Sosyal Medya

Güncel

Suriye görüşmeleri muhalefetsiz devam edecek

Staffan de Mistura, muhalifleri katılmama kararına rağmen görüşmeleri devam ettireceklerini açıkladı



BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Suriyeli muhaliflerin Cenevre'deki görüşmeleri askıya alma kararına raÄŸmen, BM'nin müzakerelere kalanlarla devam edeceÄŸini söyledi. 

De Mistura, Ä°sviçre'nin RTS kanalına verdiÄŸi röportajda, görüşmelere ivme kazandırılması için Uluslararası Suriye Destek Grubu eÅŸ baÅŸkanları ABD ve Rusya'nın ortak bir toplantı düzenlemesi gerektiÄŸini söyledi. 

Suriyeli muhaliflerin oluÅŸturduÄŸu Müzakere Yüksek Komitesi'nin (MYK) görüşmeleri ertelemesinin ardından BM'nin müzakerelere devam edip etmeyeceÄŸi sorusu üzerine Mistura, "Suriye görüşmeleri devam edecek... Görüşmelerin bitmesine izin veremeyiz. AteÅŸkesi yenilememiz, insani yardımları hızlandırmamız gerek." yorumunu yaptı.

MYK'nın Cenevre'den erken ayrılma kararını ise "diplomatik duruÅŸ" olarak deÄŸerlendiren Mistura, Suriye'de beÅŸ yılı aÅŸkın süredir devam eden savaÅŸta 400 bin kiÅŸinin hayatını kaybettiÄŸini anlattı. 

Öte yandan, muhalif kaynaklar, MYK heyetinin bugün ayrılacağını, teknik görüşmeler için muhaliflerden birkaç kiÅŸinin Cenevre'de kalacağını söyledi. 

MYK Sözcüsü Salim el-Muslat ise Cenevre'deki görüşmelerden çekilmediklerini, sahada deÄŸiÅŸiklik görmek için sadece erteleme kararı aldıklarını belirterek, Suriye'de insani durum iyileÅŸmeden tekrar müzakerelere dönmelerinin söz konusu olmadığını ve bunun için de kuÅŸatmaların kaldırılması, insani yardımların ulaÅŸtırılması, tutukluların serbest bırakılması ve bombardımanın durması gerektiÄŸini ifade etmiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.