Sosyal Medya

Güncel

Ergenekon davasında bundan sonra ne olacak?

12 Temmuz 2007'de Ümraniye'de bir gecekonduda bulunduğu söylenen 27 el bombasıyla başlayan soruşturma ile Türkiye tarihinin en büyük davasına dönüşen Ergenekon davasında Yargıtay kararı usul ve esas yönünden bozdu.



Tutuklanan ve yargılanan isimler ile Türkiye'nin siyasi tarihine damgasını vuran Ergenekon'da bundan sonra ne olacağını davanın avukatlarından Hüseyin Ersöz ve Celal Ãœlgen yanıtladı.

İki avukat da Yargıtay'ın usul ve esas açısından bozması nedeniyle yargılamanın temel unsurlarına ilişkin karar verildiğini belirtiyor.

Hüseyin Ersöz usul açısından bozulurken sunulan gerekçeleri şöyle sıralıyor:

  • Savunma hakkının ihlal edilmesi
  • Adil yargılanma hakkının ihlal edilmesi
  • Savunma sürelerinin kısıtlanması
  • Sanık ile müdafi arasındaki telefon görüşmelerinin ve duruÅŸma esnasındaki görüşmelerin kayıt altına alınması

Danıştay davası dosyadan ayrılıyor

Bunun yanında Yargıtay, örgüt suçunun unsurlarının bulunmaması, Danıştay davasının bu dava ile birleştirilmesi için gerekli koşulların oluşmadığı gibi nedenleri de esastan bozma sebebi olarak kabul etti.

2006'da Danıştay'a düzenlenen ve ikinci daire üyesi Mustafa Yücel Özbilgin'in öldürülmesiyle sonuçlanan saldırının dosyası Yargıtay'ın kararı ile 2009 yılında Ergenekon davası ile birleştirilmişti.

Bu da "Ergenekon terör örgütü" olarak ifade edilen ve var olduğu iddia edilen yapılanmanın "silahlı" unsuru olduğuna yönelik bir kanıt olarak sunulmuştu.

 

 

Image copyrighthurriyet.com.tr
Image captionEski Genelkurmay BaÅŸkanı emekli Orgeneral Ä°lker BaÅŸbuÄŸ'un Yüce Divan’da yargılanması gerektiÄŸi yönündeki itirazını haklı bulundu.

 

 

Avukatlardan Celal Ülgen de Yargıtay'ın bugün verdiği karar ile Danıştay dosyasının ayrılacağını ve "Böyle olunca da Ergenekon silahlı terör örgütüydü dedikleri şey çöküyor çünkü, silahlı bağlantı kurdukları Danıştay davası ayrılmış oluyor" değerlendirmesinde bulunuyor.

Ergenekon dava dosyası İstanbul'a geliyor

Karara göre ayrıca eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ'un dosyası da ayrılacak ve Ankara'ya gidecek.

İki avukatın verdiği bilgiler ışığında bundan sonraki süreç şöyle işleyecek:

274 sanıklı dosyadan Danıştay dosyası ayrılarak Ankara’'ya gönderilecek.

Ä°lker BaÅŸbuÄŸ'un dosyası Yargıtay Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı’na gidecek.

İki dosyanın çıkarılmasından sonra geriye kalan Ergenekon dosyası İstanbul'da mahkemeye gönderilecek.

Mahkeme Yargıtay'ın belirttiği noktalar ışığında yeniden bir değerlendirme yapacak.

Ülgen, "Yargıtay'ın işaret ettiği hususlar çıkarılınca tartışılacak bir şey kalmıyor" diyerek yeniden yargılama sürecinin kısa bir süre içinde tamamlanacağını tahmin ettiğini söylüyor.

Mahkemeler arasında bir yetki tartışması yaşanması beklenen aşamalardan biri.

 

 

Image copyrightAP
Image captionDava süreci toplumun farklı kesimleri tarafından eleştirilmişti.

 

 

Ersöz bu durumu şöyle özetliyor: "Bu kez yargılama Silivri'ye kurulmayabilir. Ä°stanbul’da ÇaÄŸlayan'daki 4. Ağır Ceza mahkemesi bu dosyaya bakmakla yetkili. Ancak dosya buraya geldikten sonra yine mahkemeler arasında bir görev dağılımı yapılıp bu dosyanın baÅŸka bir mahkemeye verilmesi söz konusu olabilir. Aynı zamanda bu soruÅŸturma süreci Ãœmraniye'de bulunan bombalarla baÅŸladığı için dosyanın Anadolu Adliyesi’ne gönderilmesi de söz konusu olabilir. Orası ben yetkisizim derse, iki mahkeme arasındaki yetki uyuÅŸmazlığı yeniden Yargıtay’a gidebilir."

Ergenekon davasında karar Ağustos 2013'te açıklandı. Sanıkların bir kısmı o dönem yeni çıkarılan bir yasa sayesinde uzun tutukluluk süresi göz önüne alınarak 2014 yılından itibaren tahliye edilmeye başlandı.

Ergenekon davalarında yargılanan onlarca kişi binlerce yıllık cezaya çarptırılmış, hem davaya dahil edilen isimler hem de yargılama süresinde yaşananlar kamuoyunun bir kısmı tarafından tepkiyle karşılanmıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.