayıs ayının son iki haftasında Türkiye’de siyasi dengeleri yerinden oynatacak geliÅŸmeler yaÅŸanması bekleniyor. Sıcak günler 15 Mayıs’ta yapılması beklenen ve ÅŸimdiden oldukça gergin bir atmosfer yaÅŸanacağı tahmin edilen MHP kongresi ile baÅŸlayacak. Hemen bir gün sonra komisyonda Meclis tarihine geçen kavgalarla kabul edilen dokunulmazlıkların kaldırılması Genel Kurul’a gelecek. 22 Mayıs'ta ise AK Parti’nin yeni Genel BaÅŸkanı ve Türkiye’nin yeni BaÅŸbakanının belirleneceÄŸi AK Parti kongresi yapılacak.
15 Mayıs’ta MHP kurultayı olacak mı?
Bunlardan ilki 15 Mayıs’ta yapılması beklenen Milliyetçi Hareket Partisi kurultayı. Delegelerin tüzük deÄŸiÅŸikliÄŸi yapılması için topladığı imzaları deÄŸerlendiren Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi, kurultay yapılması için çaÄŸrı heyetini görevlendirdi. Üç kiÅŸiden oluÅŸan bu heyet kurultay için 15 Mayıs tarihini belirledi. Ancak Genel Merkez’e yakın delegelerin baÅŸvurduÄŸu Gemerek ve Tosya’daki Asliye Hukuk Mahkemeleri bu karar için yürütmeyi durdurma verdi. Genel Merkez bu koÅŸullar altında kurultay yapılamayacağını, muhalifler ise bu kararların süreci durdurmaya yetmeyeceÄŸini söylüyor. MHP’de kurultay düğümünü Yargıtay çözecek. Yargıtay 18. Hukuk Dairesi kurultay için belirlenen tarihten önce dosyayı karara baÄŸlarsa kurultayın akıbeti de belli olacak. Yargıtay hangi yönde karar verirse versin, Mayıs ayı MHP’de sıkıntılı geçecek.
AK Parti’de yaÅŸanan geliÅŸmeler de MHP’nin içinde bulunduÄŸu bu tartışmalı dönemi etkileyecek. Siyasetin saÄŸ yelpazesinde anılan bu iki siyasi partinin içinde yaÅŸananlar, diÄŸerinin oy potansiyelinde de etkili olacak.
16-18 Mayıs dokunulmazlık oylaması
Anayasa Komisyonu’nda Meclis tarihine geçen kavgalarla kabul edilen dokunulmazlıkların kaldırılmasına iliÅŸkin anayasa deÄŸiÅŸiklikleri 16 Mayıs’ta Meclis Genel Kurulu’na gelecek. Ä°ki tur oylama yapılacak. EÄŸer referandum sınırı olan 367’nin üzerinde oy alınırsa dokunulmazlıklar kalkacak. Bu durumda düzenlemenin esas olarak hedef aldığı HDP’li milletvekillerinin durumunun ne olacağı tam olarak bilinmiyor. HDP EÅŸ BaÅŸkanı Selahattin DemirtaÅŸ, dokunulmazlıkları kalkacak milletvekillerinin ifade vermeye gitmeyeceÄŸini, gerekirse zorla götürülmeyi bekleyeceklerini söyledi. Partisin son grup toplantısında bunu bir ileri adıma taşıyan DemirtaÅŸ, “Halk isterse bir parlamento daha kurulur” sözleriyle özerklik tartışmalarını da hatırlattı.
CHP ve MHP düzenlemeye oy vereceklerini söyledi. Ancak fire olup 367 oy bulunamazsa bu defa gündeme referandum gelecek.
Dokunulmazlıklar her iki senaryoda da sadece Mayıs ayında değil sonrasında da Türkiye gündemine damga vuracak.
AK Parti kongresi
AK Parti kongresi 22 Mayıs'ta yapılacak. Öncesinde yaÅŸanacak tüm geliÅŸmeler önemli, ancak AK Parti kongresi baÅŸlı başına büyük önem taşıyor. Genel BaÅŸkan ve BaÅŸbakan DavutoÄŸlu’nun koltuÄŸu bırakmasının parti içinde bir rahatsızlık yaratıp yaratmayacağı önemli. Ama daha da önemlisi bu koltuÄŸa kimin oturacağı. Çünkü bu isim sadece 14 yıldır iktidarda bulunan ve ülkeyi yöneten AK Parti’nin Genel BaÅŸkanı olmayacak aynı zamanda Türkiye’nin yeni BaÅŸbakan’ı olacak. Bu ismin kurmay ekibinde ve kabinede hangi isimlere yer vereceÄŸi de çok önemli.
AK Parti’de Genel BaÅŸkan deÄŸiÅŸimi diÄŸer partilerdekinden daha büyük bir anlam ifade ediyor. Bu Türkiye siyasetinde yeni dönemin baÅŸlangıcı olacak. Kongre sonrasında baÅŸkanlık sistemine iliÅŸkin çalışmaların daha da hızlanması bekleniyor. Sonrasında konuÅŸulan senaryolar içinde ise anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸi için referanduma gidilmesinden, erken seçime kadar bir dizi seçenek var.
Kaynak: Al Jazeera
Henüz yorum yapılmamış.