Sosyal Medya

Coğrafyamız

Suriyeli Kürt siyasetçi: PYD, IŞİD'e döndü

SMDK ve ENKS üyesi Temo, PYD’nin yaptıklarının IŞİD'den farklı olmadığını belirterek "Nasıl ki IŞİD Arapların içinden çıktı, PYD de Kürtlerin IŞİD’i oldu." dedi



Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Koalisyonu (SMDK) ile Kürt Ulusal Kongresi (ENKS) üyesi Abdülhamit Temo, Cenevre görüşmeleri, Halep'teki rejim saldırıları ve Kamışlı'daki son gelişmelerden sonra muhalefetin şuan zor bir durumda olduğunu söyledi.

İstanbul'daki toplantılarında Cenevre görüşmelerinin neden durdurulduğuna ilişkin değerlendirmelerde bulunduklarını belirten Temo, Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın sözünde durmadığını savunarak, şunları kaydetti:

"Cenevre görüşmelerinde Rusya ve rejim savaşın durmasını istemedi ve Suriye’de siyasi bir deÄŸiÅŸikliÄŸin olmasını engelledi. Bundan dolayı Cenevre görüşmeleri durdu. Muhaliflerin iki talebi vardı Cenevre görüşmelerinde, birincisi savaşın durması ve Esad’ın saldırılarının durdurulması. Ä°kincisi ise insani yardımın geçiÅŸine izin verilmesi ve bu çalışmaları yapanlara saldırılmaması. DoÄŸrusu bu iki talep de yerine getirilmedi. Mistura söz vermiÅŸti, bu talepler yerine getirilecek diye. Ama yerine getirilmedi. Rejim bombardımanı devam ediyor. Son bir haftada BeÅŸÅŸar Esad’in yaptığını kimse yapmadı. Esad ve Rusya hastaneler dahil sivilleri bombalamaya devam ediyor. Halep’te son haftada yaÅŸanan dram ortada. PYD öncülüğünde Demokratik Suriye Güçleri kuruldu biliyorsunuz. Bunların amacı Halep’ten Türkiye sınırına kadarki bölgeyi ele geçirmek. Rejim son dönemde Halep üzerine yoÄŸunlaÅŸtı. Ruslarla beraber Halep'i tümüyle almak istiyor. Rejim ve Rusya, Halep’te savaÅŸ uçaklarıyla muhalifleri vuruyor, PYD ise karadan saldırıyor muhaliflere. PYD, dediÄŸim Demokratik Suriye Güçleri tabi."

PYD'nin cesetleri teÅŸhir etmesini IŞİD’in yaptıklarından pek farklı olmadığını vurgulayan Temo, şöyle konuÅŸtu:

"DoÄŸrusu PYD ÅŸuan çok kötü iÅŸler yapıyor. SavaÅŸ olur. Dünyanın çoÄŸu yerinde savaÅŸlar var ve oluyor. Ama savaşın bir kanunu var. Gidip adamları öldürüyorsun, onların cesetlerini alıp Afrin’e getirip halka sergiliyorsan bu çok kötü bir durum. Bu durumun hem Kürtler hem de Araplar üzerinde ciddi tesirleri olacak. Rejim ve Rusların amacı etnik bir savaÅŸ çıkarmak, Kürtler ve Araplar arasında, özelikle Sünni Araplarla. PYD ÅŸuan bu amaca hizmet etmek istiyor. Açık konuÅŸmak gerekirse PYD’nin yaptıkları IŞİD’in yaptıklarından pek farklı deÄŸil. PYD, Kürtlerin IŞİD’i oldu. Nasıl ki IŞİD Araplardan çıktı, PYD de bugün yaptıklarıyla Kürtlerin IŞİD’i konumuna geldi. PYD öyle bir politika izliyor ki hem Kürtler arası bir savaÅŸ hem de Kürtler ile Sünni Araplar arasında bir savaşın çıkmasını istiyor. Biz bu durumdan korkuyoruz. Böyle giderse PYD yüzünden Suriye Kürtleri kendi arasında savaÅŸacak, yine PYD yüzünden Kürtler ve Araplar savaÅŸacak. PYD’nin son eylemlerinden tüm kesimler rahatsız. Ki hep PYD dedim konuÅŸmamda ama biliyorsunuz ki PYD deÄŸil PKK. Tüm bunlara karar veren Kandil’dir. PKK, tıpkı Lübnan Hizbullah’ı gibi hangi devlet onlardan ne isterse onların dediklerini yerine getiren örgütler. Bugün de o durumu yaşıyoruz. Bugün PKK, Rusya-Ä°ran hattının bulunduÄŸu siyaseti benimsemiÅŸ. Rusya-Ä°ran ise Esad’ı destekliyor. Ä°lginçtir ki Rusya, Ä°ran ve Esad, Mesut Barzani’nin politikasına karşı. PKK da bu güçlerle ittifakta. Bugün PKK, Suriye’de sadece Åžii politikasına hizmet ediyor."

