Sosyal Medya

Dünya

Avrupa Birliği Komisyonu, Türkler için vize serbestisi kararını açıkladı

Türkiye’nin Avrupa Birliği’nden en önemli beklentileri arasında yer alan vize muafiyeti konusunda Brüksel’den olumlu haber geldi.



Avrupa BirliÄŸi Komisyonu, Türk vatandaÅŸlarına Schengen Bölgesi’ne giriÅŸte vize serbestisi uygulanması için karşılanması gereken kriterlere iliÅŸkin deÄŸerlendirmesinin ardından vize muafiyeti tavsiyesinde bulundu. Komisyon karşılanması gereken 72 kriterin tamamının olmasa bile çok büyük bölümünün karşılandığına kanaat getirdi. Türkiye’den eksikleri bir an önce gidermesi talep ediliyor.

AB Komisyonu’nun Türkiye’nin vizeden muaf ülkeler listesine dahil edilmesi dolayısıyla vatandaÅŸlarına vize serbestisi uygulanması yönündeki tavsiyesi sürecin devamı açısından yaÅŸamsal öneme sahip. Bu tavsiye teknik yeÅŸil ışık niteliÄŸinde. Ancak vize muafiyetinin saÄŸlandığı anlamı taşımıyor. Vize muafiyetinin saÄŸlanabilmesi için siyasi onay sürecinin de olumlu ÅŸekilde sonuçlandırılması ÅŸart. Bu süreçte ise hem Avrupa Parlamentosu’nun hem de AB Konseyi’nin onayı aranacak.

 SÃœREÇ NASIL Ä°ÅžLEYECEK?

Önümüzdeki hafta baÅŸlaması öngörülen süreçte konu ilk olarak AP’nin Sivil Özgürlükler ve İçiÅŸleri Komisyonu’nda ele alınacak. AP’de komisyon düzeyinde yapılacak görüşmelerin ardından AP Genel Kurulu devreye girecek. Bu kurumda yapılacak oylama basit çoÄŸunluÄŸa dayalı olacak. AP’de Türkiye karşıtı havanın en yüksek seviyelerinden birinde olması bu kurumdaki oylamanın zorlu olması riskini artırıyor. AP’den olumlu karar çıkması büyük ölçüde ana siyasi grupların takınacağı tavrı baÄŸlı olacak.

AP’den olumlu karar çıkarsa vize muafiyeti için AB Konseyi’ndeki süreç baÅŸlayacak. Bu kurumdaki süreçte ise oybirliÄŸi yerine nitelikli çoÄŸunluk uygulaması kullanılacak. BaÅŸka bir deyiÅŸle Kıbrıs, Hollanda ya da Fransa gibi ülkelerin tek baÅŸlarına kararı veto etme hakları olmayacak. Olumlu karar alınması için ise oylamaya katılan ülkelerin yüzde 55’inin lehte oy kullanması ve bu ülkelerin toplam nüfusunun oylamaya katılan ülkelerin toplam nüfusunun yüzde 65’ine denk düşmesi gerekecek. Bu da olumlu ya da olumsuz kararın ülkelerin oluÅŸturacakları bloklara baÄŸlı olacağı anlamına geliyor. AB Konseyi’nden de onay çıkması halinde vize muafiyeti 1 Temmuz’dan itibaren devreye sokulacak.

 

 

Kaynak: AjansHaber

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.