Sosyal Medya

Dünya

Rusya'dan Orta Asya ile işbirliği açıklaması

Rusya, dış politikasında Orta Asya ülkelerinin özellikle Özbekistan'ın önemli bir yer tuttuğunu açıkladı



Rusya, dış politikada önceliğinin ilk sıralarında Orta Asya bölgesi olduğunu açıkladı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı web sitesinde yapılan açıklamada dış politika önceliklerinde Orta Asya ülkelerinin özel bir yere sahip olduğu belirtildi. Açıklamada 2015 yılında Rusya Federasyonu ve Orta Asya devletleri liderlerinin 25 kez kendi aralarında, 19 kez ise yüksek düzeyde üst görüşmeler yaptığına dikkat çekildi.

Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Rusya ve Orta Asya ülkeleri iliÅŸkilerinin aÅŸamalı geliÅŸimi, uluslararası ve bölgesel gündemin güncel konuları ve stratejik ortaklık ilkelerine tüm tarafların baÄŸlı kalma taahhüdü ve müttefiklik yaklaşımı içindedir. Bu iliÅŸkilerde öncelikle ekonomik iÅŸbirliÄŸi, ikili ve entegrasyon çerçevesinde iÅŸbirliÄŸinin güçlendirilmesi esas alınmaktadır. Bunun yanında taraflar Orta DoÄŸu, Kuzey Afrika ve Afganistan’da istikrarı bozan terör, aşırılıkla mücadele alanlarında da iÅŸbirliÄŸine ciddi önem vermektedir.”

Bildiride Rusya ve Özbekistan arasındaki stratejik ortaklık ve ittifak ilişkilerine özel yer verildi. İki ülke arasında en üst düzeyde siyasi diyalog dahil olmak üzere özellikle bölgesel güvenliğin yanı sıra ekonomik işbirliğinin artırılması, kültürel ve insani temasların genişletilmesinin altı çizildi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı açıklamasında Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan ve Tacikistan ile de stratejik işbirliğinin önemi vurgulandı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.