Sosyal Medya

Güncel

ABD'li komutandan Türkiye'ye mesaj

ABD Başkanı Barack Obama'nın ABD Avrupa Komutanlığına aday gösterdiği General Curtis Scaparrotti, Türkiye'nin çok sayıda sorunla karşı karşıya olduğunu ve göreve gelmesi durumunda bu sorunları anlayarak yardım etmeye çalışacağını söyledi.



ABD BaÅŸkanı Barack Obama'nın ABD Avrupa Komutanlığına aday gösterdiÄŸi General Curtis Scaparrotti ve Obama'nın ABD Kuzey Komutanlığı'na aday gösterdiÄŸi ilk kadın komutan Lori Robinson adaylıklarının onaylama süreci kapsamında Senato Silahlı Hizmetler Komitesinde oturuma katılarak, Rusya, Suriyeli mültecilerin Avrupa'ya yolcuÄŸu ve ABD'nin güney sınırlarının güvenliÄŸi konularında soruları cevapladı.

Oturumda, Suriye iç savaşı dolayısıyla Avrupa'ya göç etmeye çalışan mülteciler konusunda Türkiye'nin neler yapabileceği konuşuldu.

Iowa Senatörü Joni Ernst, özellikle son aylarda Suriyeli mültecilerin Avrupa'ya yöneldiÄŸine dikkat çekerken, “Türkiye bu akını önlemek için ne yapabilir?” ÅŸeklinde soru sordu.

Scaparotti, “Türkiye önemli bir NATO üyesi” deÄŸerlendirmesinde bulunarak, Türkiye'nin bölgede çok sayıda sorunla karşı karşıya olduÄŸunu söyledi. Scaparotti, ÅŸunları kaydetti:

“Agresif bir Rusya var ve Türkiye kendisi bu konuda gerginlik yaÅŸadı. Karşı karşıya oldukları terörle mücadele, IŞİD tehdidi, Suriye ve mülteci sorunları var. Güvenlik giriÅŸimlerinde bulunarak mülteci akınını önlemek adına sınırlarının güvenliÄŸini saÄŸlamaları önemli.''

Türk ordusu ve siyasi liderleriyle iyi iliÅŸkiler kurmayı hedeflediÄŸini belirten Scaparotti, Ankara ve Washington'un bölgedeki önceliklerinin farklı olduÄŸunu anladığını söyledi.

Scaparotti, “Bizim çıkarlarımızın farkında olunmalı ve sonra ortak çalışabileceÄŸimiz alanlar bulunmalı” dedi. 

"RUSYA KARÅžIMIZDAKÄ° EN BÃœYÃœK TEHLÄ°KE"

Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanlığına hazırlanan Scaparotti'ye Avrupa'nın doğusunda neler yapacağı hakkına sorular yöneltildi.

Scaparotti, ''Rusya karşımızdaki en büyük tehlike” deÄŸerlendirmesinde bulunurken, ABD'nin Avrupa'nın doÄŸusundaki müttefiklerine daha iyi destek vermesi adına, kalıcı bir askeri birliÄŸin bölgeye yerleÅŸtirilmesi gerektiÄŸini söyledi.

Bölgede kalıcı bir askeri birliÄŸin önemine dikkat çeken Scaparotti, “Kalıcı birlik destekleyici diÄŸer unsurlarla daha iyi iliÅŸki kurulması adına önemli. DeÄŸiÅŸimli askeri birlik bulundurmaktansa kalıcı bir birlik tutarak, gerek ABD birlikleri gerekse bölgedeki diÄŸer müttefiklerimizle her gün birlikte çalışarak ilerleyen zamanlarda daha iyi iliÅŸki kurulması saÄŸlanabilir” dedi.

Scaparotti ayrıca, Akdeniz'e uçaksavar yerleÅŸtirilmesi gerektiÄŸini ve bunun Rusya'ya karşı “stratejik mesaj” olacağını söyledi.

Scaparotti, “Akdeniz'e uçaksavar yerleÅŸtirilirse sadece Rusya'ya deÄŸil, aynı zamanda IŞİD, Ä°ran ve Ä°ran'ın bölgedeki vekillerine de stratejik mesaj verir” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

MEKSÄ°KA SINIRINDA BÄ°R KÄ°LOMETRELÄ°K TÃœNELLER

Obama'nın ABD Kuzey Komutanlığı'na aday gösterdiği Lori Robinson'a ise daha çok ABD sınırlarının güvenliği hakkında sorular yöneltildi.

New Hampshire Senatörü Kelly Ayotte, ABD'nin Meksika sınırlarında uyuşturucu kaçakçılığında kullanılan bir kilometreyi bulan tünellerin bulunduğunu söyledi.

Bu konuda ABD'nin Ä°srail ile ortak çalışmayı planlayıp planlamadığını soran Ayotte, “Ä°srail de benzeri tünellerle karşı karşıya” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Robinson, konuyu yakından takip ettiÄŸini belirterek, “Ä°srail'in bu noktadaki teknolojisini biliyoruz” dedi.

Kendisinin de bizzat ABD'nin güney sınırlarına giderek bu tünelleri inceleyeceÄŸini kaydeden Robinson, “Ä°srail de bu konuda bizimle notlarını paylaÅŸacaktır” açıklamasında bulundu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.