Sosyal Medya

Dünya

Bir ülke tüm vatandaşlarının soyadlarını değiştiriyor!

Tacikistan radikal bir karar alarak, yeni doğan çocuklara bundan böyle soyadlarına "ov", "ova", "oviç" ve "ovna" gibi Rusça aidiyet ekleri kullanılmasını yasakladı.



Tacikistan'da vatandaÅŸların soyadlarında aidiyeti belirten Rusça ekleri kullanması yasaklandı. Ãœlkede soyadlarında ve baba adlarında "ov", "ova", "oviç" ve "ovna" gibi Rusça aidiyet eklerinin kullanmasını yasaklayan yasa yürürlüğe girdi. Yasa uyarınca vatandaÅŸlar bundan böyle soyadlarında Rusça yerine Tacikçe aidiyet ekleri kullanacak.

Tacikistan CumhurbaÅŸkanı Ä°mamali Rahman'ın mart ayı sonunda onayladığı"vatandaÅŸların medeni durumunun tescili” yasasına göre, vatandaÅŸlar artık soyadlarında "zad", "zade", "i", "iyan", "far" gibi aidiyet ekleri yer alabilecek.

Yasa, yeni doÄŸan çocuklara, onur kırıcı isimlerin verilmesini de yasaklıyor. Tacik ebeveynler bundan sonra çocuklarına hayvan ve nesne adlarını çocuklarına isim olarak veremeyecek. Yasayla vatandaÅŸların soyadlarında yanlış anlaşılmalara neden olabilecek "molla", "halife", "hoca", "ÅŸeyh", "emir", "sofi" gibi eklerin kullanmasına da engel getirildi.

Adalet Bakanlığı yetkilisi Celaleddin Rahimov, daha önce soyadı Karimov olan birinin, bundan sonra Tacikçe aidiyet ekinin kullanarak soyadını "Karimzad" veya"Karimzade" ÅŸeklinde yazacağını ifade etti. Bazı vatandaÅŸların soyadlarındaRusça ekleri kullanma konusundaki ısrarı üzerine bilgilendirme çalışmalarının sürdüğünü dile getiren Rahimov, amaçlarının ülkede soyadlarını TacikçeleÅŸtirmek olduÄŸunu vurguladı.

Daha önce soyadı Rahmanov olan CumhurbaÅŸkanı Ä°mamali Rahman, 2007 yılında soyadındaki "ov" ekini çıkarmıştı. Rahman'ın ardından diÄŸer üst düzey Tacik yöneticiler de soyadlarındaki Rusça ekleri atmıştı. Tacikistan parlamentosu ocak ayında "vatandaÅŸların medeni durumu tescili" ve "aile" yasalarında deÄŸiÅŸiklikliÄŸi kabul ederek, onaylamak üzere CumhurbaÅŸkanı Rahman'a sunmuÅŸtu.

Eski SSCB’de rejimin asimlasiyon politikasının gereÄŸi olarak Rus olamayan milletlerin adlarına Ruslara özel olan “ov, ev ve iç” ekleri kullanılırdı. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.