Güncel
Bakırköy'de HDP'liler polise saldırdı

1 Mayıs bu yıl Bakırköy'de kutlandı. Alana Öcalan posteriyle girmeye çalışan HDP'liler ortalığı karıştırdı. Taksim'e girmeye çalışanlara ise polis müdahale etti. 189 kişi gözaltında.
İstanbul'daki 1 Mayıs kutlamaları bu yılBakırköy Halk Pazarı'nda yapıldı. Kutlamalar, saat 13.00'da saygı duruşuyla başladı. Bu arada Gaziantep'te düzenlenen bomba araçlı saldırının ardından Bakırköy'deki yoğun güvenlik önlemleri daha da artırıldı. Kontrol noktasında ise HDP'li grupla polis arasında tartışma çıktı, müdahale geldi. HDP eskiMilletvekili Sebahat Tuncel de müdahalenin ortasında kaldı. Partililerin yardımıyla alandan çıkmaya çalışan Tuncel, zor anlar yaşadı.
Taksim Meydanı'na girmeye çalışanlar da polis müdahalesiyle karşılaştı. Şişli,Mecidiyeköy, Taksim girişinde meydana girmeye çalışanlara polis biber gazu ve tazyikli su ile müdahale etti. Sabah saatlerinden bu yana 189 kişi gözaltına alındı.
SÖNÜK 1 MAYIS
Bu yıl ilk kez Bakırköy'de kutlanan İstanbul'daki 1 Mayıs Emek ve Dayanışma günü etkinliği, önceki yıllara göre sönük geçti. Saat 13.00'de başlayan ve katılımın düşük olduğu görülen Bakırköy'deki 1 Mayıs etkinliklerinde, henüz konuşmaların devam ettiği saatlerde meydanın boşalmaya başlaması dikkat çekti.
BEKO'DAN "VAZGEÇMEYECEĞİZ" MESAJI
DİSK Genel Başkanı Beko, "Taksim'de 1977'de katledilen arkadaşlarımızın katilleri bulununcaya kadar 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlamaktan vazgeçmeyeceğiz, kimse de vazgeçiremez" derken, KESK Eş Genel Başkanı Özgen ise, "Taksim'i yasaklayarak hafızaları sileceklerini sananlara sesleniyorum; Taksim'e çıkacağız ve yasaklayanlara hesap soracağız" dedi.
Dakika dakika '1 Mayıs' detayları:
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü etkinliklerinin yapıldığı Bakırköy Pazar Alanı'na gelen gruplar dağılıyor. Konser ise devam ediyor.
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde İstanbul genelinde polis tarafından yapılan müdahalelerde 189 kişi gözaltına alındığı öğrenildi.
Bakırköy Pazar Alanında kurulan sahnede alana gelen gruplara hitaplar yapıldı. Hitapların ardından ise konsere geçildi.
DÄ°SK GENEL BAÅžKANI KANÄ° BEKO'NUN KONUÅžMASI
Bakırköy pazar alanında düzenlenen 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamalarında konuşan DİSK Genel Başkanı Kani Beko, on binler olarak güçlerini göstermeye, birbirlerine söz vermeye geldiklerini ifade ederek, işçilere köleliği dayatanların kaybedeceğini, kendilerinin kazanacağını anlattı.
"TAŞERONA KADRO SÖZÜ VERİP 'ÖZEL SÖZLEŞMELİ PERSONEL' SİSTEMİNİ GETİRENLERDEN HESAP SORACAĞIZ"
Kani Beko, mücadeleyi 1 Mayıs ruhu ile kazanacaklarını dile getirerek, birlik olarak dayanışma ile kazanacaklarını, taşeron köleliğine her ne pahasına olursa olsun son vereceklerini kaydetti. Taşerona kadro sözü verip, "özel sözleşmeli personel" sistemini getirenlerden hesap soracaklarını aktaran Beko, tüm işçilere ayrımsız, kayıtsız, şartsız kadro hakkı istediklerini belirtti. İşçilere "güvenceli iş için birlik olmaya, mücadele etmeye, dayanışmaya söz veriyor musunuz?" diye soran Beko, kıdem tazminatı hakkını kaybetmemek için mücadele edeceklerini söyledi. DİSK Genel Başkanı Beko, hükümetin kadınlara yönelik düzenlemelerini eleştirerek, "Kadınlar bizim onurumuzdur. Bu ülkede işsiz sayısı 6 milyona ulaşmış. Birlikte mücadele vermeliyiz. Kardeşliği ve kalıcı barışı sağlamalıyız." dedi.
