Sosyal Medya

Güncel

Sığınmacılara çalışma izni sürprizi

Avrupa Birliği ülkeleriyle Türkiye arasında sığınmacılar konusundaki anlaşma tartışmaları devam ederken, Türkiye'nin Geri Kabul Anlaşması'yla ülkeye gelen sığınmacılar için geniş kapsamlı bir çalışma iznini devreye sokması bekleniyor.



Habertürk'ten Yavuz Barlas'ın haberine göre, Avrupa BirliÄŸi'nin vizeleri kaldırmak için Türkiye'den talep ettiÄŸi kriterlerin çalışma hayatını çok yakından ilgilendirecek olan önemli bir maddesi daha yönetmelikle düzenlendi. Suriyeliler için çıkarılan çalışma izninin kapsamı geniÅŸletildi. 26 Nisan'da da Resmi Gazete'de yayınlanan yeni yönetmelikle Türkiye'ye Avrupa BirliÄŸi ülkelerinden gönderilenleri de kapsayacak ÅŸekilde mülteci, ÅŸartlı mülteci, ikincil koruma statüsü sahibi sayılan her milletten sığınmacı için legal çalışma vizesi çıkarılmış oldu. Türkiye'de Suriyeliler dışında bu kapsama girebilecek olan 254 bin kiÅŸinin olduÄŸu ifade ediliyor.

Örneğin AB ile imzalanan Geri Kabul Anlaşması gereğince 2 Nisan'da Yunanistan'ın Midilli Adası'nda bulunan Afganistan, Pakistan ve Bangladeş uyruklu toplam 202 göçmen, 3 ayrı gemiyle Türkiye'ye getirilmişti. Söz konusu sığınmacılar da ülkelerine gönderilememesi halinde bu kapsamda değerlendirilebilecek. Türkiye'de geçici koruma sağlanan yabancıların yani Suriyelilerin çalıştırılmasına ilişkin 15 Ocak'ta bir yasal düzenleme yapılmıştı.

AB Komisyonu, 20 Nisan'dan Avrupa Parlamentosu'na sunduğu mültecilerle ilgili ilerleme raporunun vizelerin kaldırılması ile ilgili olan 9'uncu sayfasında ocakta Suriyeliler için çıkarılan çalışma izinleri ile ilgili düzenlemenin bir benzerinin tüm mültecileri kapsayacak şekilde güncellenmesini istemişti.

26 Nisan'da Resmi Gazete'de yayınlanan “Uluslararası Koruma BaÅŸvuru Sahibi ve Uluslararası Koruma Statüsü Sahibi KiÅŸilerin Çalışmasına Dair Yönetmelik” ile bu talep yerine getirilmiÅŸ oldu. Resmi Gazete'nin 26 Nisan'daki sayısında yer alan yönetmeliÄŸe göre, mülteci veya ikincil koruma statüsü sahibi kiÅŸiler statü almasından itibaren bağımlı veya bağımsız olarak çalışabilecek.

ASGARÄ° ÃœCRETÄ°N ALTINDA MAAÅž YOK 

Başvuru sahibi ve şartlı mülteci statüsü sahibi kişiler çalışmaya başlamadan önce çalışma izni almakla yükümlü olacak. Çalışma izni başvurusu uluslararası koruma başvurusu tarihinden altı ay sonra yapılabilecek. Başvuru sahibi veya şartlı mülteciye asgari ücretin altında ücret ödenemeyecek. Geçerli çalışma iznine sahip olmak, başvuru sahibi ve şartlı mülteci sayılan yabancılara Türkiye'de mutlak kalış hakkı sağlamayacak.

TÜRKİYE'NİN 6458 SAYILI KANUNA GÖRE SIĞINMACI TANIMLARI

Mülteci: Avrupa ülkelerinde meydana gelen olaylar nedeniyle; ırkı, dini, tabiiyeti, belli bir toplumsal gruba mensubiyeti veya siyasi düşüncelerinden dolayı zulme uÄŸrayacağından haklı sebeplerle korktuÄŸu için vatandaşı olduÄŸu ülkenin dışında bulunan kiÅŸi.

Åžartlı mülteci: Avrupa ülkeleri dışında meydana gelen olaylar sebebiyle ülkesine dönemeyen ve üçüncü bir ülkeye yerleÅŸtirilinceye kadar Türkiye'de kalmasına izin verilen kiÅŸiler.

Ä°kincil koruma statü sahibi: Mülteci veya ÅŸartlı mülteci olarak nitelendirilemeyen, ancak menÅŸe ülkesine veya ikamet ülkesine geri gönderildiÄŸi takdirde; ölüm cezasına mahkûm olacak insanlık dışı muameleye maruz kalma korkusu nedeniyle Türkiye'ye sığınan kiÅŸiler.

6458 sayılı kanun kapsamında başvuru sahibi: Uluslararası koruma talebinde bulunan ve henüz başvurusu hakkında son karar verilmemiş olan kişi.

“GÄ°RİŞİMCÄ°LÄ°K VE Ä°Åž PLATFORMU KURULSUN"

AB Komisyonu, 20 Nisan'da Avrupa Parlamentosu'na sunduÄŸu mültecilerle ilgili Türkiye ilerleme raporunda baÅŸta Suriyeliler olmak üzere tüm sığınmacıların iÅŸ imkânlarına ulaÅŸması için bazı tavsiyelerde de bulundu. Bu önerilerin içinde hem iÅŸverenlerin hem de istihdam edilecek mültecilerin eriÅŸim saÄŸlayabileceÄŸi bir iÅŸ platformu kurulması istendi. Ayrıca burada sığınmacıların niteliklerine, mesleklerine yer verilmesi gerektiÄŸi, almaları gereken eÄŸitimlerin de belirlenmesi gerektiÄŸi kaydedildi. Suriyelilere ayrıca giriÅŸimcilik eÄŸitimi de verilmesi için çalışmalar yapılması gerektiÄŸi tavsiyesinde bulunuldu. Bir anlamda Avrupa BirliÄŸi bu tavsiyelerle “Mültecileri iÅŸ güç sahibi yapın. Avrupa'ya tekrar gelmeye kalkmasınlar. Türkiye'de tutunsunlar” mesajını da vermiÅŸ oldu.

Bu önerilerin hafta başında AB-Türkiye Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyalog toplantıları için Türkiye'ye gelen AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Jyrki Katainen, AB Mali İşler Sorumlusu Pierre Moscovici ve beraberindeki heyet tarafından da gündeme getirildiği ifade edildi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.