Sosyal Medya

Güncel

Guatemala sınırında öldürülen çocuk diplomasiyi gerdi

Belize'li askerlerin Guatemalalı 13 yaşındaki bir çocuğu toprak anlaşmazlığı olan sınır köyünde öldürmelerinin ardından gerilen iki ülke diplomasisinin ardından Belize'nin sınıra asker yığdığı açıklandı



Guatemala ile sınır sorunu yaşayan Belize'de son haftalarda gerginlik yeniden yükseldi.

Belize askerlerinin 13 yaşındaki bir çocuğu öldürmeleri üzerine gerilen iki ülke sınırı boyunca 3 bin Belize askerlerinin gönderildiği Guatemala hükümetince duyurularak kınandı.

Belize askerlerinin saldırgan tutumundan dolayı Guatemala ile iki ülke arasındaki ikili ilişkilerin gerilmesi sert bir açıklama ile eleştirildi.

Peten köyünde bulunan ekin eken Julio Rene Alvarado Ruano, babası ve 11 yaşındaki kardeÅŸi geçtiÄŸimiz Ã§arÅŸamba Belize askerleri tarafından saldırıya uÄŸramıştı.

Guatemala Devlet BaÅŸkanı Jimmy Morales saldırıyı "korkakça ve saldırganca" olarak tanımlarken Belize büyükelçisini görüşmek üzere çağırdı. Adaletin yerine gelmesi için sorumluların araÅŸtırılmasını istedi. Guatemala DışiÅŸleri Bakanlığı yapılan otopsi sonucu çocuÄŸun askeri bir tüfekle sekiz kez vurulduÄŸu tespit edildi. Aynı zamanda 1999 yılından bu yana toplam 9 kiÅŸinin Belizeli askerler tarafından vurulduÄŸunu sözlerine ekledi.

Guatemala ve Belize eski Ä°ngiliz sömürgesi iki ülke. 150 yıldan uzun zamandır toprak anlaÅŸmazlıkları devam ediyor. Belize 1981 yılında Guatemala'dan bağımsızlığını ilan etti. Guatemala 1991 yılında Belize'nin bağımsızlığını tanıdı ancak yine de Belize'nin bazı bölümlerinin kendi ülke topraklarında olduÄŸunu iddia ediyor.

İki ülke arasında Aralık 2008'de imzalanan anlaşmayla kalıcı çözüm için Uluslararası Adalet Divanı'na başvurulması kararlaştırılmıştır.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.