Sosyal Medya

YaÅŸam

Müslüman hanım niçin örtünür?

Tesettür kadına dişiliğiyle değil, kişiliğiyle insan olduğunu gösteren bir araçtır.



Sahabe Hanımların Örtünme Hassasiyeti;
 
Yaz mevsimi, kimileri için açılıp saçılma mevsimi olarak algılanıyor. Ama yine bazı hanımlar, Allah'ın tesettür emri gereği, yakıcı sıcaktan tesettürün serin iklimine koşacaklar. Ve bu esnada bitmeyen tesettür tartışması, yine bütün hızıyla devam edecek.
 
Merak edenler için kısaca örtünmenin nereden çıktığını hatırlatmakta faydalar vardır.
 
Müslüman kadınlara örtünme emri, Hicrî 4. yılda (Miladî 624) Zilkâde ayında farz kılındı. Tesettür ayetleri inzal olunca, Peygamberimiz, tesettür ayetini sahabeye bildirdi. Sahabeler tesettür emrini evlerindeki kadınlarına, kızlarına ilettiler. Ve Müslüman kadınlar evlerinde buldukları kumaş parçalarına örtü yaparak büründüler.
O dönemde müslüman kadınların tesettüre nasıl sarıldığını Hz. Aişe validemiz şöyle anlatıyor:
 
"Vallahi ben, Allah'ın kitabı Kur'an’ı tasdik, onun indirdiÄŸine iman bakımından Ensar kadınlarından daha faziletlisini görmedim. Nur Suresi’ndeki örtünme ayeti inince, erkekleri kendilerine varıp Allah'ın indirdiÄŸi ayetleri okumaÄŸa baÅŸladılar. Herkes bu emirleri zevcesine, kızına, hemÅŸiresine ve bütün yakınlarına okuyordu. Kadınlardan hiçbiri istisna edilmemek ÅŸartıyla Allah'ın Kur'an’ında indirdiÄŸi emirlere uyarak, yünden ve pamukludan mamül örtülerine büründüler. Ve sabah namazında Rasûlullah'ın arkasında, örtülerine bürünerek namaz kıldılar ." (Buhari, Tefsirüs Süre 24-12)
 
İşte, Peygamberimiz döneminden, Kıyamet gününe kadar devam edecek örtünme emri, böylece müslümanların hayâtlarına girmiş oluyordu. Bu yüce örtünme nimeti, fasıklar ve inkârcılar istemese dahi, müslüman kadınlarca şerefle sürdürülecek ve kıyamete kadar yaşatılacaktır.
 
Örtünme Allah’ın Açık Emridir
 
Bazı art niyetliler ne derlerse desinler, müslüman hanım Allah'ın emri olduğu için örtünür. İşte, bir ayet-i kerimede Rabbimiz şöyle buyurur:
 
"Ey Peygamber! EÅŸlerine, kızlarına ve mü'minlerin kadınlarına dış elbiselerinden üstlerine giymelerini söyle. Bu onların tanınıp, kendilerine sarkıntılık edilmemesi için daha uygundur. Allah çok bağışlayan ve çok merhamet edendir." (33/Ahzâb, 59). 
 
"(Ey Muhammed) Mü'min kadınlara söyle; gözlerini şehvetli bakışlardan sakınsınlar, cinsel organlarını harama bulaştırmaktan korusunlar, (açmaksızın) görülmesi zaruri olanlar hariç süslerini göstermesinler, baş örtülerini yanlarına sarkıtsınlar.
 
Süslerini; (tabiî ve sun'i güzelliklerini) kocalarından babalarından veya kocalarının babalarından veya kendi oğullarından veya kocalarının oğullarından veya kendi kardeşlerinden veya kardeşlerinin oğullarından veya kadınlarından veya kızkardeşlerinin oğullarından veya sahip oldukları (cariyeleri)nden veya cinsî iktidarı olmayan hizmetçilerinden veya kadınların mahrem yerlerini henüz anlayacak çağda olmayan çocuklardan başkasına göstermesinler. Gizledikleri süslerini başkalarına bildirmek için ayaklarını da vurmasınlar. Ey Mü'minler! Hepiniz Allah'a tevbe edin ki kurtuluşa eresiniz." (Nur Suresi, ayet:31)
 
