Sosyal Medya

Güncel

Esnafa kritik uyarı: Her ay 13 bin TL ceza kapıda!

Cem Kılıç, çalışanların iş güvenlikleri için yasal çerçevenin, 2012’de tamamlandığını belirterek kritik bir uyarı yaptı. Kılıç, "10’dan az çalışanı bulunan bakkal, uzman ve iş yeri hekimi görevlendirmemesi durumunda her ay 13 bin TL idari para cezası riskiyle karşı karşıya olduğuna dikkat çekti.



Milliyet Gazetesi yazarı Cem Kılıç, bugün köşesinde iÅŸ güvenliÄŸiyle ilgili kritik noktalara dikkat çekti. Kılıç, iÅŸletmeleri iÅŸ güvenliÄŸi ve Ã§alışanların saÄŸlığı konusunda uyardı. Ã‡alışanların iÅŸ güvenlikleri için yasal çerçevenin, 2012’de tamamlandığını söyleyen Kılıç, Türkiye’de bu tarihten önce sadece iÅŸ güvenliÄŸini, çalışanların saÄŸlığını ele alan bir yasa bulunduÄŸunu hatırlattı.

Ä°Åž YERÄ°NÄ°Z KAPATILABÄ°LÄ°R

Yasal çerçeveyle beraber, bu alanda işçilerin ve iÅŸverenlerin kesinlikle uymak zorunda oldukları kuralların belirlendiÄŸini ifade eden Kılıç, kurallara uyulmaması durumunda ağır idari para cezası yaptırımları, hatta iÅŸyerlerinin kapatılmasının bile söz konusu olduÄŸunu belirtti. 

Ä°ÅŸte CEM Kılıç'ın bugünkü yazısı:

Ä°ÅŸ saÄŸlığı ve güvenliÄŸi alanında yasal düzen bu ÅŸekilde tamamlanmasına raÄŸmen kazalar durmadı. Son üç yılda belki de Cumhuriyet tarihimizin en ağır kazalarını yaÅŸadık, çok sayıda can kaybettik, binlerce çalışan iÅŸ göremez hale geldi. 

Peki, sorun nerede? Sorun yasalarda deÄŸil. Sorun denetimde mi? Mevcut imkânlarla denetimler yapılmaya çalışılıyor. Denetim elemanı sayısı yaklaşık bin kiÅŸi. Bizdeki kadar maden ocağı olan ülkelerde bu rakamın iki katı kadar denetim elemanı var. Bu da iÅŸin baÅŸka boyutu. Yasa ve denetim de olsa, ülkemizde iÅŸ kazaları kaçınılmaz görünüyor. Nedeniyse, ne iÅŸverende, ne de çalışanda henüz iÅŸ saÄŸlığı ve güvenliÄŸi kültürünün tam olarak oturmaması. 

DiÄŸer yandan, Türkiye’de az tehlikeli sınıfta bulunan ve 10 işçiden az çalışanı olan yaklaşık 500 bin iÅŸyeri var.

Dolayısıyla bunun için ek maliyet oluÅŸmayacak. Ä°ÅŸyerinde iÅŸ güvenliÄŸi uzmanı ve hekim bulundurmayan iÅŸveren, iÅŸyeri büyüklüğü ve tehlike sınıfına göre idari para cezası ödüyor. Çok tehlikeli sınıfta olan ve 50’den fazla çalışanı bulunan bir iÅŸyeri uzman görevlendirmezse 19 bin 533 TL idari para cezası ödüyor.

ÖDEME HER AY İÇİN GEÇERLİ

Bu ceza, görevlendirme yapılmayan her ay için söz konusu. 1 Temmuz 2016 tarihinden itibaren 10’dan az çalışanı bulunan bakkal uzman görevlendirmezse 6 bin 511 TL idari para cezası ödeyecek. Bu rakama 6 bin 511 TL de iÅŸyeri hekimi görevlendirmemek dolayısıyla eklenince, bakkalın her ay 13 bin TL idari para cezası riski söz konusu.

Bu yüzden, az tehlikeli sınıfta yer alan küçük esnaf bir an önce tedbir alıp, gerekli eğitim ve sınav prosedürünü yerine getirerek kendi işyerinin uzmanı olmalı yahut görevlendirme yapmalı. Aksi halde kepenk indirmek zorunda kalabilir.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.