Sosyal Medya

Güncel

BM'nin PYD planına çok sert tepki!

Suriye’de ateşkesin sürdürülmesine yönelik Cenevre’deki görüşmelerin sürdüğü bir aşamada, Mistura’nın PYD ile görüşme planladığı öğrenildi.



Suriye’de ateÅŸkesin sürdürülmesine yönelik Cenevre’deki görüşmelerin sürdüğü bir aÅŸamada, Mistura’nın PYD-YPG ile görüşmeyi planladığı öğrenildi. Ankara, dünya barışını temin için kurulan BM’nin terör örgütleriyle görüşmesinin kabul edilemez olduÄŸunu belirtiyor.

Suriye’deki iç savaşın sonlandırılmasına yönelik görüşmeler ve ateÅŸkesi sürdürme çabaları sürerken, BirleÅŸmiÅŸ Milletler Suriye Ã–zel Temsilcisi Staffan de Mistura’nın PKK’nın Suriye’deki kolu PYD-YPG ile temas kurma hazırlığında olduÄŸuna yönelik bilgiler elde edildi. Ankara, Mistura’nın  PYD-YPG’yi Cenevre’de devam eden barış görüşmelerine dahil etmek için terör örgütü üyeleri ile temas kurmaya hazırlanan Mistura’ya tepkili.
 
Cenevre’de Suriye’de ateÅŸkesin sürdürülmesine ve barışının saÄŸlanmasına yönelik görüşmeler devam ederken, kritik bir bilgi açığa çıktı. AteÅŸkesin sürdürülmesine yönelik Cenevre’deki görüşmelerin sürdüğü bir aÅŸamada, BM Suriye Özel Temsilcisi de Mistura’nın PYD-YPG ile temas kurmaya hazırlandığına yönelik bilgiler elde edildi.
 
Cenevre’deki barış görüşmelerine ve ateÅŸkes kapsamına  IŞİD ve El Nusra dahil edilmemiÅŸti. Türkiye’nin PKK’nın Suriye kolu olduÄŸu gerekçesiyle karşı koyması üzerine PYD ve silahlı kolu YPG de Cenevre’ye dahil olamamıştı.
 
Ankara, terör örgütünün barış görüşmeleri masasına oturamayacağı konusunda kararlı bir tavır göstermiÅŸti. Ankara’dan o dönemde, PYD ve YPG’nin sadece Türkiye için tehdit oluÅŸturmadığı, Suriye’de birçok yerleÅŸim yerlerinde bulunan gerek kendisine destek vermeyen Kürt, Arap, gerekse Türkmenleri yerinden eden, yüzlercesinin ölümüne neden olan eli kanlı bir örgüt olduÄŸuna yönelik bilgiler paylaşılmıştı. Taraf ülkelere, PYD’nin onbinlerce insanı yerinden ettiÄŸine, göçe zorladığına yönelik bilgiler aktarılmıştı. Ãœlkesinden kaçan, denizlerde boÄŸulan binlerce Suriyeli’nin ölümünde PYD’nin de payı olduÄŸu bildirilmiÅŸti.

Temas hazırlığı

Paylaşılan bu bilgilere raÄŸmen, de Mistura’nın Cenevre görüşmelerine dâhil etmek için PKK’nın Suriye kolu olan PYD-YPG’lilerle temas kurma hazırlığında olduÄŸu anlaşıldı. Alınan bilgilere göre, Mistura beraberindeki bir heyetle birlikte, terör örgütü temsilcileri ile çok yakın zamanda bir görüşme yapmayı planlıyor. Ankara’daki güvenlik ve diplomasi kaynakları ise dünya barışını temin için kurulan BM’nin terör örgütleriyle görüşmesinin kabul edilemez olduÄŸunu belirtiyor. Kaynaklar, Mistura’nın bir DEAÅž terör örgütü veya El Nusra temsilcisi ile görüşemeyeceÄŸi gibi, ABD ve AB tarafından terör örgütü olarak tanınan PKK’nın Suriye uzanımı olan PYD ile de bu tür görüşmelerde bulunmasının kabul edilemeyeceÄŸini ifade ediyor. Kaynaklar, bunun BM’nin varoluÅŸ felsefesine ve BM temsilcisinin görev alanına aykırı olduÄŸunu belirtiyor. Ankara’da, PYD-YPG ile görüşülmesi yerine Mistura’nın PYD’nin emirleri aldığı Kandil’le doÄŸrudan görüşebileceÄŸi, ikisi arasında bir fark olmadığı tepkisi de gösteriliyor. 

Muhalifler tepkili

Suriyeli muhalif grupların oluÅŸturduÄŸu Müzakere Yüksek Komitesi (MYK) BaÅŸkanı Riyad Hicab de önceki gün Nizip Konteynerkent Konaklama Tesislerinde yaptığı açıklamada Mistura’ya tepki gösterdi. 
 
Hicab, birkaç kilometre uzaklıkta acı ve korkunç ÅŸartlar altında yaÅŸayan bir toplum olduÄŸunu ve bu nedenle konteynerkentte afete uÄŸramış bir toplum görüldüğünü söyledi. Bunun kendileri için acı verici olduÄŸunu ifade eden Hicab, “Zira insani muamele ile hedeflerini gerçekleÅŸtirmek için sivillere abluka uygulamayı araç olarak kullanan bir rejimin insanlık dışı muamelesi arasındaki farkı görebiliyoruz” diye konuÅŸtu. 
 
Hicap, “Biz Yüksek Müzakere Heyeti müzakerelerdeki katılımımızı, rejim ve müttefiklerin hava saldırıları neticesinde akıtılan kana, acımasız abluka neticesinde açlıktan ölen Suriyelilere, iÅŸkence sonucunda ölen Suriyelilere saygı olarak askıya aldık. Hava saldırısı, açlık veya iÅŸkence sonucunda ölen bütün o Suriyeliler Sayın Staffan de Mistura ve ekibinin gözünün önünde ölüyor. Sayın de Mistura 2 yıl önce BirleÅŸmiÅŸ Milletler Özel Temsilcisi olarak görevlendirildi. Bu süreç içerisinde Suriye’de ölümler, abluka altına alınan bölgeler ve ÅŸehirler çoÄŸaldı, katlandı. Nerede Sayın de Mistura ve ekibi?” diye konuÅŸtu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.