Sosyal Medya

Güncel

Çin'de yabancı STK'ların denetimi sıkılaştırıldı

Çin'de faaliyet gösteren yabancı sivil toplum kuruluşları üzerindeki kontrolü artıran yasa yürürlüğe girdi



Çin'de, yabancı sivil toplum kuruluÅŸları Ã¼zerindeki denetimleri sıkılaÅŸtıran yasa kabul edilerek yürürlüğe girdi.

Åžinhua haber ajansının haberinde, ülkede faaliyet gösteren yabancı sivil toplum kuruluÅŸları üzerindeki kontrolü artıran yasanın yürürlüğe girdiÄŸi bildirildi.

Ulusal Halk Kongresi (NPC) Daimi Komitesi tarafından iki ayda bir yapılan oturumda oylama yoluyla kabul edilen yasa uyarınca, bundan sonra yabancı STK'ların faaliyete geçmeden önce Çinli yetkililerden onay alması gerekecek. Aksi ÅŸekilde davrananlar cezalandırılacak.

Ãœst yasama organı tarafından bugün kabul edilen yasaya göre, ülkede faaliyet gösterecek STK'ların kayıt ve düzenlemesinden Kamu GüvenliÄŸi Bakanlığı ve il emniyet müdürlüğü sorumlu olacak.

Polise yöneticileri sorgulama, konut ve tesisleri arama, dosya ve ekipmanlara el koyma yetkisi veren yeni yasayla STK'ların, ülkenin ulusal güvenliğine ve etnik bütünlüğüne zarar vermemesi hedefleniyor.

Yeni yasada, eskisinde olduÄŸu gibi, Ã‡in ana karasından STK bünyesine eleman alınması yasak.

Yerel haber ajansları, yasayla getirilen bazı kısıtlamalarda, STK'lara Çin topraklarında ÅŸube açma izni vermek ve 5 senelik çalışma sınırını kaldırmak gibi yumuÅŸamalara gidilebileceÄŸini belirtti.

ABD ve Avrupa ülkelerinin, iÅŸ dünyasının ve akademik kuruluÅŸların sert eleÅŸtirilerine neden olan yasayla STK'ların geniÅŸ yelpazede faaliyetlerine kısıtlamalarla Çin ve dünyanın geri kalanı arasında sivil toplum alışveriÅŸine engel getiriliyor.

Çin'de faaliyet gösteren yaklaşık 7 bin sivil toplum kuruluşu bulunuyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.