Sosyal Medya

Güncel

ErdoÄŸan: Anayasada Ä°slam'a vurguya gerek yok

Erdoğan, laikliğin kaldırılmadan anayasada İslam'ın vurgulanmasına gerek olmadığını savunarak bu tür değerlendirmeleri "boş şeyler" olarak nitelendirdi ve laiklik anlayışına açıklık getirdi



CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, Anayasa’da laikliÄŸe dokunmadan Ä°slam’a vurgu yapılması yönündeki deÄŸerlendirmeleri “boÅŸ ÅŸeyler” olarak deÄŸerlendirerek “Devletin tüm inanç gruplarına eÅŸit mesafede olması esas alınıyorsa, özellikle Ä°slam’a vurgu yapmaya ne diye ihtiyaç olsun?” dedi.

Azerbaycan ziyaretinin ardından geçtiÄŸi Hırvatistan’da, kendisine eÅŸlik eden gazetecilerin sorularını cevaplayan CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, TBMM BaÅŸkanı Ä°smail Kahraman’ın “Yeni anayasada laiklik olmamalı” sözüyle baÅŸlayan tartışmalara deÄŸindi.

“Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin baÅŸkanının aÄŸzına herhalde kimse kalkıp kilit vuracak deÄŸil. Bu insan, hayatı siyasetin içinde geçmiÅŸ biri. Ortada bir Anayasa çalışması var, o da görüşünü söylemiÅŸ. BeÄŸenirsin beÄŸenmezsin, o ayrı mesele” diyen ErdoÄŸan görüşlerini şöyle ifade etti:

“Peki bu konuda, Tayyip ErdoÄŸan olarak siz ne düşünüyorsunuz? diye soruyorsanız, benim düşüncem AK Parti’yi kurduÄŸum dönemden itibaren belli. Laiklikle ilgili düşüncemizin ne olduÄŸu, kurucusu olduÄŸum AK Parti’nin programında kayıtlı. Kaldı ki Ä°smail Bey de AK Parti’nin mensubu olarak parlamento baÅŸkanı olarak seçildi. Bu da onun, AK Parti programında belirtilenleri kabul ederek oraya gelmiÅŸ olduÄŸunu gösterir. Ben bu konudaki görüşümü, Mısır’da Kahire’de o dev opera binasındaki konuÅŸmamda da söyledim. Hatta o zaman, ÅŸimdi hapiste olan Müslüman KardeÅŸler yetkilisi Muhammed Bedii, ‘Bu dediÄŸiniz nasıl bir ÅŸey?’ diyerek ÅŸaÅŸkınlığını dile getirmiÅŸti. Ben de kendisini kahvaltıya çağırmıştım. Kahvaltıda kendisine anlatmamın akabinde de ‘Böyle olduktan sonra ben de bunu tasvip ediyorum’ demiÅŸti. LaikliÄŸi, ladinilik, din karşıtlığı gibi sunar ya da uygularsanız, elbette itirazlarla karşılaşırsınız. Oysa laiklik, devletin, tüm inançlara, ateistler dahil tüm gruplara eÅŸit mesafede olması; tüm inanç gruplarının devletin güvencesi altında olmasıdır. Türkiye’de TBMM BaÅŸkanı’mızın bazı ifadelerinden hareketle yaygara koparılarak bir yere varılabileceÄŸini düşünmüyorum. Ama muhalefette her olayda sadece hakaret peÅŸinde koÅŸanlar olduÄŸu da malum. BaÅŸlarındaki zatın saÄŸda solda benimle ilgili hakaretamiz konuÅŸmaları ortada.”

"Ä°SLAM'A VURGU GEREKSÄ°Z"

“Nüfusumuzun yüzde 99’u Müslüman, dolayısıyla Anayasa’da laikliÄŸe dokunmadan, Ä°slam’a biraz daha vurgu yapalım” biçiminde bir düşünceyi “boÅŸ ÅŸeyler” olarak nitelendiren ErdoÄŸan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bunların hepsi boÅŸ ÅŸeyler. Anayasa’da bu ülkedeki tüm dini grupların inançları güvence altına alınıyorsa, devletin tüm inanç gruplarına eÅŸit mesafede olması esas alınıyorsa, özellikle Ä°slam’a vurgu yapmaya ne diye ihtiyaç olsun? Yeni Anayasa konusunda da önemli olan, ülkemize yakışanı yapmaktır. Hatta gerekiyorsa, ÅŸu anda ABD’de olduÄŸu gibi, içeriÄŸi belli ara baÅŸlıklardan, içeriÄŸi fıkralardan oluÅŸan, kısa bir Anayasa yapılmalı. Ki arkadaÅŸların birçoÄŸu, mesela Mustafa Åžentop Hoca da bu iÅŸe olumlu bakıyor. Bu iÅŸi süratlendirir diye düşünüyorum. Bir baÅŸkanlık sistemini konuÅŸuyorsun, kıyamet kopuyor. Ä°tirazları da biz söyledik diye! Ama önerebildikleri bir alternatif de yok. Patinaja son vermek, patinajdan kurtulmak lazım. Ãœlkenin, çift baÅŸlılık görüntüsünden kurtulması lazım. Bu baÅŸarılırsa ülke hızlı mesafe alır. Halk buna hazır aslında. Sıkıntı, siyasi kadroların başındakilerde. Temenni ederim ki bu sıkıntılar aşılır.”

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.