Sosyal Medya

Güncel

ABD: 'Hastane saldırısı savaş suçu değil'

ABD, Afganistan’da önceki yıl Sınır Tanımayan Doktorlar örgütüne ait hastanenin bombalandığı ve 42 kişinin hayatını kaybettiği saldırının savaş suçu sayılamayacağını, çünkü olayda kasıt olduğunu düşünmediklerini bildirdi.



ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı Joseph Votel, düzenlediği basın toplandısında, ABD ordusunun Kunduz kentinde Ekim 2015'te düzenlediği hava saldırısı sonucunda bir hastaneyi vurmasına ilişkin yaptıkları soruşturmanın sonuçlarını açıkladı.

Votel, çok sayıda kiÅŸinin hayatını kaybettiÄŸi saldırının "insan hatası""cihaz hataları"ve"ekip içerisinde hiç kimsenin saldırılan hedefin bir hastane olduÄŸunu bilmediÄŸi"sonucuna karar verdiklerini söyledi ve bunun sonucunda ise"Bu savaÅŸ suçu deÄŸildir." dedi.

Olaya karışan ABD askerlerine suç isnat edilmeyeceÄŸini belirten Votel, hastanenin"vurulmayacak yerler" listesinde olduÄŸunu fakat olaya karışan askerlerin bu listeye ulaşımı olmadığını söyledi.

Votel, "Yaptığımız araÅŸtırma sonucunda, saldırıya karışan askerlerin saldırılan yerin hastane olduÄŸunu bilmediklerine karar verildi. Hedeflenen yer, isyancıların bulunduÄŸu yaklaşık 400 metre uzaklıkla olan farklı bir yerdi." iddiasında bulundu.

Yapılan açıklamada, Afganistan kara güçleri tarafından desteklenen ABD askerlerinin"yanlış bilgilendirildiÄŸi" sonucuna varıldığı belirtildi.

Öte yandan, ABD merkezli "Ä°nsan Hakları İçin Doktorlar" adlı sivil toplum kuruluÅŸu da ABD Savunma Bakanlığının konuya iliÅŸkin soruÅŸturma sonucu hakkında açıklama yaptı.

Kurumun baÅŸkanı Donna McKay, yayınladığı basın açıklamasında kararı doÄŸru bulmadıklarını belirtti. McKay, "Ä°yi niyet bazen yeterli deÄŸildir. Takip edilmesi gereken kurallar vardır ve bunun üzerine hiç kimse çıkamaz. Kunduz saldırısı hata olabilir, fakat bazı hatalar suç teÅŸkil eder" ifadesini kullandı.

McKay, verilen kararın adil olduğunu düşünmediklerini söyledi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.