Sosyal Medya

Güncel

'Halep'te son 1 yılın en şiddetli çatışması'

Halep'te salı günü rejimin hava saldırılarına muhaliflerin roketlerle yanıt vermesi sonrası şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Muhalifler "Halep'in Fethi" adlı yeni bir ittifak kurdu ve rejim güçlerine karşı saldırıya geçti. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'ne göre çatışmalar son bir yılın en şiddetlisi.



Suriye Ä°nsan Hakları Gözlemevi de muhaliflerin Halep'te rejim kontrolünde bulunan iki mahalleye doÄŸru ilerlediÄŸini belirtirken, Gözlemevi'nin baÅŸkanı Rami Abdürrahman, çarpışmayı "Son bir yılın en ÅŸiddetli çatışması" olarak nitelendirdi. 

AFP muhabiri ise ÅŸehirde sık sık hava topu seslerinin yükseldiÄŸini söyledi. 

Rejimin ise muhaliflerin ilerleyiÅŸine karşı yoÄŸun hava saldırılarıyla karşılık verdiÄŸini belirtti. 

Diplomasi cephesi

ABD DışiÅŸleri Bakanı John Kerry de, 1 AÄŸustos’a kadar Suriye’de geçiÅŸ sürecinin baÅŸlamasını hedeflediklerini belirterek, gelecek birkaç ay içerisinde siyasi geçiÅŸ durumunun saÄŸlanamaması durumunda “farklı bir yola” girilebileceÄŸini söyledi.

Kerry, DışiÅŸleri Bakanlığında günlük basın toplantısına katılarak Suriye’de devam eden iç savaÅŸa iliÅŸkin deÄŸerlendirmeler yaptı.

KonuÅŸmasında Suriye rejimi ile destekçileri Rusya ve Ä°ran’ı iÅŸaret eden Kerry, “1 AÄŸustos’ta geçiÅŸ sürecinin baÅŸlamasını hedefliyoruz. Åžu anda mayıs ayındayız. Ya önümüzdeki birkaç ay içerisinde bir ÅŸeyler olur ya da farklı bir yol izlememizi istiyorlar.” dedi.

Kerry, Suriye rejiminin Halep civarında hastaneleri hedef almasını da kınadığını belirtti. Bugün hastaneye düşen roketin ise muhaliflerin olduÄŸu bölgeden atıldığını ifade eden Kerry, “Bu tür saldırıları kimin yaptığına bakmaksızın kınıyoruz. Suriye’deki bütün tarafların bir an önce ÅŸiddeti bırakarak, sorumlu olmalarını istiyoruz.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Halep’de Esed rejiminin muhaliflere yönelik saldırıları hakkında deÄŸerlendirmelerde bulunan Kerry, rejimin Halep’te belli bir bölgeyi alarak kontrol saÄŸlamasının mümkün olmadığını kaydetti.

Kerry, “EÄŸer Esed’in stratejisi Halep’te belli bir bölgeyi almak, Suriye’de belli bir bölgeyi almaksa Esed’e bir haberim var; bu savaÅŸ sona ermeyecek. Fiziksel olarak Esed’in belli bir bölgeyi alıp kontrol etmesi mümkün deÄŸil. Esed orada olduÄŸu sürece muhalifler savaÅŸmaya devam edecektir.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Esed’in çatışmaların durdurulması anlaÅŸmasına mutabık kalmasını istediklerini belirten Kerry ÅŸunları kaydetti:

“EÄŸer Esed buna baÄŸlı kalmazsa, bunun çok net yankıları olacaktır. Bunlardan bir tanesi anlaÅŸmanın tamamen sona ermesi ve savaÅŸa geri dönülmesidir. Bunu Rusya’nın istediÄŸini sanmıyorum. Bundan Esed’in yararlanacağını da sanmıyorum. Fakat farklı yankıları da tartışılmış olabilir ve bunu zaman gösterecektir.”

Kaynak: AFP, AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.