Sosyal Medya

Güncel

Mustafa Şentop: Laikliği Anayasa metninden çıkarmayı tartışmadık bile

Meclis Başkanı İsmail Kahraman'ın "Yeni anayasada laiklik olmamalı" ifadesine yönelik muhalefetin eleştirilerinin ardından konuşan Anayasa Komisyonu Başkanı AK Partili Mustafa Şentop, Laikliğin Anayasa metninden çıkarılmasını tartışmış bile değiliz, Meclis Başkanı partisi adına konuşmuyor" dedi.



Meclis BaÅŸkanı Ä°smail Kahraman'ın "Yeni anayasada laiklik olmamalı" ÅŸeklindeki sözlerine muhalefetten gelen tepkilere yanıt veren Anayasa Komisyonu BaÅŸkanı AK Partili Mustafa Åžentop, "LaikliÄŸin Anayasa metninden çıkarılmasını tartışmış bile deÄŸiliz, Meclis BaÅŸkanı partisi adına konuÅŸmuyor. Sorun laiklikte deÄŸil, laikliÄŸin uygulanmasında" dedi. 

Bahçeli: Meclis Başkanı bu yanlışından dönmeli

Partisinin grup toplantısı çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtlayan MHP Genel BaÅŸkanı Devlet Bahçeli de,"LaikliÄŸin tartışmaya açılması doÄŸru deÄŸil" dedi ve "Meclis BaÅŸkanı Kahraman bu yanlışından dönmeli" ifadesini kullandı. 

Bahçeli'nin sözleri şöyle:

"Seçilmiş bir Meclis Başkanımızın Anayasa'nın ilk dört maddesini tartışmaya açması doğru bir yaklaşım değildir. Bir yandan anayasa değişikliği üzerinden düşüncelerinizi ortaya koyacaksınız ama bu düşüncelerinizin gerçekleştirilmesinde milletimizin ön şart ve kabûlü olan 4 maddenin içerisinde olan laikliği tartışmaya açacasksınız. Bu doğru bir düşünce olmamıştır.

Sayın Meclis Başkanı bu hatasından dönmelidir. Türykiye'yi bir başka yere sürükleyebilecek, istismarlara vesile olabilecek bir karanlık kuyuya sürüklenmesine vesile olmamalıdır."

Bahçeli, bir gazetecinin "Yani ne demek istiyorsunuz, sözünü geri mi almalıdır, istifa mı etmelidir?" şeklindeki sorusuna da "Ne söylemişsem onu anlayın" yanıtını verdi.

Kahraman ne demiÅŸti?

Meclis BaÅŸkanı Ä°smail Kahraman, Ä°slam Ãœlkeleri Akademisyen ve Yazarlar BirliÄŸi AY-BÄ°R'in düzenlediÄŸi "Yeni Türkiye Konferansları"nın altıncısında, "Laiklik bir kere yeni anayasada olmamalıdır" demiÅŸti.

Kahraman, sözlerinin devamında şu ifadeleri kullanmıştı:

"Dünyada üç anayasada laiklik var. Fransa, Ä°rlanda, bir de Türkiye'de var. Tarifi de yok. Ä°steyen, istediÄŸi gibi bunu yorumluyor. Böyle bir ÅŸey olmamalıdır. Dindar anayasa meselesinden anayasamızın kaçınmaması lazım. Dini olarak bahsetmesi lazım" 

CHP istifa istedi, AKP 'Gündemimizde yok' dedi

Kahraman'ın sözlerini CHP Genel BaÅŸkanı Kemal KılıçdaroÄŸlu twitter hesabından yaptığı açıklamada eleÅŸtirmiÅŸ, "Toplumsal barışımıza çoktandır kastedenlerin bu ilkeyi yok saymasına ÅŸaşırmamalıyız. Laiklik, herkes dinini özgürce yaÅŸasın diye var Ä°smail Kahraman" demiÅŸti.

CHP Grup BaÅŸkanvekili Levent Gök de Meclis BaÅŸkanının istifasını istemiÅŸti. 

EleÅŸtirilere yanıt veren AKP Grup BaÅŸkanvekili Naci Bostancı, "AK Parti'nin laiklikle ilgili problemi yoktur. Anayasa taslağında böyle bir gündemimiz de yoktur" ifadesini kullanmıştı. 

Kaynak: Al Jazeera, AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.