Sosyal Medya

Güncel

David Hearst:Batılılara İslam eğitimi şart

Dış politika uzmanı David Hearst, IŞİD’in vahşeti ile Batılıların İslam hakkındaki bilgisizliği birleşince İslamofobi’nin arttığını ve bunun önlenmesi için eğitimin şart olduğunu söylüyor.



Guardian gazetesinin eski dış politika baÅŸyazarı ve internet sitesi Middle East Eye’ın editörü David Hearst, IŞİD’e karşı bölgede mücadele veren tarafların birbirlerine güvenmediÄŸini söylüyor. Karar’a konuÅŸan Hearst,  birçok Batılı ülkenin Ä°slam konusunda da basit bir bakış açısına sahip olduÄŸunu kaydediyor. Batılıların Ä°slam konusunda eÄŸitilmesi gerektiÄŸini savunan Hearst,  “Ne zaman bir bomba patlasa Avrupa’da, Bütün Müslümanlar şüpheli konumuna düşüyor” diyor.

IŞİD nasıl bu kadar önüne geçilemez bir örgüte dönüştü?

IŞİD’in büyümesi için ortam müsait. Olay sadece inançtan kaynaklı bir mesele deÄŸil. Bölgesel ÅŸartlar IŞİD’in geniÅŸlemesine alan saÄŸlıyor. IŞİD, dış müdahale, devlet yapısının eksikliÄŸi, mezhepçilik ve diktatörlükten beslendi.

Peki IŞİD’in bölgedeki varlığı nasıl son bulabilir?

Kısa sureli bir çözümden ya da çözümü budur demek çok kolay deÄŸil. Ancak birinci olarak bütün bileÅŸenlerden örneÄŸin Irak, S. Arabistan, Amerika ve Rusya gibi ülkelerin de olduÄŸu bir bölgesel  anlaÅŸma saÄŸlanmalı. Çünkü bu olmadığı sürece problem kendini tekrar ediyor ve bu baÅŸarısızlıkla sonuçlanan devletler, farklı terör örgütlerinin oluÅŸması için zemin hazırlıyor. Sonra içerde, yani Suriye ya da Irak içindeki farklı grupların da bütünlük içinde uzlaÅŸmaları gerekmekte.

‘Ä°ÅžBÄ°RLİĞİ GEREKLÄ°’

Åžu anda ciddi anlamda bölgesel bir iÅŸbirliÄŸi ÅŸart. IŞİD’e karşı hepsi farklı cephelerde mücadele veriyor, birbirlerine güvenmiyor ve birbirlerini baltalıyorlar. Fransa, ABD ve Batı ülkeleri dış politikalarında kontrolü kaybettiler. Suriye iç savaşından dolayı 5 milyon Suriyeli ayrıldı ülkeden ve farklı yerlerde yaşıyorlar. Onların ülkelerine geri dönmesi lazım.

Diyelim ki IŞİD yarın yok oldu, bölge nasıl bir hal alır?

Durumun ÅŸu haliyle bu konuda biraz karamsarım  ve uzlaÅŸma olacağını sanmıyorum. Sanırım bir ülkedeki istikrarsızlık, dışarının da istikrarsızlaÅŸmasına neden oluyor. ÖrneÄŸin Sisi Mısırda kontrolü saÄŸlayamadı ve ülke bu ÅŸekilde daha çok istikrarsızlaÅŸtı.  IŞİD deÄŸil sadece  bu arada, baÅŸka terör örgütleri de var. Ulusal tutumlar bazı elveriÅŸli ortamların oluÅŸmasına neden oluyor. Lokal halkın IŞİD’le mücadelesi her ÅŸeyden daha önemli IŞİD’le mücadelede. Örgüte katılan yabancı savaşçıların oranı da yüksek. ABD’den, Rusya’dan da katılanlar var. IŞİD’de yaklaşık 45 bin civarında yabancı savaşçı olduÄŸu belirtiliyor. Bunların 8 bini eski Sovyet coÄŸrafyasından, 2 bin 500’ü ABD’den geldi. Tabi örgütle ilgili tespitlerimizin daha saÄŸlıklı olması için tek tek incelememiz lazım.

‘DURUM DAHA DA KÖTÃœLEÅžEBÄ°LÄ°R’

Batılılar ile DoÄŸulu halklar arasında IŞİD’e ya da benzeri terör örgütlerine karşı bir bakış farklılığı var mı?

Birçok Batılı ülke basit bir bakış açısına sahip Ä°slam konusunda ve onların  gerçekten eÄŸitime ihtiyacı var. Ä°slam’ı bir tehdit olarak algılıyorlar ve toplumdaki normal bir vatandaÅŸ ile terörist arasındaki farkı anlamakta güçlük çekiyorlar. Ne zaman bir bomba patlasa Avrupa’da, herkes şüpheli konumuna düşüyor. Bu tepkinin deÄŸiÅŸmesi uzun zaman alacak, hatta belki daha da kötüleÅŸebilir.

kaynak: Karar

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.