Sosyal Medya

Dünya

Vize muafiyetinde kriter muamması

Başbakan Davutoğlu, Türkiye’nin AB’ye vizesiz geçiş içi yerine getirmesi gereken kriterlerin ‘tek haneye indiğini’ söyledi. Ama aynı gün AB Uyum Komisyonu Başkanı, 72 kriterden yerine getirilmeyen 17 madde kaldığını söyledi. Hangi kriterlerin yerine getirildiğine dair her iki bakanlıktan da sağlıklı bilgi almak mümkün olmuyor.



 

BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu, 20 Nisan ÇarÅŸamba günü Strasbourg dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Vize muafiyeti için Ankara’nın yerine getirmesi gereken 72 kriterin tek haneye indiÄŸini, AB Bakanı Volkan Bozkır’ın elindeki listeyi kriterler yerine getirildikten sonra güncellediÄŸini söyledi:

“Vize muafiyeti ÅŸartları itibarı ile ciddi yol kat ettik. Junker ile de bunları konuÅŸtum, kimse bu kadar yüksek performans beklemiyordu. 72 kriter vardı ÅŸu anda tek haneye indi. Siyasi Etik Kanunu, Adli Suçluların Ä°adesi Kanunu Meclis’te. Sekiz tane uluslararası sözleÅŸmeyi bu hafta Komisyon’dan geçireceÄŸiz. Volkan beyin elinde bir liste, devamlı check atıyoruz. Her bakanlar kurulunda neredeyiz diye soruyorum. Biz Haziran’da vize muafiyetini alacağız arkadaÅŸlar.”

Ancak DavutoÄŸlu’yla aynı gün konuÅŸan TBMM AB Uyum Komisyonu BaÅŸkanı Mehmet Kasım Gülpınar, 55 kriterin yerine getirildiÄŸi bilgisini verdi. Meclis'te gazetecilerin sorularını yanıtlayan Gülpınar ÅŸu ifadeleri kullandı:

“Bir hafta önceki duruma göre, kanuni olarak 55 adet yükümlülüğümüzü yerine getirdik. Bununla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Önümüzde fazla zaman kalmadı ama bu çalışma temposuyla gidersek bizim için hedef 1 Mayıs'tı ama 1 Mayıs olmaz, 5 Mayıs olur, en azından mayıs başına kadar bunları tamamlama arzusundayız.”

Sağlıklı bilgi almak mümkün olmuyor

Hangi kriterlerin yerine getirildiğini, hangilerinin üzerine çalışılmaya başlandığı ve hangileriyle ilgili sürecin başlamadığı ile ilgili ise net bir bilgi almak zor.

DışiÅŸleri Bakanlığı yetkilileri konuyla ilgili bilgilerin AB Bakanlığı’nda olduÄŸunu söylüyor. AB Bakanlığı ise DışiÅŸleri Bakanlığı Konsolosluk Vize ve Dış Ä°rtibatlar Daire BaÅŸkanlığı’nın takibinde olduÄŸu bilgisini veriyor.

DavutoÄŸlu’nun ‘elinde bir liste var, her gün check atıyoruz’ dediÄŸi AB Bakanlığı, konuyla ilgili soruya “4 Mayıs’ta tüm kriterler yerine getirilmiÅŸ olacak” yanıtını verdi. Yerine getirilen kriterlerle ilgili sayının her gün deÄŸiÅŸtiÄŸini söyleyerek güncel bilgileri paylaÅŸmadı. Her iki bakanlıktan da saÄŸlıklı bilgi almak mümkün olmuyor. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.