Örtünmeyle ilgili hadîs-i şeriflerden bir tanesini sizlere arz etmek isteriz.
Peygamber Efendimiz (sav) de aşağıda sunacağımız hadîs-i şeriflerinde müslüman hanımları hâyâ ve iman timsali tesettüre davet etmekte ve şöyle buyurmaktadır:
 
"Ebu Bekir (ra) kızı olan Esmâ (r.anha) üzerinde ince elbiseler bulunduÄŸu halde, Rasûlullah'ın yanına geldi. Rasûlullah hemen yüzünü ondan baÅŸka bir yana çevirdi ve ‘Ya Esma! Bir kadın hayız (görecek çaÄŸ)a ulaÅŸtığında, ÅŸundan ve ÅŸundan baÅŸka (bir yerinin) görülmesi iyi olmaz." Buyurarak, yüzüne ve iki eline iÅŸaret etti.” (Ebu Davut, C.4 s. 62)
 
Yukarda verdiÄŸimiz ayet ve hadisler, 1400 küsür yıllık bir uygulama olan tesettürün müslümanlar için bir farz olduÄŸunu ortaya koymaktadır. Örtünme kulluÄŸun gereÄŸi bir ibadettir, namaz ve oruç gibi bir farzdır. 
 
Bu ayetlerden yola çıkarak, örtünme dört mezhepte de farz kabul edilmiÅŸtir. Kadınların kadınlara ve mahremlerine, yani aralarında devamlı evlenme engeli bulunan erkek akrabasına karşı avret yeri, Hanefî ve Şâfiîler’e göre erkeÄŸin erkeÄŸe karşı avret yeri gibidir. 
 
Mâlikî ve Hanbelî mezheplerinde ağırlıklı görüş, kadının mahremi erkekler yanında el, yüz, baş, boyun, kol, ayak ve baldır hariç, bütün vücudunun avret olduğu ve örtülmesinin gerektiği yönündedir.
 
Kadının yabancı erkekler, yani mahremi olmayan erkekler karşısında avret yeri yüzü, el ve ayakları hariç bütün vücududur. Bu Hanefî mezhebinin görüşü olup diÄŸer fıkıh mezheplerine göre kadının ayakları da avrettir. 
 
Bunun için müslüman hanımlar Allah'ın rızasını kazanmak ve O'nun bu farz emrini yerine getirmek için örtünürler. Herhangi bir görüşe bir tepki olarak örtünmezler, ya da "Efendim, önceden kadınların saçları yemeÄŸin içine dökülüyormuÅŸ da, yemeÄŸin içine dökülmesin diye örtünmüşlermiÅŸ” gibi saçma iddia ve hezeyanlar için örtünmezler.
 
 
Örtünmenin Faydaları
 
• Örtünmenin sayılamayacak kadar yararları vardır. BaÅŸta Allah'ın emri olduÄŸu için örtünme emrine yerine getiren müslümanlar hanımlar Allah'ın rızasını kazanmaktadırlar. 
 
• Yine, yukarda da yer verdiÄŸimiz Ahzab süresinin 59. ayetinde tesettür emrine uyarak, güzelliklerini gizleyen müslüman hanımlar, kötü niyetli kiÅŸilerin sözlü ve fiili saldırılarından korunmuÅŸ olurlar. Şöyle etrafımızda baktığımız zaman dekolde kıyafetli, makyajlı, mini etekli bayanların sokaklarda, toplu taşıma araçlarında el ve dille uÄŸradıkları tacizler, her zaman olaÄŸan olaylardandır. Tesettürlü hanımların da yabancı erkeklerin sözlü ve fiili tacizlerinden korunduÄŸunu bilinen ve yaÅŸanan bir gerçektir.
 
 
• Ä°nsanoÄŸlu yaratılışı icabı tahriklere çabuk kapılan bir yaratıktır. Evde, okulda, iÅŸyerinde, pazarda, TV'de ve her yerde açık kadınlarla muhatap olan erkekler, yoÄŸun bir cinsel tahriÄŸin ve yönlendirmenin kurbanı olmaktadırlar.
 
• Erkeklerin, hayatın tüm birimlerinde kadının açık saçıklığıyla tahrik edilmesi sonucunda, cinsel sapıklığın büyük boyutlara ulaÅŸtığı yapılan araÅŸtırmalarla da teyit edilmektedir. Kadınlarımız tesettüre büründükleri takdirde, hem kendilerini cinsel tacizlerden korurken, hem de erkekleri cinsel sapıklığa düşmekten korurlar. Kadınların erkekleri tahrik etmediÄŸi bir sistemde, cinsel anarÅŸi diye bir ÅŸey sözkonusu olamaz.
 
