Sosyal Medya

Ekonomi

Türkmenistan'dan S.Arabistan'a TAPI daveti

Aşkabat hükümeti Suudi Arasbistan’ı TAPI doğalgaz boru hattı projesine katılmaya davet etti



Türkmenistan Devlet BaÅŸkanı Gurbanguli Berdimuhamedov'un Suudi Arabistan’ına yaptığı resmi ziyaret sırasında Suudi Arabistan'ın petrol ÅŸirketleri ve finans kuruluÅŸlarını Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan (TAPI) doÄŸalgaz boru hattı inÅŸaatında yer almaya davet etti.

Trend ajansının haberine göre, Türkmen lider bu teklifi 1-3 Mayıs tarihlerinde Suudi Arabistan’ı ziyareti sırasında Suudi Kralı Salman bin Abdulaziz Al Suud ile yaptığı görüşmede yaptı.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil Al Cübeyr ile Gurbanguli Berdimuhamedov'un yaptığı görüşmede TAPI projesinin bölge ülkeleri arasında bir dostluk köprüsü olmasının amaçlandığı belirtildi.

Türkmenistan Cumhurbaşkanı Aşkabat'ta Katar Olimpiyat Komitesi başkanı Şeyh Hamad Bin Dzhauana Al-Thani ile görüşmesinde de Katar'ı TAPI katılmaya davet etmişti.

TAPI projesinin temelini 2010 yılında AÅŸkabat’ta proje ortağı ülkeler tarafından imzalanan devletlerarası anlaÅŸma belgeleri oluÅŸturuyor. Senede 33 milyar metreküp gaz taşıma kapasitesi olan TAPI projesinin Türkmen bölümünün temel atma töreni geçen yıl Aralık ayı ortasında yapılmıştı.

Uzunluğu bin 735 kilometre olan TAPI boru hattının 200 kilometresi Türkmenistan, 735 kilometresi Afganistan'dan geçecek. 800 kilometre Pakistan toprakları üzerinden geçecek olan hat Hindistan sınırındaki Fazilka köyüne ulaşacak.

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.