Sosyal Medya

Dünya

'Yücelciler'in liderinin çikolata kağıdına yazdığı mektup

1948'de Tito rejimi tarafından idam kurşuna dizilen Yücelciler'in liderlerinden Şuayp Aziz, ölmeden önce bir çikolata kağıdının üzerine eşine hitaben yazdığı mektup bulundu



Makedonya’nın baÅŸkenti Ãœsküp’te 1948’de Komünist rejim tarafından idam edilen Yücelciler’in lideri Åžuayp Aziz’in idamdan önce çikolata kağıdına yazdığı bir mektup bulundu.

Gerçek Hayat dergisinden Leyla Åžerif Emin, bu haftaki makalesinde Yücelciler TeÅŸkilatı’nın idam edilen liderlerine yer verdi.

Şuayp Aziz'in kurşuna dizilmeden önce bir çikolata kağıdı üzerinde eşine yazdığı mektup yıllar sonra bulundu. Mektupta şu ifadeler yer alıyor:

Sevgili hayat arkadaşım Nigar, evlatlarım Ãœlker, Turan Erktan ve küçük yavrucuÄŸum, artık sizden ayrılıyorum. Size doyamadım. Kader böyle yazmış yazımı. Nigar, evlatlarıma güvenesin, iki gözün gibi bakasın. Çocuklarımı her vakit benim için öpesin, koklayasın. Onları okutmaya çalış. O evde yaÅŸatma, baÅŸka bir binada yaÅŸatmaya çalış. Bu günden sonra o yavruların babaları yok, yalnız anaları vardır. Ona güvensinler, hakkınızı helal ediniz. Milletimin kurbanıyım.”

YÃœCELCÄ°LER KÄ°MDÄ°R?

1940’lardan sonra Makedonya topraklarında Türklerin milli varlıklarını, manevi deÄŸerlerini, örf adet ve geleneklerini korumak ve yaÅŸatmak için kurulan Yücel TeÅŸkilatı etrafında birleÅŸen kiÅŸilere Yücelciler adı veriliyor.

TeÅŸkilat BaÅŸkanı Åžuayb Aziz, Ãœsküp Ataullah Efendi Medresesi'nde eÄŸitim görmüştü. Fıkıh, kelam ve tasavvuf konularında eÄŸitim aldığı Mısır El Ezher Ãœniversitesi'ni ikincilikle bitirmiÅŸti. Ankara'yla üniversite öğretim üyeliÄŸi için baÄŸlantı kurmuÅŸ ancak 2. Dünya Savaşı'nda sınırların kapanmasıyla Türkiye'ye gidememiÅŸti. Ãœsküp’te üst düzey devlet görevlerini reddederek teÅŸkilat faaliyetleriyle uÄŸraÅŸtı. Geçimini çiftçilikle saÄŸladı.

Yücelciler en çaplı organizasyonu Ãœsküp ve Köprülü ÅŸehirlerinde gerçekleÅŸtirdi. Gizlilik ilkesine son derece riayet eden teÅŸkilat üyeleri yeni alfabeyle ilk Türk gazetesi Birlik’i 23 Aralık 1944’te çıkarmaya baÅŸladı. Gazete logosunun yanında cami resmi vardı. Daha sonra gazeteyi ele geçiren komünistler cami resmini kaldırdı.

Ãœsküp Radyosu’nda ilk Türkçe yayını Yücelciler yaptı. Aynı zamanda çok sayıda Türk öğretmenin yetiÅŸtiÄŸi kurslar düzenlendi. Buralarda Türkçe dersleri verildi. Makedonya’nın en iyi öğretmenleri arasındaki üyeler, Türklerin yaÅŸadığı en ücra köylere kadar giderek öğrenciler için Türk alfabeli okuma kitapları hazırladı. Hapis yıllarında bile Ãœsküp Türk Tiyatrosu’nda sahnelenmek üzere çok sayıda tiyatro eserini Türkçeye çevirdiler.

1947'de Tito, Stalin'in de baskısıyla Yugoslavya"daki bütün milliyetçi teşkilatları ortadan kaldırmaya çalıştı. İlk tutuklamalar 1947 Ağustosunda gerçekleşti. İlk grup tutuklu 16 kişinin duruşması 19 Ocak'ta başladı. Bu süreçte basın aracılığıyla ve hoparlörler kullanılarak Yücelciler aleyhinde kamuoyu oluşturuldu, Türkler sindirilmeye ve psikolojik baskı altına alınmaya çalışıldı.

Tutuklanan Türklerin avukat tutmalarına izin verilmedi. Yönetimin tayin ettiği avukatlar da hapis korkusuyla savunma yapmadı. 25 Ocak'ta mahkeme jet hızıyla kararını verdi. 27 Şubat 1948 tarihinde dört teşkilat üyesi Şuayb Aziz, Adem Ali, Ali Abdurrahman ve Nazmi Ömer kurşuna dizilerek idam edildi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.