Sosyal Medya

Dünya

Hastane vuran ABD askerlerine 'disiplin cezası'

ABD Ordusu, Kunduz'da 42 kişinin öldüğü hastane saldırısını gerçekleştiren 16 askere disiplin cezası verdi



Afganistan’da geçtiÄŸimiz yıl Sınır Tanımayan Doktorlar örgütüne ait hastanenin bombalandığı ve 42 kiÅŸinin hayatını kaybettiÄŸi saldırıyla ilgili 16 ABD ordusu personelinin disiplin cezasına çarptırıldığı bildirildi.

ABD ordusu Taliban güçlerine karşı Kunduz kentinde Ekim 2015’te hava saldırısı düzenlemiÅŸ ve saldırı esnasında Sınır Tanımayan Doktorlar örgütüne ait bir hastaneyi vurmuÅŸtu.

Saldırıda hastalar da dahil 42 kiÅŸinin hayatını kaybetmesinin ardından ABD askerleri sert ÅŸekilde eletirilmiÅŸti. ABD Savunma Bakanlığından (Pentagon) bir yetkili de bugün aralarında bir generalin de yer aldığı 16 ordu personelinin, hastanenin bombalanmasına yol açan yanlışlarından dolayı disiplin cezasına çarptırıldığını duyurdu.

Yetkili, herhangi bir cezai soruÅŸturmanın açılmadığını kaydetti. 

Pentagon’un saldırı sonrasında yaptığı iç soruÅŸturmanın ardından disiplin cezalarına iliÅŸkin raporunu yarın açıklanması bekleniyor.

ABD savaÅŸ uçakları 3 Ekim’de ülkenin kuzeyindeki Kunduz kentinde MSF tarafından iÅŸletilen hastaneyi 1 saat boyunca havadan hedef almış, saldırıda hastaların da aralarında bulunduÄŸu 42 kiÅŸi hayatını kaybetmiÅŸ, 65 kiÅŸi de yaralanmıştı. 

Olayın kamuoyuna yansımasının ardından Afganistan’daki ABD’li güçlerin o dönemdeki komutanı General John Campbell, saldırı talebinin Afgan güçlerinden geldiÄŸini ancak bu saldırının hata olduÄŸunu belirtmiÅŸti.

ABD BaÅŸkanı Barack Obama da MSF Genel BaÅŸkanı Dr. Joanne Liu’yu arayarak özür dilemiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.