Sosyal Medya

Güncel

Yüksekdağ'dan 'Dersim Katliamı' çıkışı

Dersim Katliamı'nın yıl dönümünde konuşan HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, “Katliamın üzerinden 78 yıl geçmesine rağmen bugün Sur'da, Nusaybin'de, Yüksekova'da, Şırnak'ta soykırım uygulamaları devam ediyor” yorumunda bulundu.



Halkların Demokratik Partisi (HDP) EÅŸ Genel BaÅŸkanı Figen YüksekdaÄŸ, Dersim'de düzenlenen “Unutturmak deÄŸil, yüzleÅŸmek! Soykırım tanınsın, Dersim'i yeniden inÅŸa edelim!” baÅŸlıklı konferansta konuÅŸtu.

Dersim'de gerçekleÅŸtirilen katliam ile bu topraklardaki yaÅŸam izlerinin silinmeye çalışıldığını söyleyen YüksekdaÄŸ, “Soykırımcı zihniyet her yerde kendisini sürdürüyor” dedi.

Yüksekdağ'ın konuşmasından satır başları şöyle:

“Bir kültürün bir yaÅŸamın yok edilmeye çalışıldığı bu topraklarda yeniden bir araya geldik.

“37-38 Dersîm soykırımı bölgede yaÅŸayanların bütün yaÅŸam izlerini yok etmeye hizmet ediyordu. Katliamın amacı bölge içerisindeki farklılıkları eritmek içindi. Geride bırakılan süre boyunca her soykırım, her katliam siyasi iktidarın uygulamaları bu topraklarda yaÅŸayanların direnç kaynaklarını arttırmasına neden oldu.

“Kadim topraklarda acının, gözyaşının, yasın son bulması için soykırımlar karşısında direncin büyütülmesi gerek. Soykırımlar karşısında sürekli olarak direniÅŸ de devam etti. Aradan yıllar geçtikten sonra hatırlıyoruz ve yeniden yaşıyoruz, hissediyoruz. Tarih boyunca direnç içerisindeyiz.

“Soykırımcı zihniyet her yerde kendisini sürdürüyor. Dersim Katliamı'nın üzerinden 78 yıl geçmesine raÄŸmen bugün Sur'da, Nusaybin'de, Yüksekova'da, Şırnak'ta soykırım uygulamaları devam ediyor.

“Aynı saldırganlık 78 yıl önce elde ettiÄŸi sonuçları ÅŸimdi edemiyor. Tahribat ve saldırganlık seviyesi kıyaslandığında onlarca Dersim saldırısı gerçekleÅŸtirildi diyebiliriz. Ä°taat ettiremedikleri Kürtlerin kentlerine girip bütün halkı kendi diktatörlüklerinin karşısında ezip geçecekler. Yıkım ve imha üzerinden kendilerini kanıtlamış olacaklardı. 10 aydır tümen tümen askerlerine raÄŸmen tanklarına toplarına raÄŸmen Kürt halkının direniÅŸi, onuru karşısında bir zafer çıkaramamışlardır.

“Soykırım saldırıları sürgünle yerinden edilmelerle halklara karşı baÅŸlattıkları saldırıların devamı MaraÅŸ'ta Sivas'ta minyatürler olarak gerçekleÅŸtirildi. Ama ÅŸimdi karşılarında boyun eÄŸmeyen Kürt halkı var. Bugün bizler kültürümüzle, bu güçlü duruÅŸu sergiliyoruz.

“Onların geleneÄŸi ve tarihi soykırım üzerine kurulu bizimkisi ise Mezopotamya'nın inÅŸasından geçiyor. Dersim'in inÅŸası da bu temelde ele alınıyor. Bizler bu zulme soykırım zihniyetine karşı geleceÄŸi inÅŸa ediyoruz. Siyasi soykırım operasyonları da bunun bir parçası. ÇocuÄŸunu kadınını yurtsuzlaÅŸtırdı. Tüm bunlara raÄŸmen Dersim'in ruhunu yok edemedi.

“Nasıl diz çökmediysek Seyit Rızalar gibi ve onlar nasıl dert olduysa devlete bugün de bizler onlara dert oluyoruz.”

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.