Sosyal Medya

Güncel

Ergenekon Partisi kapandı

Ergenekon davası sürerken kurulan Ergenekon Partisi ve Adaletçi Kurtuluş Partisi ile Gönül Birliği Yeşiller Partisi kapandı. Türkiye'deki parti sayısı 94'e düştü



Anayasa Mahkemesi, Adaletçi KurtuluÅŸ Partisi, Ergenekon Partisi ve Gönül BirliÄŸi YeÅŸiller Partisinin dağılmış sayılarak, hukuki varlıklarının sona erdiÄŸine karar verdi. 

Anayasa Mahkemesinin konuya iliÅŸkin kararları Resmi Gazetede yayımlandı. 

KuruluÅŸuna dair bildirisini 15 Ocak 2010'da İçiÅŸleri Bakanlığına vererek tüzel kiÅŸilik kazanan Ergenekon Partisi hakkında, Yargıtay Cumhuriyet BaÅŸsavcılığınca düzenlenen iddianame ile kendiliÄŸinden dağılma halinin ve buna baÄŸlı olarak hukuki varlığının sona erdiÄŸinin tespitine karar verilmesi istendi. 

Anayasa Mahkemesince yapılan incelemede, Siyasi Partiler Kanunu gereÄŸince, kuruluÅŸundan itibaren 2 yıl içinde ilk büyük kongresini toplamak zorunda olan partininin büyük kongresini yapmadığı ve zorunlu organlarını oluÅŸturmadığı belirlendi. 

Bu nedenle Ergenekon Partisinin dağılmış sayılarak, hukuki varlığının sona erdiÄŸine, partinin tüm mallarının Hazine'ye geçmesine karar verildi. 

Yargıtay Cumhuriyet BaÅŸsavcılığınca, 27 Åžubat 2012'de tüzel kiÅŸilik kazanan Adaletçi KurtuluÅŸ Partisinin de ilk büyük kongresini yapmadığı ve zorunlu organlarını oluÅŸturmadığı gerekçesiyle kendiliÄŸinden dağılma halinin ve buna baÄŸlı olarak hukuki varlığının sona erdiÄŸinin tespitine karar verilmesi istendi.

Yüksek Mahkeme, bu partinin de büyük kongresini yapmadığı ve zorunlu organlarını oluÅŸturmadığı tespitini yaparak, Adaletçi KurtuluÅŸ Partisinin dağılmış sayılarak, hukuki varlığının sona erdiÄŸine, partinin tüm mallarının Hazine'ye geçmesine karar verdi. 

PARTÄ°NÄ°N GENEL BAÅžKANI Ä°STEDÄ° 

Gönül BirliÄŸi YeÅŸiller Partisi Genel BaÅŸkanı EÅŸref YazıcıoÄŸlu ise partisinin kendiliÄŸinden dağılma halinin ve buna baÄŸlı olarak hukuki varlığının sona erdiÄŸinin tespitine karar verilmesini istedi. 

YazıcıoÄŸlu, 3 Kasım 2000'de tüzel kiÅŸiliÄŸini kazanan ve 31 kurucu üye ile kurulan partiden tüm üyelerin istifa ettiÄŸini, partinin kayıtlı üyesinin bulunmadığını, büyük kongrenin dahi yapılamayacak durumda olduÄŸunu belirtti. 

Anayasa Mahkemesince bu baÅŸvuru yönünden yapılan incelemede de partinin hiçbir kayıtlı üyesinin bulunmadığının Yargıtay Cumhuriyet BaÅŸsavcılığınca da teyit edildiÄŸi belirtildi. 

Ãœyesi kalmaması nedeniyle Gönül BirliÄŸi YeÅŸiller Partisinin kuruluÅŸ amacının gerçekleÅŸmesi olanaksız hale geldiÄŸinden dağılmış sayılarak, hukuki varlığının sona erdiÄŸine ve partinin tüm mallarının Hazine'ye geçmesine karar verildi.

Üç siyasi partinin kapanmasıyla Yargıtay Cumhuriyet BaÅŸsavcılığınca 14 Mart 2016 tarihi itibarıyla faaliyette bulunduÄŸu tespit edilen siyasi partilerin sayısı 97'den 94'e indi. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.