Güncel
BM barış gücü bir yıl daha Batı Sahra'da
BM Güvenlik Konseyi, Batı Sahra'daki barış gücü birliğinin (MINURSO) görev süresini bir yıl uzattı. Konsey, Fas tarafından görevli sayısı zorunlu olarak azaltılan MINURSO'nun kısa sürede tekrar tam kapasitesine ulaştırılmasını istedi
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), son dönemde Fas ile BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun arasında yaşanan anlaşmazlık nedeniyle çalışmalarını sınırlandırmak zorunda kalan Batı Sahra'daki BM barış gücü birliğinin (MINURSO) görev süresini bir yıl süreyle uzattı.
Konsey, MINURSO'nun yarın dolacak görev süresi ve yapısına ilişkin ABD tarafından hazırlanan karar tasarısını oyladı. Oylamada 15 üyenin 10'u lehte oy kullanırken, Uruguay ve Venezuela ret, Yeni Zelanda, Rusya ve Angola ise çekimser oy kullandı.
Kararda MINURSO'nun bir an önce tam kapasitesine dönerek görev yapması gerektiği vurgulanarak, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'dan bu konuyu gözleyerek 90 gün içinde BMGK'ye rapor sunması istendi.
MINURSO'nun 90 gün içinde tam kapasiteye ulaştırılamaması durumunda alınabilecek tedbirlerin de Konsey'e sunulması istenen kararda, tüm taraflara MINURSO'nun görevini kısıtlanmaksızın yapmasını temin etmeleri çağrısı yapıldı.
Kararda BM Genel Sekreteri Ban'a bölgede barışın sağlanması için yaptığı çalışmalar dolayısıyla destek verildiği de kaydedilerek taraflara iyi niyetle müzakereleri sürdürmeleri ve sorunun çözümüne katkı sunmaları istendi.
BM Batı Sahrada Referandum Misyonu (MINURSO), BM Güvenlik Konseyi'nin 690 sayılı kararı uyarınca, Fas ile Cezayir'in desteklediği bağımsızlık yanlısı Polisario Cephesi arasında yaşanan sorunların çözümü için Nisan 1991'de görevlendirilmişti.
İŞGAL SÖZÜ GERGİNLİĞE NEDEN OLMUŞTU
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, geçen ay başında Cezayir'in güneybatısında yer alan Tinduf bölgesindeki Batı Sahralı mültecileri ziyaret etmiş ve "İşgal altında bulunan topraklardaki Batı Sahra halkının kendi kaderini tayin hakkı için referandum düzenlenmesine çalıştığını" ifade etmişti.
Söz konusu açıklamanın ardından başkent Rabat'ta geniş katılımlı protestolar düzenlenmiş, Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada Ban'ın sözleri, Fas Kralı 6. Muhammed ile varılan anlaşmanın ihlali olarak değerlendirilmişti.
Ban Ki-mun'un Batı Sahra ziyaretinde kullandığı "işgal" sözü ile başlayan gerginlik sonrası Fas, bölgedeki BM misyonunun çalışmasını daha da kısıtlamaya yönelik adımlar atmış ve bazı sivil çalışanlar ülkeden ayrılmış, bazı gözlemcilerin de görev yerleri değiştirilmişti.
BM Genel Sekreteri Ban, konuya ilişkin BMGK'ye sunduğu raporunda bölgedeki BM misyonunun ayrılmak zorunda kalması ya da görevini yapamayacak hale gelmesi durumunda ateşkese zarar verecek ve düşmanca eylemleri yeniden başlatacak tehlikelerin artacağını belirterek, insan haklarının korunması dosyasıyla ilgili tüm eksikliklerin tamamlanması gerektiğini kaydetmişti.
Henüz yorum yapılmamış.