Sosyal Medya

Coğrafyamız

Biden'ın gezisi; Irak'ı bölme planı mı?

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın Irak'a yaptığı ziyarette ABD'li diplomatlara yaptığı konuşma, ABD'de Irak'ın yeniden bölünme durumunda nasıl yönetileceği çalışmaları yapıldığı yorumlarına sebep oldu



ABD BaÅŸkan Yardımcısı Joe Biden, önceki gün Irak’a sürpriz bir ziyarette bulundu. Biden, BaÄŸdat’ta Irak BaÅŸbakanı Haydar el-Abadi ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) merkezi Erbil’de IKYB BaÅŸkanı Mesud Barzani ile bir araya geldi. Biden, Irak’tan sonra Vatikan’a uçtu ve dün Papa Françesko’nun da konuÅŸma yaptığı kanser üzerine bir konferansa katıldı.

"SUNÄ° DEVLETLER DOÄžURDUK"

BaÄŸdat’tayken ABD BüyükelçiliÄŸi’ne de ziyarette bulunan Joe Biden, buradaki askerlere ve diplomatlara yaptığı konuÅŸmada Irak’ın birliÄŸi konusunda tartışmalar meydana getuirecek açıklamalar yaptı. ABD BaÅŸkan Yardımcısı, “Bugün barışı saÄŸlamaya çalıştığımız tüm yerleri düşünün. Sizi gönderdiÄŸimiz tüm yerleri. Bunlar tarihte suni sınırlar çizdiÄŸimiz, birbirinden tamamen ayrı etnik, dini, kültürel gruplardan suni devletler doÄŸurduÄŸumuz, ‘Bunu alın. Birlikte yaÅŸayın” dediÄŸimiz yerler” ifadesini kullandı. 

IRAK'IN BÖLÜNME SENARYOSU MU HAZIRLANIYOR?

Biden’ın gezisi çerçevesinde New York Times gazetesi, “Irak, kargaÅŸaya saplanmışken bazıları ülkenin bölünmesi çaÄŸrısı yapıyor” baÅŸlıklı bir haber yayınlayarak bu yöndeki görüşlere yer verdi. NYT, Biden’ın 2006’da Irak’ın Kürtler, Åžiiler ve Sünniler arasında ayrılmasını savunduÄŸunu hatırlattı. Biden, bu önerisini NYT’da çıkan makalesinde gündeme getirmiÅŸti. Ancak Biden, baÅŸkan yardımcılığı görevi boyunca ABD’nin Irak’ın bütünlüğünden yana olan resmi politikasını izledi. NYT, Biden’ın önceki gün ABD elçiliÄŸindeki konuÅŸmasının ise eski önerisini akıllara getirdiÄŸini yazdı. Gazete, BaÄŸdat’taki BM görevlilerinin de ‘uluslararası toplumun Irak’ın bölünmesini nasıl idare edeceÄŸini sessizce çalışmaya baÅŸladığını’ da iddia etti.

ABD’nin Irak’taki toprak bütünlüğü politikasının deÄŸiÅŸmediÄŸini yazan New York Times gazetesi, ancak BaÄŸdat’taki BM görevlilerinin Irak’ın bölünmesinin uluslararası toplum tarafından nasıl karşılanacağına dair çalışma yürüttüğünü de öne sürdü.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.