Sosyal Medya

Güncel

Türkiye 'geleceğin ekonomi devleri' arasına girdi!

Euromonitor, son raporunda NIMPT olarak adlandırdığı Türkiye, Nijerya, Flipinler, Meksika ve Endonezya'nın 'geleceğin ekonomi devleri' olacağını açıkladı. Kuruluş ayrıca, bu ülkeler arasında Meksika ve Türkiye için ayrı bir başlık açtı.



Londra merkezli Euromonitor International, ÅŸu anda geliÅŸmekte olan ülke kategorisindeki Türkiye, Filipinler, Nijerya, Meksika ve Endonezya'nın 'geleceÄŸin ekonomik devleri' haline geleceÄŸini açıkladı. KuruluÅŸ bu 5 ülkeyi Ä°ngilizce baÅŸ harflerini birleÅŸtirerek NIMPT olarak tanımladı. Euromonitor’e göre Türkiye’nin başını çektiÄŸi bu ülkeler hızlı bir büyüme dönemine girmiÅŸ durumda. 

Brezilya, Rusya, Çin, Hindistan ve Güney Afrika’yı tanımlayan BRICS kısaltması, ekonomi alanında sıklıkla kullanılmıştı. Son zamanlarda ise özellikle Rusya ve Brezilya'nın beklenen ekonomik, sosyal ve siyasi geliÅŸimi gösterememesiyle BRICS döneminin sonuna gelindiÄŸine dair yorumlar yapılmaya baÅŸlandı. 

TÃœRKÄ°YE ÖNE ÇIKIYOR 

Euromonitor'un raporunda NIMPT'in büyüme potansiyeli sayesinde birçok farklı sektördeki üreticilere önemli fırsatlar sunduÄŸu belirtildi. NIMPT ülkelerinin BRICS'e göre daha küçük ekonomilere sahip olmalarına raÄŸmen hanebaşı satın alma güçlerinin aÅŸağı yukarı aynı seviyede olduÄŸuna dikkat çekildi. 32 bin 282 dolarla Meksika bu alanda NIMPT arasında ilk sırada yer alıyor. Onu 29 bin 818 dolarla Türkiye takip ediyor. Bu iki ülke sırasıyla yüzde 79 ve yüzde 71 ile nüfusun en yoÄŸun ÅŸekilde ÅŸehirleÅŸtiÄŸi ülkeler olarak öne çıkıyor. NIMPT ülkelerinde ÅŸehirleÅŸmenin önümüzdeki dönemde de çok hızlı bir ÅŸekilde devam etmesi bekleniyor. 

GIDADAKÄ° BÃœYÃœK FIRSAT 

Sıralanan 5 ülke arasındaki en geliÅŸmiÅŸ ekonomilere sahip Türkiye ve Meksika iç tüketimde de yukarılarda. Buna göre Türkiye'de 611.5 milyar dolar Meksika'da ise 856.6 milyar dolar seviyesindeki tüketici harcamalarının hızlı bir büyüme sergilemesi bekleniyor. Satışların açık pazarlardan modern marketlere kaydığı NIMPT’te harcama alışkanlıklarında en büyük deÄŸiÅŸimlerden biri yemek harcamalarında yaÅŸanacak. Euromonitor donmuÅŸ gıdaların kimi zaman saÄŸlıklı görülmediÄŸi kimi zaman ise yeterli dondurucu olmaması sebebiyle ÅŸu anda NIMPT ülkelerinde çok tercih edilmediÄŸini ancak bunun yakın zamanda deÄŸiÅŸeceÄŸini öngördüğünü ifade etti.

HEM LÜKS BÜTÇE HEM TÜKETİM ARTACAK

Rapora göre NIMPT ülkeleri önümüzdeki yıllarda hızlı bir ekonomik büyüme yaşayacak. Ancak bu büyümeyle sınıflar arasındaki gelir farkı da açılabilir. Bu durum sorun olarak görülse de şirketler için iyi bir fırsat sunabilir. Söz konusu ekonomik yapı sayesinde hem lüks hem de ucuz ürün satışında artış yaşanabilir. Ayrıca kayıtdışının küçülmesiyle orta sınıfın büyümesi ve bu sınıfın 'satın alınabilir lüks' ürünlere daha fazla ulaşımı da bekleniyor.

TÃœRKÄ°YE'NÄ°N ARTILARI:

- NIMPT arasında en yüksek kiÅŸi başı gelire sahip olması. 
- Ä°nÅŸaat sektöründeki 'patlamanın' yeni istihdam yaratması. 
- Yüksek ÅŸehirleÅŸme. 
- NIMPT arasındaki en yüksek internet kullanımı. 
- En yüksek geniÅŸbant internet penetrasyonu. 
- NIMPT içindeki en yüksek kredi kartı kullanım oranı. 
- GeliÅŸmiÅŸ bir özel sektöre sahip olması. 

TÃœRKÄ°YE'NÄ°N EKSÄ°LERÄ°:

- Suriye baÅŸta olmak üzere bölgesel gerginlikler. 
- Euro Bölgesi'ndeki sorunlar. 
- Ekonominin krediye bağımlı tüketici harcamalarına çok fazla dayanması ve reforma ihtiyaç duyması. 
- Ãœcretlerin yüksek, verimliliÄŸin düşüklüğü. 
- Sıcak paraya duyulan ihtiyaç.

Raporda gelirleri giderek artan NIMPT ülkelerinde kişisel bakım sektörünün de büyük bir büyüne potansiyeli olduğu belirtildi. 5 ülkede de kadınların işgücüne katılması ve rol modeli ünlülerin katkılarıyla güzellik ürünlerine ilginin arttığı vurgulandı. Özellikle koyu tenlilerin çoğunlukta olduğu Nijerya, Filipinler ve Endonezya'da açık renkli makyaj ürünleri tercih edilirken 5 ülkede de erkeklerin şehirleşme arttıkça genellemelerden sıyrılıp kişisel bakımına daha fazla zaman ve para ayırdığı vurgulandı.

Kaynak: AkÅŸam

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.