Sosyal Medya

Güncel

Türkiye'den NATO'ya entegre yeni savunma sistemi

Türkiye, orta, yüksek ve alçak irtifa projelerinin yanında NATO'ya entegre yeni bir savunma sistemi yapacak



Savunma Sanayi Müsteşarı İsmail Demir, Türkiye'nin NATO'ya entegre yeni bir savunma sistemi yapacağını söyledi.

Hürriyet'ten Deniz Zeyrek'in haberine göre Füze savunma sisteminde projenin iptal olmadığını ancak ihaleyi kapattıklarını söyleyen Demir şöyle konuştu:

"Roketsan, Havelsan gibi şirketlerimizin içinde olduğu bir yapı geliştirme sürecine girecek. Zaten orta, yüksek ve alçak irtifa projelerimiz sürüyor. 16, 20 kilometre menzilde vuracağınız bir sistem yapıyorsunuz. Bunun biraz daha menzilini artırıp gelen tehditleri daha önceden haber alıp daha yüksek bir irtifada ya da daha ileri bir menzilde karşılayan bir sistem yapıyoruz. Artık gündemde doğrudan bir alım olmadığı için adım adım geçeceğimiz sistemi zaten NATO'ya entegre olarak yapacağız."

KİLİS'E ÇÖZÜM SİLAHLI İHA

Kilis'in Katyuşalara hedef olmasının Türkiye için yeni bir tehdit olduğunu belirten Demir "Bunlar, teknoloji kullanarak önceden fark edilip müdahale edilmesi zor unsurlar. Bu tür ilkel sistemlerle aktif mücadele eden ülkeler var. Ancak örneğin İsrail'in karşılayabildiği ilkel silahlarda bile belli bir oranda başarı sağlanıyor. En doğru yöntem bölgeyi gözleyip hareketli tehdidi izleyip anında kaynağında vuracak bir kabiliyete sahip olmak. Silahlı İHA'lar gibi" diye konuştu.

Bir komuta kontrol sistemi, hedef belirleme, değerlendirme, hangi silahınızın hangi aşamada aktif olacağını bilen bir karar sistemi bulunduğunu kaydeden Demir şöyle konuştu:

"ÖrneÄŸin, sınır ötesi hedefler için Fırtına obüsleri kullanıldı. Bu komuta kararıdır. Sınır ötesine daha deÄŸiÅŸik ÅŸekillerde müdahale edecek roket sistemleri de mevcut. Ancak komutanlar obüsleri seçti. Bizim iÅŸimiz talepleri karşılamak." Demir geçmiÅŸte talep geldiÄŸinde ‘nereden alırız' diye baktıklarını hatırlatarak artık ‘neyi nasıl geliÅŸtirebiliriz' moduna geçtiklerine iÅŸaret etti. Demir şöyle konuÅŸtu: "Çok iyi biliyoruz ki satın alma bir yere kadar. Bir ülkenin her ÅŸeyini kendisi yapması da mümkün deÄŸil. Öncelik sıralaması yapıp kritiklik çalışması yapacaksınız. Türkiye'nin aktif mücadele içinde olduÄŸu alanlarda acil ihtiyaçları var. Bu ihtiyaçları bir an önce temin etmek için ÅŸirketlerimiz devredeler. Sloganımız ÅŸu; ‘insan yapısı bir ÅŸey ise biz onun daha iyisini yaparız.'"

"BAÄžIMLILIK HER ZAMAN SIKINTI OLUÅžTURUR"

Demir şöyle devam etti: "Cirit, mızrak gibi isimler yerliliğin sembolü oldu. Üretimde de yerlilik oranı çok çok yüksek. Ancak, yerlileşmenin önemli boyutlarından biri tahrip, takip ve hassasiyet açısından da daha iyi bir yerli üretmek. Yerlilikte hedefimiz yüzde 100. Bağımlılık her zaman sıkıntı yaratır. Sonuçlar, 35 bin kişinin çalıştığı, 500 alt yüklenicinin oluştuğu sektörümüzü motive ediyor. 15 milyar dolar geliştirme projesi hacmi var. Bunlar pahalı projeler ve daha fazla kaynak ayrılmalı. Savunma sanayine ayrılan para sadece askeri harcama olarak görülmemeli. Çünkü elde ettiğimiz bilimsel bilgi ve teknolojiyi aktarıyoruz."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.