Sosyal Medya

Güncel

Demirtaş ABD'ye neden sık sık gittiğini açıkladı

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, ABD'ye neden sık sık gittiğini açıkladı. Demirtaş, "Bizi başkalarından dinlemek yerine bizden dinlemeleri iyi olur." dedi.



HDP EÅŸ Genel BaÅŸkanı Selahattin DemirtaÅŸ, HDP'nin ABD TemsilciliÄŸi ve Washington merkezli düşünce kuruluÅŸu Kürt Politikası AraÅŸtırma Merkezi'nin beraber düzenledikleri, "Demokratik Özerklik ve Öz Yönetim Yoluyla Ortak YaÅŸam: Kürt Vakası" baÅŸlıklı konferansa katılmak için gittiÄŸi ABD baÅŸkentinde Amerikan Yönetimi'yle üst düzey görüşmeler gerçekleÅŸtirdi. Selahattin DemirtaÅŸ burada yaptığı açıklamada sıklaÅŸan ABD ziyaretlerinin nedenini de açıkladı.

 DemirtaÅŸ, "Bizi baÅŸkalarından dinlemek yerine bizden dinlemeleri iyi olur. Yoksa biz sorunların çözümünü Washington'a havale etmiÅŸ deÄŸiliz. Ne demokratikleÅŸme sorununu ne de Kürt sorununu" dedi.

Demirtaş'a TBMM Başkanvekili Pervin Buldan ve partinin Dış İlişkilerden Sorumlu Eşbaşkan Yardımcısı Hişyar Özsoy da eşlik etti. HDP'nin ABD Temsilcisi Mehmet Yüksel'in de katıldığı heyet, önce ABD Dışişleri'nde halen bakanlığın en üst düzey kariyer diplomatı olan Müsteşar Kristie Kenney ve yakında Ankara'da ABD Büyükelçisi John Bass'in yardımcılığını üstlenecek Phil Kosnett ile bir araya geldi.

Bakanlıktaki görüşmenin ardından ise heyet aynı gün Beyaz Saray'da Avrupa ve Avrasya'dan sorumlu direktör Charles Kupchan ile Türkiye'yi içine alan bölgeden sorumlu Mark Shapiro'yla görüştü.

 Görüşmelerde Türkiye'deki geliÅŸmeler ağırlıklı yer tuttu. DemokratikleÅŸme, çözüm sürecine dönüş, dokunulmazlıkların kaldırılması gibi konularda her iki taraf görüşlerini dile getirdi.

HDP kaynakları, toplantılarda Suriye'deki durum başta olmak üzere bölgesel konuların da ele alındığını ifade etti.

ABD'YE SIK SIK GİTME NEDENİNİ AÇIKLADI

DemirtaÅŸ, Washington'a son dönem sık gitmelerini ise "Bizi baÅŸkalarından dinlemek yerine bizden dinlemeleri iyi olur. Yoksa biz sorunların çözümünü Washington'a havale etmiÅŸ deÄŸiliz. Ne demokratikleÅŸme sorununu ne de Kürt sorununu" dedi.

DemirtaÅŸ, çözüm sürecinde Washington'ın bir arabuluculuk rolü üstlenip üstlenemeyeceÄŸi konusunda "Tabii ki dünyadaki birçok barış görüşmesinde, uluslararası örgütler, ülkeler arabuluculuk ve gözlemcilik gibi roller oynadılar. Bu Washington olabilir ya da ülkelerin desteklediÄŸi bir sivil inisiyatif olabilir. Çünkü bu güvensizlik ortamında tekrar masaya dönülecekse iki tarafın da güvenebileceÄŸi karma bir gözlemci heyete ihtiyaç var. Ama Türkiye'de hükümet buna yanaÅŸmıyor" dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.