Sosyal Medya

Coğrafyamız

Pakistan ve Hindistan arasında temel sorun: Keşmir...

Resmi ziyaret için Hindistan'a giden Pakistan Dışişleri Bakanı iki ülke arasındaki sorunları ele aldı. İki bakanın öncelikli konusu ise keşmir'di.



Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'ye giden Pakistan Dışişleri Bakanı Azaz Ahmed Chaudhry, Hindistanlı mevkidaşı Subrahmanyam Jaishankar ile ikili görüşme yaptı. Bakanların gündeminde başta Keşmir olmak üzere öncelikli konular yer aldı.

ÖNCELİKLİ KONU KEŞMİR

Hindistan Dışişleri Bakanı ile yapılan ile yapılan görüşmeler sonrasında Pakistan; "Keşmir görüşmelerimizin odak noktası olamaya devam ediyor." açıklaması yaptı.

Hindistan DışiÅŸleri Bakanı Subrahmanyam Jaishankar ve Pakistanlı mevkidaşı Azaz Ahmed Chaudhry bugün biraraya geldi. 

Pakistan Yüksek Komisyonu KeÅŸmir öncelikli olmak üzere iki ülke arasında çözüm bekleyen sorunlar olduÄŸunu söyledi. Pakistan Dışileri Bakanlığı KeÅŸmir'in temel sorun olmaya devam ettiÄŸini söyledi.

Pakistan Yüksek Kurulu tarafından yayımlanan açıklamada, "Dışişleri Bakanı Chaudhry, Jaishankar ile yaptığı toplantıda Keşmir ile ilgili BM kararları ve Keşmir halkının istekleri doğrultusunda adil bir çözüm gerektiğini vurguladı. Pakistan Dışişleri Bakanı Asya'nın Kalbi İstanbul sürecinde Kıdemli memurlar toplantısına katılmak için gün boyu burada kalacak" denildi.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Nafees Zakaria, iki ülkenin Dışişleri Bakanlarının yaptıkları görüşmede Pakistan Dışişleri Bakanı Chaudhry'nin, Hindistan dahil tüm komşularla dostane ilişkiler sağlamak konusunda Pakistan'ın kararlılığını vurguladığını açıkladı.

Zakaria bölgede barış ve refah için Keşmir öncelikli olmak üzere Hindistan'la olan bütün sorunları görüştüklerini açıkladı.

Hint Ä°stihbarat teÅŸkilatının ve Wing's analiz (RAW) adlı Dış Ä°stihbarat grubunun Pakistan'da yıkıcı faaliyetlerde bulunmasından duydukları endiÅŸeyi dile getirdi.

İKİNCİ ÖNCELİK BELUCİSTAN

Dışileri Bakanları ayrıca Belucistan'da tutuklanan Kulbhushan Jadhav konusunu da ele aldılar.

Pakistan hükümeti, tutuklandığı açıklamasının ardından Jadhav'ın itiraflarını içeren bir video yayınlamıştı. Pakistan Ordusu Bilgilendirme Merkezi ISPR tarafından yayınlanan videoda Jadhav, Belucistan'daki ayrılıkçıları destekleyerek Pakistan'da huzursuzluk çıkardığını itiraf ediyordu.

Jadhav videoda Hindistan'ın RAW kısaltması ile bilinen dış istihbarat servisi adına çalıştığını, bu servis adına Belucistan ve Karaçi'de operasyonlar yürüttüğünü açıklıyor.

Jadhav “RAW, Pakistan içerisindeki Beluç özgürlük hareketi ile ilgili bazı faaliyetlerde bulunmaktadır” açıklaması yaparak, 2013 yılında RAW tarafından kiralandığını söylemiÅŸ ve “o zamandan bu yana RAW adına Belucistan ve Karaçi'de operasyonlar yürütüyor ve Karaçi'de istikrarı bozmak için çalışmalar yürütüyordum” demiÅŸti.

Hindistan tarafı ise Jadhav'ın Hindistan vatandaşı olduğunu doğrularken artık donanmada görevli olmadığını kendisine erken emeklilik verildiğini açıklamıştı.

ALMANYA: JADHAV'I  TALÄ°BAN YAKALAYIP PAKÄ°STAN'A SATTI

Bahreyn, Kuveyt ve Suriye'de görev yapmış olan Alman diplomat Gunter Mulack, Pakistan'ın Karaçi kentinde açıklamalarda bulunarak, Hindistan donanması askerlerinden Kulbhuşan Jadhav'ın Taliban tarafından kaçırılarak Pakistan istihbaratına satıldığını iddia etmişti.

RAW ajanı Jadhav mart ayında Belucistan'da yakalanmıştı. 

ÜÇÜNCÃœ KONU SAMJHAUTA EXPRESS SALDIRISI

Pakistan'ın Lahor ile Hindistan'ın Yeni Delhi ÅŸehirleri arasında haftada 2 kez gerçekleÅŸen tren seferi sırasında 2007 ÅŸubat ayında gece yarısına doÄŸru terör saldırısı yapılmıştı. Yeni delhinin 80 kilometre yakınındaki Panipat ilçesinde tren yoluna bırakılan bomba yüklü araçlar patlatılmış, çoÄŸu Pakistanlı sivil olan 68 kiÅŸi hayatını kaybetmiÅŸti

Samjhauta Express saldırısı şüphelilerinin serbest bırakılması konusunu da görüşüldü. 42 Pakistanlının hayatını kaybettiği haberde soruşturma raporunun paylaşılmasını istedi.

2 Ocak 2016 sabahı Hindistan'ın Pakistan sınırı yakınlarındaki Pathankot askeri üssüne saldırı yapılmış olayda 11 kişi ölmüştü. O tarihten bu yana durdurulan barış görüşmelerine yeni bir adım atılmış oldu.

KEÅžMÄ°R SORUNU

İngiltere'den 1947'de bağımsızlıklarını kazanan Hindistan ve Pakistan, Keşmir nedeniyle 1948, 1965 ve 1971 yıllarında 3 kez savaştı. Hindistan, Pakistan'ı, çeşitli grupları Cammu Keşmir eyaletinde saldırılar düzenlemeleri için silahlandırmakla suçluyor. Cammu Keşmir'deki şiddet olaylarında 70 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği düşünülüyor.

Hindistan, Müslümanların çoğunlukta olduğu Cammu Keşmir'de yarım milyon asker bulunduruyor.

Hindistan, Afganistan, Pakistan ve Çin Halk Cumhuriyeti'ni sınırdaşı olan bölge fiilen dört parçaya ayrılmış durumda. Kuzeydeki kısmı Pakistan tarafından kontrol edilirken, batısında sadece Pakistan'ın tanıdığı "Azad Keşmir İslam Cumhuriyeti" yer alıyor. Güneyde, Hindistan tarafından kontrol edilen Cammu-Keşmir bölgesi bulunuyor. Doğuda ise, Çin'in 1962'de ele geçirdiği "Aksai Çin" bölgesi ile Pakistan'ın Çin lehine vazgeçtiği bölge yer alıyor. Keşmir'in yaklaşık olarak yüzde 45'ini Hindistan, yüzde 35'ini Pakistan, yüzde 20'sini ise Çin kontrol ediyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.