Sosyal Medya

Güncel

Kilis sokakları normale dönüyor

Koalisyonun sınıra yakın bölgelerde IŞİD’e düzenlediği bombardıman ve Türkiye’den atılan topların ardından, Kilis’e son dört gündür roket atılmadı. Caddeler yine hareketlendi.



18 Ocak’tan bu yana IŞİD bölgelerinden Kilis’e atılan roketler, 18 kiÅŸinin hayatını kaybetmesine yol açtı. Hafta sonu roketler sıklaşınca, nüfusun yarısından fazlasının Suriyeli olduÄŸu ÅŸehirde gerginlik yaÅŸandı. Suriyelilere ait dükkânlara saldıranlar oldu. Pazartesi ve Salı günü birçok çocuk okula gitmedi, dükkânların çoÄŸu açılmadı. Åžehrin normalde iÅŸlek olan caddeleri bomboÅŸtu.

En son Pazar akşamı atılan roketler meydanda Valilik yakınlarında bir caminin avlusuna düşmüş, Kilislilerin korkusu roketin şehir merkezine düşmesiyle artmıştı. Ancak Pazar gününden sonra boşalan sokaklar eski haline dönüyor.

Tedirginlik sürüyor

Dükkânların önünde toplanan esnaf, hem koalisyonun bombardımanı hem de Türkiye’den yapılan top atışlarının etkili olduÄŸunu konuÅŸuyor. IŞİD’in roket saldırılarının tekrar baÅŸlayabileceÄŸi konusunda tedirgin olsalar da, dükkânlarını açabildikleri için mutlular.

Tatlıcıda çalışan Ali, satışların normale döndüğünü söylüyor:

“Ben sadece iki gün açmadım dükkânı. O zaman açanlar da vardı. Ama satış yoktu zaten. Kimse gelip gitmiyordu, sokaklar boÅŸtu. Åžimdi normale dönüyor, uzun sürmedi neyse ki… Burayı Kilisliler kadar Suriyeliler de hareketlendiriyor, onlar da korkmadığı için, çarşıya çıktığı için seviniyoruz.”

Dükkânlar açık olsa da satış yoktu

Valilik yakınlarındaki iÅŸlek caddelerden Cumhuriyet Caddesi’nde dükkânlar yine açıldı. Korktukları için dışarı çıkmadığını söyleyen Suriyeliler de alışveriÅŸte ya da iÅŸlerinin başında.  Kuruyemişçi iÅŸleten Mehmet Fikri, dükkânını hiç kapatmayanlardan:

“Ben hiç kepenk kapatmadım, korkunun ecele faydası yok. Ama kimse gelmiyordu, satış yoktu. Çay bahçesi iÅŸleten bir arkadaÅŸ var, onunla oturuyorduk bütün gün. Åžimdi yine hareketlenmeye baÅŸladı. Televizyondan izliyoruz, koalisyon vuruyormuÅŸ. Burayı da görüyorsunuz asker, polis kaynıyor. Türkiye de sınırdan bir ÅŸeyler yapıyor demek ki, roket atılmadı kaç gündür. Ama hâlâ tedirginiz, kapı çarpmasına yerimizden zıplıyoruz. Umarım bir daha atılmaz roket.”

 
 

 

Caddede göze çarpan tek ÅŸey, Suriyelilerin iÅŸlettiÄŸi kuyumcular. Onlar yine bir gerginlik yaÅŸanmasından korkuyor ve “Bizim dükkânın camları kırılırsa, kaybedecek ÅŸeyimiz çok. Emin olana kadar bekliyoruz” diyorlar.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.