"KAMIŞLI'DAKİ PYD-REJİM ÇATIŞMASI GÖSTERMELİK"

Temo, geçen hafta Kamışlı'da yaşanan rejim ve PYD çatışmasının bir oyundan ibaret olduğunu, bu göstermelik çatışmanın hem iç hem de dış kamuoyuna mesaj içerdiğini ifade ederek, şunları söyledi:

"PYD Kamışlı’da rejime saldırmıyor veya rejim PYD’ye saldırmıyor. PYD ve Rejim hiçbir zaman birbirine saldırmaz. Geçen sene de Haseke’de güya rejim ve PYD arasında çatışma çıkmıştı. Rejim, bir yeri PYD’ye vereceÄŸini önceden söylüyor. PYD de göstermelik bir çatışma oluÅŸturarak, o yeri savaÅŸarak aldığını söylüyor. Halbuki o yeri rejim verecekti. Sonra medya yoluyla rejimle savaÅŸtıklarını söylüyorlar oysa öyle bir durum yok. Bu göstermelik çatışmadan çoÄŸu kiÅŸi de ölüyor ama bu onlar için önemli deÄŸil. Kamışlı’da yaÅŸanan olay ÅŸuydu, PYD Kamışlı hapishanesinin kontrolünün kendilerine verilmesini istiyordu. Bir de bir deÄŸirmen var. PYD onu da istiyordu. Rejim de verecekti zaten. Millete ‘biz bunları rejimden zorla aldık’ demek için bir çatışma baÅŸlatıyorlar. Oysa PYD 3 yıl önce o hapishaneyi ele geçirdiÄŸini söylemiÅŸti. Ele geçiriyor sonra tekrar denetimi rejime bırakıyor. Tıpkı Kamışlı’da geçen hafta yaÅŸanan o çatışma gibi. O göstermelik savaÅŸta 17 sivil öldü. Geçen sen ise Haseke’deki göstermelik savaÅŸta 30 sivil öldürülmüştü. Haseke’deki o savaÅŸ ise güya sınır kapısını PYD ele geçirecekti. Evet, Apocular sınır kapısının denetimini aldılar, BeÅŸÅŸar Esad’in posterlerini indirip kendi bayraklarını astılar ama hemen sonrasında muhaberat/rejim devriyesi gelip orada durdu. Göstermelik bir savaÅŸ verdikleri anlaşılmasın diye de sivillerin öldürülmesi gerekir. Bunun için rejim sivillerin bulunduÄŸu yere bir kaç bomba atacak ve ölümlerine sebep olacak. Rejimden de 10-15 kiÅŸi ölüyor. Bir hafta geçmeden tekrar barıştılar. Halep’te zaten birlikte hareket ediyor. Kamışlı’da neden savaÅŸsın? PYD bu göstermelik savaÅŸla, halka bakın ben rejimle savaşıyorum ve zorla hapishane ile deÄŸirmeni ele geçirdim. Ve bunun için ÅŸehitler verdim. Bu Kürt kamuoyunu etkilemek için. Ä°kincisi, Cenevre görüşmeleri... PYD Cenevre görüşmelerine muhalif kanattan katılmak için çok uÄŸraÅŸtı. Ama her seferinden rejimden yana bir güç olduÄŸu söylendi ve talebi reddedildi. Bu göstermelik savaÅŸla ‘hayır ben rejim tarafı bir güç deÄŸilim. Onla savaÅŸan bir grubum’ diyerek, Cenevre görüşmelerine muhalifler safında katılmayı talep edecek yine."

Kaynak: AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.