Sosyal Medya

Dünya

İspanyolların 'siesta' alışkanlığı sona erebilir

Başbakan Rajoy ve partisi tarafından ortaya atılan Greenwich saat dilimine geçilmesi ve çalışma saatlerinin değiştirilmesiyle ilgili önerge Senato'da kabul edilerek, Meclis'e gönderildi. Yeni çalışma saatlerinin uygulanması halinde İspanyollarının siesta alışkanlığının sona ereceği tahmin ediliyor



İspanya'da 1942 yılında dönemin Nazi Almanyası baz alınarak değiştirilen saat diliminin, 74 yıl sonra tekrar Greenwich'e göre değiştirilmesi gündeme geldi.

Başbakan Mariano Rajoy'un geçen ay dile getirdiği, Greenwich saat dilimine geçilip, çalışma saatlerinin değiştirilmesiyle ilgili öneri somutlaştırıldı, Halk Partisi (PP) tarafından bir önerge olarak bugün Senato'ya sunuldu.

PP'nin çoğunluğa sahip olmasından dolayı Senato'da kabul edilen söz konusu önergede, çalışma saatlerinin değiştirilmesi ve Greenwich saat dilimine geçilmek istenmesindeki gayenin, "kişilerin özel ve aile yaşantısı haklarını korumak, yaşam ve iş kalitesini artırmak" olduğu vurgulandı.

PP adına yapılan konuşmalarda, çalışma saatinin uzun olmasının insanlarda stresi artırdığı ve daha çok iş kazasına neden olduğu belirtildi.

İstatistiklere göre İspanyolların 3'te 1'inin öğle yemeğini evinde yediği de hatırlatılarak, çalışma saatleriyle ilgili yeni düzenlemelerin sosyal düzeni koruması gerektiği ifade edildi.

Günümüz İspanyasında çalışma saatleri genel olarak 10.00-20.00 arasında olurken, kabul edilen önergede yasal bir değişiklik yapılıp iş gününün saat 18.00'da sona ermesi ve Greenwich saat dilimine geçilmesi öngörülüyor.

Bu arada Senato'da kabul edilen önerge, yasa tasarısı olarak tartışılmak üzere Meclis'e gönderildi.

Geçen yıl 20 Aralık'ta yapılan genel seçimlerden sonra hükümetin kurulamadığı İspanya'da erken seçim olasılığı her geçen gün artarken, mevcut durumda 2011'den bu yana iktidarda olan PP ülkeyi yönetmeye devam ediyor.

Ancak Meclis'te yeterli çoğunluğu bulunmayan PP'nin, çalışma saatlerinin ve saat diliminin değiştirilmesiyle ilgili hazırlanacak yasanın kabulü için diğer siyasi partilerin desteğini alması gerekiyor. Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) veya Ciudadanos gibi partiler söz konusu değişiklikten yana olsa da bu konuda PP'nin tek başına hazırladığı bir yasa tasarısına destek vermekten kaçınıyorlar.

1940'lara kadar Greenwich saat diliminde olan İspanya, 2. Dünya Savaşı sırasında İngiltere ve bazı ülkelerle birlikte Nazi Almanyasına uyum sağlamak ve işçilerin daha uzun süre gün ışığında çalıştırılmaları için Orta Avrupa saat dilimine geçmişti.

Savaşın ardından Ä°ngiltere ve diÄŸer ülkeler Greenwich saat dilimine dönse de Diktatör Franco yönetimindeki Ä°spanya, bunu yapmamıştı. 70 yıldan uzun bir süredir devam eden mevcut çalışma saatlerinden dolayı Avrupa'nın birçok ulusundan farklı bir hayat tarzı olan Ä°spanyolların tekrardan Greenwich'e dönmeleri halinde öğle uykusu (siesta) veya akÅŸam geç yemek gibi bazı alışkanlıklarından feragat etmek zorunda kalacakları tahmin ediliyor.

İspanya'da güney bölgeleri başta olmak üzere saat 14.00 ila 17.00 arasında birçok dükkan kapalı olurken, bu saatler arasında İspanyolların öğle yemeği yiyerek, siesta yaptıkları biliniyor. İşten çıkış saati ve güneşin geç batmasından dolayı İspanyolların saat 22.00'dan sonra akşam yemeğine oturma alışlanlıkları da bulunuyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.