Sosyal Medya

Güncel

AK Parti'de MKYK depremi Davutoğlu'na mesaj mı?

AK Parti MKYK'nın teşkilatı atama yetkisini geri istemesi AK Parti içinde ne anlama geliyor?



AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik "radikal bir tutum deÄŸil" dese de AK Parti MKYK'nın teÅŸkilâtı atama yetkisini geri alması parti içi dinamikler açısından önemli bir geliÅŸme. 

Konu yaklaşık iki aydır MKYK üyelerinin büyük bölümünün gündemindeydi. 1 Kasım seçimlerinden sonra teÅŸkilâtlarda yapılan bazı görevden alma ve atamalar rahatsızlık yaratmaya baÅŸlamıştı. Rahatsız olanlar açısından mesele o ismin yerine bu ismin gelmesi deÄŸil, deÄŸiÅŸikliklerin yapılış biçimiydi. Ä°l ve ilçe baÅŸkanları haklarındaki raporlar nedeniyle görevden alınıyordu. Adıyaman, Mersin teÅŸkilâtlarındaki deÄŸiÅŸiklikler gibi... Ama bunlar ne kadar "objektifti". Yeni atamalar hangi kriterlere göre yapılıyordu?

Bu soruların sorunlu hâle gelmeye baÅŸladığı teÅŸkilâtların, milletvekillerinin  rahatsızlıklarının ortaya çıktığı belirtiliyor.

Bir MKYK üyesinin ifadesiyle, "TeÅŸkilâtın genleriyle oynanmaya baÅŸlanmıştı."

DAVUTOÄžLU'NA MESAJ MI?

AK Parti kurulduğundan bu yana, her büyük kongreden sonra toplanan ilk MKYK toplantısında, parti tüzüğüne göre kurulun uhdesinde olan il ve ilçe başkanlarını atama yetkisi teşkilâttan sorumlu genel başkan yardımcısına devrediliyor.

Ancak teşkilât başkanı bu yetkiyi tek başına kullanmıyor. Teşkilât başkanlığı çalışmayı yapıyor, son sözü ise genel başkan söylüyor. Yani aslında devredilen yetki, genel başkanın kullandığı bir yetki. Bu yetkinin kullanılışında Recep Tayyip Erdoğan döneminde hiçbir sıkıntı olmadı. Yetkinin kullanımına dâir bir sorgulama yapılmadı. Dolayısıyla cuma günkü MKYK toplantısında ortaya çıkan tablo bir ilk.

MKYK'da genel başkan ile birlikte 51 üye var. Cuma günü toplantı öncesinde altında 47 üyenin imzası olan bir dilekçe Genel Başkan'a yani Davutoğlu' na verildi. O günkü toplantının yetki devri gibi bir gündemi yoktu; ancak üyeler bu dilekçeyi, bu konuyu gündeme taşımış oldular.

Al Jazeera'nin haberine göre, dilekçe için imzalar perÅŸembe akÅŸamı toplanmaya baÅŸlandı. Sabaha karşı tamamlandı. Bazı üyeler bunun dilekçe vermek yerine sözlü olarak gündeme alınabileceÄŸini belirtti. Ancak istiÅŸareler sonucunda bunun yazılı olmasına karar verildi. Dilekçede sadece üç ismin imzası yok. Bunlardan ikisi DavutoÄŸlu'na yakın oldukları bilinen Mehmet BabaoÄŸlu ve Selçuk Öztürk.

DAVUTOÄžLU'NUN HABERÄ° VARDI Ä°DDÄ°ASI

Kulislerde dolaşan bilgilere göre Davutoğlu imza toplandığından Katar'da uçağa binmek üzereyken haberdar oldu. Kendisine yakın isimlerle bir değerlendirme yapıp toplantıyı iptal etme seçeneğini değerlendirdi. Ancak bunu yapmadı. Toplantıya birkaç saat geç gitti. Gecikmenin Davutoğlu'nun Katar'dan saat 5:00 civarında gelmesinden kaynaklandığı söylense de, Davutoğlu'nun sabah konuyla ilgili bazı görüşmeler yaptığı biliniyor.

MKYK toplantısı başlamadan önce mâlûm dilekçe Davutoğlu'na ulaştırıldı. Toplantıya gelir gelmez de konudan haberdar olduğunu, teklife katıldığını belirterek karar için ilk imzayı kendisinin atacağını söyledi. Toplantıya katılan isimlere göre Davutoğlu bunu bir tartışma ortamına girmemek için yaptı. MKYK'yı karşısına alan bir tavır içine girmedi.

ADIYAMAN BARDAÄžI TAÅžIRDI

MKYK üyeleri aslında mart ayında yapılan toplantıda bu konuyu gündeme getirmeyi düşündü. Çünkü Adıyaman İl Başkanlığı'ndaki değişiklik bir anlamda bardağı taşırdı. İl Başkanı Seyfettin Bilen ocak ayında Genel Merkez'e çağrıldı. Kendisiyle yapılan görüşmeden sonra da istifa etti. Yerine eski bir milletvekilinin getirilmesi gündemdeydi. Bu isim üzerinde genel bir mutabakat vardı. Ama eski milletvekilinin yerine Abdurrahman Dimez atandı.

Ä°ddiaya göre bu atama teÅŸkilâttan sorumlu genel baÅŸkan yardımcısının bile haberi olmadan, doÄŸrudan Genel BaÅŸkan Ahmet DavutoÄŸlu tarafından yapıldı. Eski il baÅŸkanı ile sorun yaÅŸayan bir milletvekilinin bu atamada BaÅŸbakan üzerinde etkili olduÄŸu kulislere yansıdı. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.