 
• Kadının açık saçıklığı ve hâyâsızlığı, aile baÄŸlarını koparan en önemli etkendir. Kadın-erkek iliÅŸkisinin sınır tanımadığı toplumlarda, evli açık kadınlar daha çok yakışıklı ve kibar bulduÄŸu erkeÄŸe yaklaÅŸabilmekte, evli yakışıklı bir erkek de karısından daha güzel bulduÄŸu kadına yaklaÅŸmakta; eÅŸler birbirlerini böylece aldatmakta, dolayısıyla yuvalar yıkılmaktadır. Âile sadakatinin korunmasında örtü ve namusun rolü çok büyüktür. BaÅŸkalarına deÄŸil de kocasına karşı güzelliklerini sergileyen imanlı kadın, sadakatini ispatlamış olmaktadır.
 
• Ä°slâmın diÄŸer emirlerinde olduÄŸu gibi Örtü emrinde de sayısız tıbbî hikmetler mevcuttur. Örtü, kadını harici etkilerden, erkeÄŸi de kadının cezbedici güzelliklerine bakmaktan alıkoymakta, dolayısıyla insan saÄŸlığına olumlu katkılarda bulunmaktadır. Örtü, kadınların tenlerini erkeklerin zararlı bakışlarından koruduÄŸu gibi güneÅŸin zararlı ışınlarına da siper olduÄŸu bir gerçektir. GüneÅŸ ışınları, vücuda direk temas ettiÄŸi için yakıcıdır. Ama örtülü kadında güneÅŸ ışınları, elbisenin üzerinden yansıyarak tesirini kaybeder. Kapalı kadının hali gölgelikte oturan birinin haline benzer.
 
 
• Tesettürlü kadınların bir özelliÄŸi de derilerini güneÅŸten ve soÄŸuktan korudukları için yumuÅŸak ve taze bir tene sahip olmalarıdır. Açık kadınların derileri; güneÅŸ ve soÄŸuktan dolayı, örtülülere göre daha serttir.
 
• Prof. Dr. Asaf Ataseven yaptığı araÅŸtırmalarda elbisenin iklim vazifesi gördüğünü ortaya koymuÅŸtur. Ataseven'e göre elbise dış ortam ile vücudumuz arasında bir ortam oluÅŸturmak gibi önemli bir vazife ifa etmektedir. Bugün buna "elbise iklimi" deniliyor. Elbise, dışarıdaki sıcaklığın cildimize doÄŸrudan doÄŸruya intikal etmemesi ve güneÅŸ ışınlarına fazla maruz kalmamamız için de faydalıdır. Elbise soÄŸuÄŸun zararlı tesiri gibi, sıcağın zararlarından da insanı koruyor; hatta vücut sıcaklığı ile dış ortam arasındaki harareti tanzim gibi bir fonksiyon ifa ediyor. Böylece insanın elbise ikliminde yaÅŸamasını saÄŸlıyor.
 
 
• Örtülü bir kadın, görünümüyle toplum içinde kadın olarak deÄŸil, insan olarak var olduÄŸunu anlatır. Çıplak bir kadın toplumda bakılmak görülmek ve beÄŸenilmek için vardır. Ama o evden dışarıya çıkmadan önce saatlerce ayna karşısında, gözleri üzerinde toplayacağı bir "biçim"e dönüştürmeye çalışır kendisini. 
 
• Acaba kadın sade ve ağırbaÅŸlı bir ÅŸekilde toplum içinde yer alması mı daha hayırlıdır? Yoksa dışarı çıkış için ayna ve tuvalet masasının yanında bir kaç saat zamanını öldürse, dışarı çıktığında da bütün iÅŸi erkeklerin dikkatini kendine çekmek olsa, gençleri nefislerine düşkün, ÅŸehvetperest ve göz otlatan varlıklar durumuna soksa mı toplum için daha hayırlıdır?
 
 
Tesettür kadına dişiliğiyle değil, kişiliğiyle insan olduğunu gösteren bir araçtır.
 
HASAN ÇALIŞKAN
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.