Sosyal Medya

Dünya

500 milyon insan obez, 800 milyon insan aç

"2030 yılına kadar dünyada açlığın tamamen ortadan kaldırılması hedeflendi” açıklaması yapan Gıda ve Tarım Bakanı Çelik, "günümüzde bir yanda 500 milyon insan obez iken, 800 milyon insan aç" dedi.



Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, “Geçen yıl tarımsal hasılamız 55 milyar dolar, tarımsal ürün ihracatımız 17 milyar dolara ulaÅŸtı. Böylece dünyanın 7’nci Avrupa’nın en büyük tarımsal gücü olduÄŸumuzu gururla ifade ederim. Ancak geldiÄŸimiz nokta yeterli deÄŸildir” dedi.

“34 ÃœLKEDE HALKI BESLEYECEK GIDA YOK, DÃœNYA GÃœVENLÄ° DEĞİL”

BirleÅŸmiÅŸ Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO)’nun 30’uncu Avrupa Bölgesel Konferansında konuÅŸan Bakan Çelik, Türkiye’de bu konferansa kritik bir dönemde ev sahipliÄŸi yapmaktan dolayı memnun olduÄŸunu söyledi.

Dünyada açlık ile ilgili verilere deÄŸinen Çelik, “Dünyada açlık çeken nüfusun oranı 1960’lı yıllarda yüzde 35 gibiyken bugün yüzde 11’e geriledi. Oran olarak bakıldığında bu önemli bir ilerleme olarak görülebilir. Ne var ki günümüzde bir yanda 500 milyon insan obez iken, 800 milyon insan aç. En zengin 62 kiÅŸinin serveti dünyanın yarı nüfusu 3 buçuk milyarın servetine eÅŸit. Her yıl 1.3 milyar ton gıda israf edilirken 27’si Afrika’da olmak üzere 34 ülke halkını besleyecek yeterli gıda bulamıyor. Böylesine çarpıcı tezatların yaÅŸandığı dünya kimse için güvenli deÄŸildir” dedi.

Bakan Çelik, 1996 yılında Roma’da düzenlenen bir zirvede açlık çeken insan sayısının 2015 yılına kadar yarıya indirilmesinin hedeflenmiÅŸ olduÄŸunu hatırlatarak, “Bu konuda biraz ilerleme saÄŸlansa bu hedef tutturulamadı. Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri kapsamında 2030 yılına kadar dünyada açlığın tamamen ortadan kaldırılması hedeflendi” dedi.

“Ä°SRAF EDÄ°LEN GIDAYLA DÃœNYADAKÄ° AÇLIK YOK EDÄ°LEBÄ°LÄ°R”

Ä°sraf edilmeden gıdaların tüketilmesinin Ä°slam’ın ana öğretisi olduÄŸunu belirten Bakan Çelik, “Ä°sraf edilen gıdaların miktarına bakıldığında dünyadaki açlık kolaylıkla yok edilebilir. Dünya nüfusunun artmasıyla birlikte gıdaya kolay ve ucuz eriÅŸim hükümetlerin ana görevi halindedir. Dünya nüfusu 2050 yılında 10 milyara yaklaÅŸacak. Tarımsal üretimin bugüne göre yüzde 60 artırılması lazım. Bu çarpıcı duruma raÄŸmen her yıl 12 milyon hektar arazi tarım verimliliÄŸini yitirip kaybediliyor. Bu gidiÅŸatı durdurmak için verimlilik artışının saÄŸlanması için ARGE faaliyetlerine daha çok kaynak aktarılmalıdır” diye konuÅŸtu.

“AVRUPA’NIN EN BÃœYÃœK TARIMSAL GÃœCÃœ OLDUÄžUMUZU GURURLA Ä°FADE EDERÄ°M”

Türkiye’nin iklimi açısından 4 bin endemik olmak üzere 12 bin bitki türüne asırlardır ev sahipliÄŸi yaptığını belirten Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü: “Tarımsal üretimimiz her yıl artıyor. Geçen yıl tarımsal hasılamız 55 milyar dolar, tarımsal ürün ihracatımız 17 milyar dolara ulaÅŸtı. Böylece dünyanın 7’nci Avrupa’nın ise en büyük tarımsal gücü olduÄŸumuzu gururla ifade ederim. Ancak geldiÄŸimiz nokta yeterli deÄŸildir. Tarımda verimliliÄŸi artırmak için AR-GE, çiftçi eÄŸitimi, sözleÅŸmeli ve örgütlü üretim gibi hususları desteklemekteyiz. Havza bazlı desteklemeyle ürünlerin en uygun koÅŸullarda yetiÅŸtirerek verimliliÄŸi artırmayı hedefliyoruz.”

“66 MÄ°LYON TON BAKLÄ°YATIN YÃœZDE 2.5’Ä° TÃœRKÄ°YE’DEN”

Bakan Çelik, Türkiye’nin 78 milyonluk nüfusuna yetecek gıdaları üretmenin yanı sıra küresel gıda güvenliÄŸine de katkı saÄŸlar hale geldiÄŸinden söz etti. Dünyada gıda açısından kriz yaÅŸayan pek çok ülkeye Türkiye’nin yardım ettiÄŸini belirten Çelik, ÅŸunları söyledi:
“Dünyada gıda krizi yaÅŸayan ihtiyaç sahibi pek çok yere gıda yardımı yapmaktayız. Ãœlkemize sığınan 3 milyonu aÅŸkın Suriyeli ve Iraklının gıda, barınma, saÄŸlık ve eÄŸitim gibi ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Baklagiller sadece insan ve hayvan için deÄŸil toprak içinde önemli bir besin kaynağıdır. Bölgemizde özellikle Türkiye’de tercih edilen ürünler arasındadır. Mercimek ve nohudun anavatanı ülkemiz topraklarıdır. Dünyada üretilen 66 milyon ton bakliyatın yüzde 2.5’i ülkemizde üretilmektedir. Bakliyat Türk halkının vazgeçilmez yemekleri arasındadır. Hatta kuru fasulye bizim için milli bir yemektir.”

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.