Coğrafyamız
Rusya kırıyor, Batı kınıyor
Rusya ve Suriye yönetiminin Halep'te düzenlediği hava saldırılarında bişr haftada 202 kişi ölürken BM ve Batı sadece kınamakla yetiniyor
Suriye'nin Halep şehrinde Rusya ve Esad yönetiminin son bir haftada düzenlediği saldırılarda 202 sivil hayatını kaybetti. Rus jetlerinin vurduğu Sahra Hastanesinde ise 50 kişinin öldüğü, ölenlerin arasında şehrin tek çocuk doktoru da olduğu belirtiliyor.
Rus ve rejim jetlerinin Halep'te yönetim karşıtlarının kontrolündeki Kellese, Sukeri, Bustan el Kasr, Sahur ve Cub el-Kube semtlerinde sivil yerleşim yerlerine gerçekleştirdiği saldırılar sonucu bir haftada 2002 kişi öldü, yüzlerce kişi yaralandı.
Halep yerel koordinasyon komitesi üyesi Ebu Leyla, Rusların 6 günden bu yana Halep'te muhaliflerin elinde olan bölgelere saldırılarını yoğunlaştırdığını belirterek, "Rus uçakları önceki gün Etarib'te sivil savunma merkezine saldırdı. Dün gece de kentin Sukeri semtindeki Kudüs sahra hastanesine saldırarak yerle bir etti. Bugün de rejimle beraber Rus jetleri Halep'te sivil yerleşim yerlerini bombaladı." ifadelerini kullandı.
Rus jetleri üç gün önce Kudüs hastanesine düzenlediği saldırıda çok sayıda hastanın ve sağlık personelinin öldüğüne işaret eden Leyla, "Halep'teki tek çocuk doktoru olan Muhammed Vesim Meaz Rus saldırısında hayatını kaybetti. Rusların yoğun saldırıları nedeniyle insanlar çarşı ve pazarlara gitmeye korkuyor." diye konuştu.
Rusya, Suriye'de 30 Eylül 2015'te hava saldırıları düzenlemeye başlamış, 14 Mart'ta ise kuvvetlerini azaltma kararı aldığını açıklamıştı. Suriye'de Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde 27 Şubat'ta yürürlüğe giren geçici ve kısmi ateşkes boyunca, Rusya büyük ölçüde hava saldırılarına son vermişti. Ancak ateşkes boyunca Türkmendağı, İdlib, Humus ve Halep zaman zaman Rus uçaklarının hedefi olmaya devam etti.
ABD’DEN KINAMA
ABD yönetimi, Suriye'nin Halep kentinde son 24 saatte muhaliflere düzenlenen hava saldırılarını kınadı ve bunların Esad rejiminin "iğrenç ve ahlaksız taktiklerinin" örneği olduğunu bildirdi.
Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, günlük basın toplantısında Halep'teki saldırılara ilişkin soruyu cevapladı.
Earnest, "Halep'te son 24 saatte 60'tan fazla kişinin ölümüne neden olan hava saldırıları ve bombardıman dalgasını şiddetle kınıyoruz." dedi.
Özellikle Sınır Tanımayan Doktorlar örgütüne ait bir hastaneye düzenlenen saldırı karşısında dehşete düştüklerini vurgulayan Earnest, burada en az 14 hasta ile 3 doktorun hayatını kaybettiğini, doktorlardan birinin kentteki son çocuk doktoru olduğunu söyledi.
Rejimin geçen hafta boyunca sivil savunma birlikleri dahil olmak üzere birçok hedefe saldırılar düzenlediğini kaydeden Earnest, "Bu Esad rejiminin ilk müdahale ekiplerine yönelik saldırılarının iğrenç bir örneğine gayet iyi uyuyor." diye konuştu.
Earnest, rejim güçlerinin birçok olayda saldırı düzenledikleri yeri ilk müdahale ekiplerinin yardım için gitmesiyle bir kez daha vurduğunu, bugüne kadar bu tür durumlarda 100'den fazla ilk müdahale görevlisinin öldüğünü ifade etti.
Earnest, "Bu taktikler iğrenç, ahlaksız ve maalesef bir süredir Esad rejiminin yaptığı eylemlerle oldukça tutarlı." değerlendirmesinde bulundu.
BM’DEN TEPKÄ°
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Halep'te hastaneye düzenlenen hava saldırısını kınadı.
BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, basın brifinginde AA'nın sorusu üzerine yaptığı açıklamada, saldırıyı kimin gerçekleştirdiğine ilişkin ellerinde özel bir bilgi olmadığını belirtti.
Genel Sekreter Ban'ın saldırıyı kınadığını ifade eden Dujarric, Ban'ın ayrım gözetmeden sivillere ve sağlık kuruluşlarına yapılan tüm saldırıları kim tarafından gerçekleştirilirse gerçekleştirilsin kınadığını söyledi.
Dujarric, "Hastanelerin ve sivil kurumların hedef alınması uluslararası hukukun bağışlanamaz ihlalidir." dedi.
Öte yandan hastane saldırısına ilişkin gazetecilere açıklama yapan Yeni Zelanda'nın BM Daimi Temsilcisi Gerard van Bohemen, Yeni Zelanda'nın konuya ilişkin İspanya, Mısır, Japonya ve Uruguay ile birlikte BM Güvenlik Konseyi karar tasarısı hazırlamakta olduğunu söyledi.
Hastane ve sağlık kuruluşlarına yönelik saldırıların Suriye'nin yanı sıra Yemen, Güney Sudan ve diğer bölgelerde de yaşandığını kaydeden Bohemen, tasarının genel olarak sağlık kuruluşlarına yapılan tüm saldırıları kapsayacağını belirtti.
Tasarının gelecek hafta başında oy birliği ile kabul edilmesini beklediklerini dile getiren Bohemen, karar tasarısı ile uluslararası kamuoyunun dikkatini bu konuya çekmek istediklerini ancak metinde herhangi bir yaptırım maddesinin bulunmayacağını sözlerine ekledi.
Henüz yorum yapılmamış.