Sosyal Medya

Dünya

İtalya meclisinde Türkiye tartışması

İtalya meclisinde Türkiye'ye vize serbesti konusunda milletvekilleri arasında sözlü sataşmaların olduğu tartışma yaşandı.



Ä°talya Temsilciler Meclisi’nde tartışılan bir gensoruya, Türkiye’ye vize serbestisi meselesi damgasını vurdu. BaÅŸbakan Matteo Renzi , “Avrupa’ya Türk iÅŸgali yaÅŸanacak” diyen bir milletvekiline ironik bir cevap verdi.

Ä°talyan meclisinin alt kanadı olan Temsilciler Meclisi’nde, göçmen krizi ve buna baÄŸlı olarak Avusturya-Ä°talya arasındaki sınır gerginliÄŸi üzerine verilen bir gensoru tartışıldı.

Göçmen ve Türkiye’nin Avrupa BirliÄŸi (AB) üyeliÄŸi karşıtı aşırı saÄŸcı Kuzey BirliÄŸi (Lega Nord) üyesi milletvekili Nicola Molteni, bu sırada Türkiye’ye vize serbestisi saÄŸlanması halinde milyonlarca Türkün Avrupa’yı iÅŸgal edeceÄŸini öne sürdü.

“BaÅŸbakan Renzi, bu ülkeden sınır dışı edilmesi gereken bir kaçaktır” diyen Molteni, ÅŸu ifadelerle Renzi ve hükümetini eleÅŸtirdi:

“Renzi bu ülkeyi devasa bir mülteci kampına çevirdi ve Ä°talyanları onların hizmetlileri haline getirdi. Yine bu hükümet, Türk vatandaÅŸlarına Avrupa’ya vize serbestisi saÄŸlayacak olan, teröristlerin iÅŸbirlikçisi ve müttefiki Türkiye ile bir anlaÅŸmaya imza koydu. Yani 80 milyon Müslüman Türk Avrupa’yı iÅŸgal etmeye hazır.”

Molteni, Türkiye ile yapılan Geri Kabul AnlaÅŸması’nın, Hristiyan Avrupa için kültürel ve politik bir intihar olduÄŸunu da dile getirdi.

RENZÄ°: “TÃœRKÄ°YE Ä°ÅžGAL EDÄ°CÄ° ÃœLKE GÄ°BÄ° LANSE EDÄ°LÄ°YOR”

Daha sonra, bir süre Silvio Berlusconi ile beraber siyaset yapmış olan Fratelli d’Italia (Ä°talya’nın KardeÅŸleri) partisinden milletvekili ve eski Savunma Bakanı Ignazio La Russa söz aldı.

BaÅŸbakan Renzi, hükümetin göçmen politikasını sert bir dille eleÅŸtiren La Russa’ya cevap verirken, Türkiye’yi Avrupa’yı iÅŸgal edecek olmakla suçlayan Nicola Molteni’nin sözlerini ise sert bir dille ele aldı.

Renzi, “Bu mecliste Türkiye, bir çeÅŸit Osmanlı iÅŸgaline hazır bir ülkeymiÅŸ gibi lanse edildi” diyerek şöyle devam etti:

“Sayın Ignazio La Russa, belki Lega Nord partisi üyeleri hatırlamaz, ama lütfen bari siz olmayan deÄŸil olan ÅŸeyler hakkında iyi bir ÅŸeyler söyler misiniz? Hatırladığınız gibi sizin de bir dönem hükümetinde rol aldığınız Berlusconi, o tehlikeli ve çalkantılı denilen ülkenin baÅŸbakanının kızının (doÄŸrusu oÄŸlu) nikah ÅŸahidi olmuÅŸtu. BaÅŸbakanı (ErdoÄŸan), saygıdeÄŸer Silvio Berlusconi’yi çocuÄŸunun nikah ÅŸahitleri arasında görmek gibi güzel bir fırsata sahip olmuÅŸ olan bir ülkeden bahsediyoruz.”

Dönemin Ä°talya BaÅŸbakanı Silvio Berlusconi, Türk mevkidaşı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın 2003 yılında evlenen oÄŸlu Bilal ErdoÄŸan’ın nikah ÅŸahitleri arasında yer almıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.