"TAKSİM'DEN VAZGEÇMEYECEĞİZ"
Beko, 1 Mayısları Taksim'de kutlama isteklerini yineleyerek, şunları kaydetti:
"Taksim'de 1977'de katledilen arkadaşlarımızın katilleri bulununcaya kadar 1 Mayıs'ıTaksim'de kutlamaktan vazgeçmeyeceğiz, kimse de vazgeçiremez. Taksim 1 Mayıs alanı olana kadar birlik olmaya, mücadele etmeye söz veriyor musunuz? Bu ülkenin işçi sınıfına ihtiyacı var. Çünkü işçilerin birliği sağlanırsa halkların kardeşliği de sağlanır. Barışın, kardeşliğin olmadığı yerde işçi sınıfı bölünüp parçalanır."
Kani Beko, Ankara ve Suruç'ta meydana gelen terör saldırılarında hayatlarını kaydedenlerin ailelerinin de kutlamalara katıldığını hatırlattı.
KESK GENEL BAÅžKANI: YASAKLAYANLARDAN HESAP SORACAÄžIZ
KESK Eş Genel Başkanı Lami Özgen de "Taksim'i yasaklayarak hafızaları sileceklerini sananlara sesleniyorum; Taksim'e çıkacağız ve yasaklayanlara hesap soracağız." dedi. Özgen, kıdem tazminatının ortadan kaldırılmak istendiği, modern kölelik koşullarının dayatıldığı bir ortamda 1 Mayıs'ın kutlandığını öne sürerek, halkın sorunlarının ve taleplerinin ortak olduğunu anlattı.
Demokrasinin, adaletin, barışın, kardeşliğin, toplumsal cinsiyet eşitliğinin olmadığı bir ülkede emek hakkından söz edilemeyeceğini dile getiren Özgen, grevli gerçek toplu sözleşme, örgütlenme ve siyaset yapma hakkının yok sayılmasına, grev hakkının idari işlemlerle ortadan kaldırılmasına karşı mücadele edilmesi gerektiğini kaydetti.
Lami Özgen, "İşçilere düşük ücret ödenmesine, iş güvencesine dokunulmasına, mezarda emekliliğe mahkum edilmeye, performans tuzağına, artan vergi dilimlerine, bütçenin eğitime, sağlığa, emekçilere değil güvenlik politikalarına aktarılmasına, itibarsızlaştırılmaya, kadınların toplumsal yaşamdan dışlanmasına, sözde 'istihdam' paketlerine, ayrımcılığa, sürgün edilmeye son verilmelidir." ifadelerini kullandı.
"TUTUKLU BASIN MENSUPLARI, HUKUKÇULAR, SİYASETÇİLER, ÖĞRENCİLER, AKTİVİSTLER SERBEST BIRAKILSIN"
Öncelikle nitelikli, parasız, ulaşılabilir ve ana dilde kamu hizmeti istediklerini ifade eden Özgen, tutuklu basın mensupları, hukukçular, siyasetçiler, öğrenciler ve aktivistlerin serbest bırakılmasını talep etti.
HDP eski Milletvekili Sebahat Tuncel de müdahalenin ortasında kaldı. Partililerin yardımıyla alandan çıkmaya çalışan Tuncel, zor anlar yaşadı.
Bakırköy Halk Pazarı girişindeki gerginlik uzun süre devam etti.
1 Mayıs nedeniyle Bakırköy Halk Pazarı'nda düzenlenen mitinge bölücü terör örgütü ele başı Abdullah Öcalan posterleri ile girmek isteyen HDP'li gruba polis müdahale etti.
Taksim'de Mücadele Birliği, SODAP, BDSP, Devrimci Tekstil İş Sendikası üyelerine polis müdahale etti, 4 kişiyi gözaltına aldı. Gözaltı sayısı 42'ye yükseldi.
Bakırköy'de Türk-İş'e bağlı sendikalar "Kurtuluş yok tek başına" sloganıyla alana girdi.
Marmara Forum'un önünde toplananlar 'Her yer Taksim her yer direniş' sloganlarıyla alana girdi.
Amedspor pankartı, Bakırköy'de meydana alınmadı.
DİSK Genel Başkanı Kani Beko, Bakırköy'deki pazar alanında yapılacak 1 MayısEmek ve Dayanışma Günü kutlamaları öncesinde, Türkiye işçi sınıfının ve dünya emek hareketinin gününü kutladı. Beko, "Dilerim başta Bakırköy'de ve Türkiye'nin tüm alanlarında bir işçi arkadaşımızın burnu bile kanamadan 1 Mayıs Birlik Mücadele ve Dayanışma günü şiirlerle, şarkılarla, türkülerle ve çiçeklerle kutlanır." dedi.
1 Mayıs İşçi Bayramı ve Dayanışma Günü kutlamaları çerçevesinde BakırköyMarmara Forum önünde çeşitli siyasi partiler, sivil toplum kuruluş örgütleri ve vatandaşlar kortej hazırlıklarını tamamladı.
Polisin bölgede oluşturduğu üç farklı arama noktasında vatandaşlar aranarak içeri alındı. Polis helikopteri de aralıksız olarak destek uçuşlarını sürdürdü.
Henüz yorum yapılmamış.