Sosyal Medya

Coğrafyamız

Irak'ta siyasi kriz derinleÅŸiyor

Bağdat'ta Sadr yanlısı göstericilerin reform ve teknokrat hükümeti talebiyle başlattığı kitlesel gösterilere ara verilirken eylemler ülkede siyasi krize yol açtı



Irak'ta, Şii lider Mukteda es-Sadr yanlısı göstericilerin, hükümet binalarının bulunduğu korunaklı Yeşil Bölge'den çekildiği bildirildi ancak çekilmenin geçici olduğu ve gösterilerin yeniden başlayacağı açıklandı.

Yeşil Bölge'deki festival alanında göstericiler adına açıklama yapan İhlas el-Ubeydi, bölgeden çekilme kararı aldıklarını söyledi. Çekilmenin şartlı olduğunu belirten Ubeydi, şunları ifade etti:

"Teknokratlar hükümetinin tek bir meclis oturumda kurulması gerekiyor. Eğer bu gerçekleşmezse başbakan, meclis başkanı ve cumhurbaşkanını görevden alma ve ardından erken seçim talebi aşamasına geçeceğiz. Eğer bunlar da hayata geçirilmezse başbakan, meclis başkanı ve cumhurbaşkanının ofislerine girerek orada ya sivil itaatsizlik eylemi ya da genel greve başlayacağız." diye konuştu.

YeÅŸil Bölge’deki eylemin organizatörleri tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Protestonun organizasyon komitesi göstericilerin YeÅŸil Bölge’den çekildiÄŸini duyurmaktadır” denildi.

Ä°mam Musa Kazım’ın ÅŸehadet yıldönümü dolayısıyla geçici olarak bu bölgeden çıkıldığının vurgulandığı bildiride yıldönümü merasimlerinin tamamlanmasının ardından siyasi reform taleplerini takip etmek için tekrar yeÅŸil bölgeye gelineceÄŸi vurgulandı.

Eylemcilerden bir grup daha önce meclis içine girerek burada bir takım tahribat oluÅŸturmuÅŸ ve bunun ardından BaÄŸdat’ta olaÄŸanüstü hal ilan edilmiÅŸti.

MECLİSİ DAHA ÖNCE BOŞALTMIŞLARDI

Sadr yanlıları, Bağdat'ta hükümet binalarının bulunduğu korunaklı Yeşil Bölge'deki meclis binasını ise daha önce boşaltmıştı.

Öte yandan Irak’ın baÅŸkenti BaÄŸdat’taki YeÅŸil Bölge’de eylemler sürerken Irak BaÅŸbakanı Haydar El Ä°badi’nin Ä°slam Ä°ÅŸbirliÄŸi TeÅŸkilatı (Ä°Ä°T) Genel Sekreteri Ä°yad Medeni ile telefonda görüşmüştü.

Görüşmenin ardından Ä°badi’nin basın ofisinden yapılan yazılı açıklamada, Medeni’nin Ä°badi’nin reform adımlarını desteklediklerini belirterek bunu ‘cesurca ve öncü adım’ olarak nitelendirdiÄŸi aktarılmıştı.

Ülkedeki Sadr yanlısı çok sayıda gösterici, dün hükümet binalarının bulunduğu korunaklı Yeşil Bölge'yi ihlal ederek parlamento binasına girmişti. Vekillerin koltuklarında oturan eylemciler "Seni (Sadr) tehdit edenler nerede, Yeşil Bölge'ye girdik" şeklinde slogan atmıştı.

BABÄ°L’DE GÖSTERÄ°LERE MÃœDAHALE EDÄ°LDÄ°

Irak'ın Babil ilinde Şii lider Mukteda es-Sadr yanlılarının düzenlediği gösterilere polis müdahale etti.

Babil'de görev yapan polis memuru İhsan Halid, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bağdat'ta Şii lider Sadr yanlılarının düzenlediği eyleme destek veren bir grup göstericinin, Babil Valilik binası önünde toplandığını belirtti.

Emniyet güçlerinin gösterilere müdahale ettiğini aktaran Halid, uyarılara rağmen valilik binası önünde izinsiz gösteri yapmak isteyen grubu dağıtmak için polisin havaya ateş açtığını söyledi.

Ä°Ä°T’TEN BÄ°RLÄ°K ÇAÄžRISI

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), Irak'taki tüm taraflara, sağduyu çağrısında bulundu.

İİT Genel Sekreteri İyad Emin Medeni, yaptığı yazılı açıklamada, Irak'ta son günlerde yaşanan olaylardan üzüntü duyduğunu belirterek, tüm siyasi akımlara, "Ülkenin yüksek ulusal çıkarlarının önemli olduğu, Irak'ın bölünmesine yönelik söylemlerin önünün alınması gerektiği ve devletin kazanımlarının korunması" çağrısında bulundu.

Irak'taki siyasi kesimlerden, ülkenin birlik ve beraberliği ile ulusal egemenlik, güvenlik ve istikrarının korunması konularında Irak'ta reform çalışmaları için çaba sarf eden meşru yönetime destek olmalarını isteyen Medeni, "Irak'ı ciddi bir siyasi krizin içine çekmeye çalışanlara fırsat verilmemeli. Böyle bir kriz, tüm ülkede güvenlik ve barış açısından ciddi sonuçlar doğurabilir." ifadelerine yer verdi.

2'NCİ MEKKE KONFERANSI ÇAĞRISI

Medeni, teşkilatın, Irak'ın ulusal uzlaşının uygulanması hedefiyle ikinci Mekke Konferansı'nın düzenlenmesi konusunda hazır olduğunu ifade ederek, ilki 2006'da Iraklı Sünni ve Şii liderlerin katılımıyla düzenlenen toplantının devamı niteliğindeki konferansa ülkede kapsamlı birliğin sağlanması ile mezhepler arası anlaşmazlıkların aşılmasının amaçlandığını aktardı.

İİT'in girişimiyle, 2006 yılında Irak'taki Sünni ve Şii liderlerin katılımıyla düzenlenen konferansta, ülkedeki, mezhepler arası uzlaşıya ilişkin konular ele alınmıştı. Sünni ve Şii din adamları bu konferansta mezhep çatışmasının önüne geçilmesi çağrısında bulunan bir deklarasyon imzalamıştı.

Ä°RAN’DAN UÇAK SEFERLERÄ° ÜÇ GÃœN DAHA YAPILMAYACAK

İran Hac ve Ziyaret Kurumu Genel Sekreteri Muhsin Nezafeti, "İran'dan Bağdat'a uçak seferlerinin askıya alınması üç gün daha uzatıldı." dedi.

İranlı Öğrenciler Ajansı İSNA'ya konuşan Nezafeti, "Bağdat'tan ulaşan bilgilere göre bu kentteki güvenlik ortamı henüz normale dönmediği için İran'dan Bağdat'a uçak seferlerinin askıya alınması üç gün daha uzatıldı. Bağdat'taki İranlılar, Necef ve Kerbela kentlerine intikal ettiler." ifadesini kullandı.

İran Hac ve Ziyaret Kurumu Başkanı Said Evhedi, dün yaptığı açıklamada güvenlik gerekçesiyle İran'dan Bağdat'a uçak seferlerinin durdurulduğunu duyurmuştu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.