Sosyal Medya

Kültür Sanat

Cumhuriyet tarihinin ilk taÅŸ camisi inÅŸa ediliyor

Mimarisi ve estetiği ile Esenler’e değer katacak olan ilk taş caminin inşasına başlandı.



Cumhuriyet tarihinin ilk taÅŸ camisi, demir ve çimento kullanılmadan Esenler’e yapılıyor. Mimar Sinan’ın yaptığı Kılıç Ali PaÅŸa Camii’nden esinlenerek inÅŸa edilen cami, Osmanlı mimarisine uygun kesme taÅŸlardan yapılıyor. Cami, Birlik Mahallesi’nde bir hayırsever tarafından bağışlanan bin metrekarelik alan üzerine inÅŸa ediliyor. Osmanlı mimarisine uygun olarak kesme taÅŸlardan yapılan caminin ana kubbesinin her iki yanında ÅŸerefeli iki tane minare bulunuyor. Minarelerin çevresinde de üç tane küçük kubbeler yer alıyor. Mimarisi ve estetiÄŸi ile ilgi uyandıracak caminin ön ve yan cephelerinde de kemerler yer alıyor. Esenler’e deÄŸer katacak olan taÅŸ caminin ÅŸadırvanı, avlusu ve çevre düzenlemeleri de camiye uygun bir ÅŸekilde tasarlanacak.

“CUMHURÄ°YET TARÄ°HÄ°NDE BÄ°R Ä°LK”

Caminin yapımını sürdüren Ä°nÅŸaat Mühendisi Kadir FındıklıoÄŸlu, cami inÅŸaatında demir, çimento ya da tuÄŸlanın kullanılmadığını söyledi. Yüzyıllarca ayakta kalabilecek bir eser yapmaya çalıştıklarını ifade eden Ä°nÅŸaat Mühendisi Kadir FındıklıoÄŸlu, “Tıpkı ecdadımızın yöntemiyle bu cami inÅŸaatını yapmaktayız. Bizim amacımız sadece cami deÄŸil aynı zamanda bir eser kazandırmaktır. Bu cami Cumhuriyet tarihinin ilklerinden biridir”dedi.

Cumhuriyet tarihinin ilk taÅŸ camisi inÅŸa ediliyor

“HORASAN HARCI KULLANILIYOR”

Cami inÅŸaatının müteahhidi Mehmet Tekne ise “Caminin en büyük özelliÄŸi Cumhuriyet tarihinin bir ilki olmasıdır. Cumhuriyet tarihinde ilk defa taÅŸ işçiliÄŸiyle bir cami yapılmaktadır. Bu inÅŸaatta özellikle dayanıklı taÅŸlar seçilmektedir. Buraya getirilen taÅŸlar el işçiliÄŸiyle iÅŸlenmektedir. Neredeyse her bir bloÄŸu 500 kilo ya da bir ton olan taÅŸlar bir birine horasan harcı, zıvana ve kurÅŸunla tutturulmaktadır. Ä°nÅŸaatımızda demir ya da beton yoktur. Yaklaşık 2 buçuk yıldır devam eden inÅŸaatın yüzde doksanı tamamlanmış durumdadır muhtemelen bir yıl sonra bitirmeyi hedefliyoruz.”

“TOPLAM MALÄ°YET 15 MÄ°LYON TL’YÄ° BULACAK”

Caminin yapımını üstlenen Hak Vakfı BaÅŸkanı Fahrettin Akyazıcı ise oldukça maliyetli bir eser yaptıklarını belirterek henüz yolun yarısında olduklarını söyledi. Vakıf BaÅŸkanı Akyazıcı, “Ecdadımız gibi kalıcı bir eser yapmak için kolları sıvadığımızda maliyetin bu kadar olacağını düşünmüyorduk. AraÅŸtırma yaptık fakat bu kadar bir maliyet görmemiÅŸtik. Ä°nÅŸaata baÅŸlayınca maliyet ortaya çıkmaya baÅŸladı. Yaklaşık 2 buçuk yıldır devam eden inÅŸaatın yüzde 90’ını tamamladık. Åžu aÅŸamaya kadar 9 milyon TL bir harcama yapıldı. Åžadırvanı çevre düzenlemesi içerisinin dizaynı derken toplam maliyet 15 milyon TL’yi bulacak” dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.