Güncel
Kemalistler Katar'daki Üssümüze de Kızgın: Çünkü Açıları O Kadar
Yenişafak yazarı Nedret Ersanel Türkiye’nin Katar askerî üssünün bölge için anlamını analiz ettiği bugünkü köşe yazısında, beşyüzyıl sonra Hint okyanusuyla tekrar buluşmamız da demek olan Basra Körfezi’ndeki bu üssün, Türkiye’nin Ortadoğu’da artan nüfuzunun bir işareti olduğuna dikkat çekerek bunun Kemalistleri kızdırdığını yazdı.
Bir süredir Hürriyet gazetesi baÅŸta olmak üzere bazı Kemalist köşe yazarlar, Batı ile iliÅŸkilerden OrtadoÄŸu siyasetine kadar Ankara’da “Kemalizm mi Enverizm mi” ÅŸeklinde tanımlanabilecek içe kapanma ve dışa açılma siyasetlerinin çarpıştığını yazıyorlardı.
Ersanel bugünkü yazısında bu konuya da “Kemalistler OrtadoÄŸu’ya Dönüşe Neden Kızıyor?” ara baÅŸlığıyla deÄŸinerek, Kemalistlerin kızgınlığını “açıları o kadar” diye tarif ederek şöyle yazdı:
“Tekrarlayalım; Türkiye yurt dışında ilk askeri üssünü kuruyor ve bu da Orta-DoÄŸu'da olacak. Kemalistler, Türklerin bir daha asla “Müslüman Orta DoÄŸu”ya bulaÅŸmaması yönündeki Mustafa Kemal çizgisinin geçildiÄŸini ve Batı'nın dışlandığı söylemini de bu vesile ile yine köpürtmüş bulunuyor...
Kadraj meselesidir bu. Açıları o kadar.”
Nedret Ersanel’in “Türkiye ABD Ãœssü’ne, ‘git buradan’ dedi mi?” baÅŸlıklı yazısında diÄŸer öne çıkan kısımlar şöyle:
“Türkiye'nin Basra Körfezi'nde askeri üs kurmasının elbette stratejik bir boyutu var...
Çünkü Katar'da bir ABD Merkez Komutanlığı bulunuyor. El Udeyd'de bulunan bu Amerikan üssü sıradan bir askeri yerleşke de değil. 10 bin personeli ile Orta Doğu'daki en büyük Amerikan konuşlanması.
Şimdi bunun yanına getirip Türk üssü koyarsanız ancak iki anlamı/mesajı olabilir; 1. 'Bir işe yaradığın yok zaten, kalk git.' 2.'Elini rahatlattık. Bu gücü çok daha ihtiyacın olacak başka bir yerde kullanabilirsin.'
Körfez ülkeleri açısından birinci madde daha al-benili duruyor...
TÃœRKÄ°YE ABD ve NATO'yu ARKASINA ALDI
Türkiye'nin Basra Körfezi ve Hint Okyanusu meselelerinde elini taşın altına koyma hareketi ABD ve NATO'yu arkasına almış bulunuyor!
Buradaki savunma Baltık'tan başlayıp Güney Çin Denizi'ne kadar uzanan jeo-politik ve stratejik fay hattının tam üzerinde bulunuyor.Hepsi dahildir; Rusya, İran, Çin hatta Washington'un nasihatlarını dinlemezse Hindistan...
NATO hukuku bu savunma hattına ne kadar cevaz verir, bilemem. ABD veriyor. Bu bir NATO/Batı settidir.. Hatırlayalım; Birleşik Arap Emirlikleri'nde Fransa, Bahreyn'de de İngiltere daha yakın tarihte üs kurmuştu! Kaldı ki, ABD'nin bölgede füze savunma sistemi inşa ediyor olması da şemsiyenin çapını izah eder.
Bu yüzden, Washington, Türk üssünün siyaseten ve hatta askeri açıdan korunması noktasında pozisyon aldı, alacaktır.
TÃœRKÄ°YE TARAF TUTMUYOR POZÄ°SYON ALIYOR
Barack Obama'nın Beyaz Saray muhabirlerine her yıl verdiği akşam yemeğinde,müstakbel ABD Başkanı'nın kadın olacağına yönelik-şaka yollu ama güçlü-Hillary Clinton göndermesi, küresel kaderin bir sonraki odasının Çin'e açılacağını tekraren gösteriyor...
Belli ki Türkiye pozisyon tutuyor.. Ama taraf tutmuyor!
Bunu her iki tarafında Türkiye'nin durduÄŸu bir kapı gibi görün...”
Henüz yorum yapılmamış.