Sosyal Medya

Güncel

ABD, Gülnara Kerimov'a dava açtı

ABD Adalet Bakanlığı, Özbekistan cumhurbaşkanı İslam Kerimov'un kızı ve ortakları hakkında rüşvet davası açtı



ABD Adalet Bakanlığı, Gülnara Kerimova ve arkadaşı aleyhinde dava açtı.

Bloomberg haber ajansının bildirdiÄŸine göre, 21 Nisan'da ABD Adalet Bakanlığı Özbekistan’ı dikta rejimi ile yöneten Ä°slam Kerimov’un büyük kızı Gülnara Kerimova ve onun ticaret ortakları aleyhinde New York'taki Manhattan federal mahkemesinde dava açtı.

ABD Adalet Bakanlığı, Gülnara Kerimova ve onun ticaret ortaklarını ABD hükümetinin Ä°sviçre’nin çeÅŸitli bankalarında bulunan 550 milyondan fazla parayı iade talebini ihmal etmekle suçluyor.

Manhattan federal mahkemesine başvuran Amerikalı savcılar, Gülnara Kerimova ve ortaklarının şubat ayında üç banka hesabı üzerinden yapılan şikayete herhangi bir cevap verilmediğini açıkladı.

Azadlık radyosunun haberine göre, ÅŸubat ayındaki dilekçede Gülnara Kerimova’nın ismi geçmiyor. Sadece "Ãœst düzey bir Özbek hükümet yetkilisinin yakın akrabasına rüşvet verildiÄŸi" belirtiliyor. ABD Adalet Bakanlığının mahkemeye baÅŸvurusunda ise Gülnara Kerimova ve ortaklarının isimleri geçiyor.

Davanın Amsterdam’da bulunan VimpelCom hakkında açılan rüşvet iddiası üzerine açıldığı bildirildi.

Daha önce Vimpelcom şirketi Özbekistan'daki Unitel telekomünikasyon şebekesine ait bu davanın kapatılması için Amerika Birleşik Devletleri ve Hollanda makamlarına 795 milyon dolar ceza ödemeye hazır olduğunu açıklamıştı.

ABD Adalet Bakanlığının mahkemeye açtığı davada Gülnara Kerimova’nın yanında, onun 6 iÅŸ ortağının ve Cebelitarık merkezli Takilant Ltd ÅŸirketi dahil iki ÅŸirketin adı geçiyor.

Dilekçede Takilant Ltd şirketinin sahibi Özbekistan Cumhurbaşkanının akrabası olduğu belirtiliyor.

2016 yılının ocak ayında Özbekistan hükümeti ABD yetkililerine müracaat ederek, yurt dışındaki bankalarda dondurulan paraların suç grupları tarafından çalındığını ve onların ülkeye iade edilmesini istemiÅŸti. Bu belgede Gülnara Kerimova’nın adı yazılmamış, ama onun en yakın iki yardımcıları Rüstem Madumarov ve Gayane Avakyan suçlular olarak belirtilmiÅŸti.

Bloomberg haber ajansına göre, Özbekistan Cumhurbaşkanı basın hizmeti ve Washington'daki Özbekistan büyükelçiliği, ABD Adalet Bakanlığı Bakanlığının mahkemeye son dilekçesi konusunda henüz açıklama yapmadı.

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.