Sosyal Medya

Coğrafyamız

İran için öl! Ailen İran vatandaşı olsun!

Irak, Suriye, Lübnan ve Yemen'de askeri nüfuzua sahip İran'da, parlamento, İran adına savaşırken ölen yabancıların ailelerine vatandaşlık verilmesi ile ilgili kanun tasarısını onayladı.



Yarı resmi Tesnim Haber Ajansı'nın haberine göre, parlamentonun onayladığı karar, İran içinde ya da dışında savaşırken ölen yabancıların eşleri, çocukları ve anne ile babalarına vatandaşlık hakkını sağlıyor. İran parlamentosunun kararı, Tahran tarafından görevlendirilerek yurt içinde ya da dışında savaşırken ölen yabancı savaşçıları kapsıyor. Yeni kanuna göre, vatandaşlık hakkı, başvurudan itibaren en geç bir yıl içinde elde edilebilecek.

Düzenleme, 1980-1988 yılları arasında İran ile Irak arasında yaşanan savaşta ölen yabancıları da kapsıyor.

OrtadoÄŸu’da ‘Arap Baharı’ devrimlerinden sonra nüfuzunu artıran Ä°ran, Suriye’de çökme tehlikesiyle karşı karşıya kalan müttefiki Esed’i desteklemek için farklı uyruklardan binlerce milis göndermiÅŸti. Bu milisler çoÄŸunlukla Afganistan ve Pakistan uyruklulardan oluÅŸuyor.

Ä°ran’ın yurtdışındaki askeri gücü sadece Suriye’ye deÄŸil, Lübnan’da Hizbullah’ın, Irak’ta Bedr gibi çok sayıda Åžii silahlı grubun ve Yemen’deki Husiler’in üzerinden, bu ülkelere de yayılmış durumda. Ä°ran’ın yurtdışındaki askeri operasyonları, Devrim Muhafızları’na baÄŸlı Kudüs Gücü’nün Komutanı General Kasım Süleymani tarafından yürütülüyor. Süleymani; Suriye ve Irak’taki askeri operasyonları bizzat kendisi yönetiyor, cephe hatlarını kontrol ediyor.

Kaynak: Al Jazeera ve AA Arapça

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.